Overlast door huishoudelijk afval
Er is bijna geen gemeente in Nederland die niet worstelt met overlast door huishoudelijk afval. In deze cursus belichten we het probleem van alle kanten. Zo is er bijvoorbeeld onderscheid tussen het op verkeerde wijze aanbieden van afval, illegaal storten en bijplaatsen van vuil. Maar ook is er onderscheid tussen het buiten laten staan van rolcontainers, een lekkende accu op straat of een fietswrak in de sloot.
Na afloop kunt u een projectplan schrijven en uitvoeren om het overlastprobleem aan te pakken en bent u op de hoogte van de relevante wet- en regelgeving. U weet per situatie het meest adequate handhavinginstrument toe te passen en weet handhavingpartners te betrekken bij de aanpak van het overlastprobleem. U heeft meer inzicht verworven in de samenhang in de handhavingketen en kunt uw eigen optreden afstemmen op het gewenste naleefgedrag.
Programma- programmatisch handhaven
- relevante wet- en regelgeving
- bruikbaarheid van de verschillende handhavinginstrumenten
- randvoorwaarden
- de handhavingketen
- bevorderen van naleefgedrag
- monitoring
Met behulp van zogenaamde ankervragen lost u stap voor stap de overlastcasus uit de cursus op. Met behulp van de tijdens de cursus beschikbare bronnen, onderzoekt u welke wet- en regelgeving voor het aanpakken van het overlastprobleem het meest adequaat is. Handige schema’s en hand outs maken inzichtelijk waarom in het ene geval bestuursrecht en in het andere geval strafrecht als handhavinginstrument het meest bruikbaar is. Video’s illustreren de stof of zorgen voor nieuwe inzichten. Tijdens het laatste dagdeel wordt u uitgedaagd na te denken over uw rol in het bevorderen van naleefgedrag van burgers.
Aanvullende informatie
Deze cursus wordt verzorgd in samenwerking met Froma en Kleinpaste.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.