Bestuursakkoord deel II
De verkiezing van de Eerste Kamer brengt weinig verandering in het politieke landschap. De oppositie heeft 37 zetels, de gedoogcoalitie ook, plus 1 zetel van de SGP die in veel gevallen de regering bij haar voorstellen zal gaan steunen. Toch moet het kabinet- Rutte steeds shoppen bij andere partijen om aan meerderheden te komen.
D66 en PvdA roepen in koor dat het allemaal onduidelijk is en niet transparant, maar het is de realiteit. Het is dé nieuwe politiek. Volgende verkiezingen voor een Tweede Kamer zullen het politieke landschap alleen nog maar verder versplinteren. De consequentie is dat er steeds meer gelegenheidsakkoorden gesloten moeten worden tussen steeds weer verschillende partijen.
Duidelijk is dat de SGP kiest voor het leeuwendeel van de 18 miljard aan bezuinigingen die Rutte wil realiseren. Kees van der Staaij, fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor de SGP, liet bij Knevel&VandenBrink hierover deze week geen misverstand bestaan.
Ondertussen heeft het kabinet het ook zwaar aan de stok met gemeenten en provincies over het bestuursakkoord. Een lange waslijst aan gemeentebesturen stemt 8 juni op het VNG-congres tegen het bestuursakkoord dat de VNG heeft gesloten met het kabinet. De bezuinigingen van 1,8 miljard die het Rijk wil realiseren met het overhevelen van taken naar gemeenten door het samenvoegen van de Wajong, de bijstand en de Wsw stuiten op heftig verzet.
De hashtag #bestuursakkoord bij Twitter wordt al wekenlang van uur tot uur gevuld met tweets van voornamelijk tegenstanders uit alle gemeenten. Zie ook onze website voor de stand van zaken: www.binnenlandsbestuur. nl/peiling. De SP is met een handtekeningenactie bezig. Publiciteitsgeile BN’ers zetten graag hun naam onder het SP-manifest op internet: ‘Armoede werkt niet’. Mariëtte Hamer, Kamerlid van de PvdA, organiseert het lokale verzet onder PvdA-wethouders en gedeputeerden tegen het bestuursakkoord.
Vorige week meldde staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken in Binnenlands Bestuur dat er geen extra geld komt voor de uitvoering van het bestuursakkoord. Tegelijkertijd moet de voorzitter van de VNG, Annemarie Jorritsma, met haar onderhandelingspartner minister Donner van Binnenlandse Zaken hebben gebeld met de vraag of er toch nog gesproken kan worden over een compromis. Inmiddels weet ook Jorritsma dat het bestuursakkoord sneuvelt bij haar leden.
Wat dan? Een nieuw compromisvoorstel of een keiharde afwijzing van gemeenten en provincies? Bij de laatste variant ligt de bal bij het kabinet. Dat kan dan het bestuursakkoord in de vorm van een wet opleggen. Het zal tijd kosten. Maar sinds afgelopen week weet Rutte dat zo’n wet ook door de Eerste Kamer komt, met dank aan de SGP.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.