Verken je kansen bij de overheid
Verken je kansen bij de overheid. Werken als juridisch adviseur bij de gemeente
Veel mensen kiezen in het bedrijfsleven voor een baan die zij ook bij de overheid zouden kunnen uitvoeren. Lisa niet! Zij ging na haar studie Rechten aan de slag als juridisch adviseur bij de gemeente. Wij vroegen haar hoe dat is.
Even voorstellen: Lisa Opdam
Lisa is werkzaam als juridisch adviseur bij de gemeente Haarlem en Zandvoort. Ze studeerde Rechten aan de universiteit en stuitte via een kennis per toeval op een vacature bij de gemeente. “Anders had ik niet eens geweten dat deze functie bestond, maar ik ben wel heel blij dat ik deze vacature gevonden heb. Als je rechten hebt gestudeerd, hoef je geen advocaat, rechter of bedrijfsjurist te worden. Dit is ook gewoon tof! En dit vak uitoefenen bij de overheid heeft echt een toegevoegde waarde: je bent maatschappelijk bezig. Dat maakt het werk heel erg mooi.”
Werken als juridisch adviseur bij de gemeente
Wat doet een juridisch adviseur nu eigenlijk elke dag? “Ik behandel bezwaren en (hoger) beroepen voor verschillende besturen”, antwoordt Lisa. “Voor het college, maar soms ook voor de gemeenteraad of de burgemeester als bestuursorgaan op zich. Mensen die het niet eens zijn met een besluit van de gemeente kunnen met hun bezwaar bij mij en mijn collega’s terecht.” Vervolgens worden de argumenten van de indiener van het bezwaar afgewogen en wordt er een nieuw besluit genomen. “Zijn ze het nog steeds niet eens met het besluit dat op het bezwaar volgt? Dan starten we een (hoger) beroepsprocedure. In dat geval voer ik het woord voor het bestuursorgaan”, vertelt Lisa.
Op de vraag welke onderwerpen er dan behandeld worden, reageert Lisa heel enthousiast: “Echt van alles! Dat maakt het ook zo leuk. Eigenlijk over alles wat er gebeurt in de stad worden besluiten genomen en daar kan een burger of belanghebbende het niet mee eens zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een bijstandsuitkering aanvraagt maar die niet krijgt, een bouwplan waar buurtbewoners tegen zijn of een horecavergunning die niet gegeven wordt.” Natuurlijk is het als juridisch adviseur onmogelijk om van alle rechtsgebieden evenveel af te weten. Daarom kun je je bij de gemeente specialiseren in een deelgebied dat je zelf leuk vindt. Lisa: “Voor mij is dat rechtspositionele zaken. Dat gaat bijvoorbeeld over kwesties tussen werkgevers en werknemers.”
Een carrièrepad vol verrassingen
Lisa heeft nog geen specifieke plannen voor haar toekomstige carrière. “Ik koos voor mijn opleiding met het idee dat ik advocaat wilde worden. Vijf jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik in deze functie bij de overheid terecht zou komen. Ik ben heel verrast door het werk dat ik nu doe, dus ideeën voor een bepaalde functie in de toekomst heb ik losgelaten. Ik ga me vooral focussen op wat ik belangrijk vind in een baan. Bijvoorbeeld dat ik altijd iets doe wat ik leuk vind, dat ik word uitgedaagd en nieuwe dingen kan blijven leren. Ik denk dat je deze punten elke vijf jaar voor jezelf moet onderzoeken om te bepalen of je nog op de juiste plek zit. Daarom vind ik, naast het onderhouden van mijn inhoudelijke kennis, ontwikkeling op persoonlijk vlak heel belangrijk. Dan moet je denken aan persoonlijk leiderschap of communicatievaardigheden. Door zulke cursussen te volgen, krijg je inzicht in jezelf en ontdek je waar je allemaal nog meer goed in bent, wat je motiveert en wat je drijfveren zijn.”
Tip van Lisa: onderzoek je mogelijkheden
“Kijk goed om je heen en laat je informeren. Loop een keer stage of volg een traineetraject. Focus niet alleen op de standaardfuncties die tijdens je opleiding behandeld werden, maar zoek het ook eens in een andere hoek. Bij de overheid bijvoorbeeld! Daar liggen heel veel kansen. Zo zijn er bij ons flexpools, zodat je kunt ervaren hoe het bij een andere gemeente of overheidsorganisatie werkt en je goed kunt beoordelen waar je het beste op je plek zit.”
Net als Lisa aan de slag bij de overheid?
Of je nu rechten, communicatie, IT, HR of management hebt gestudeerd, er is altijd wel een functie binnen de overheid die aansluit op jouw opleiding. Wil je graag kennis opdoen over werken bij de overheid en wet- en regelgeving? Of vaardigheden ontwikkelen die je nodig hebt in een specifieke overheidsfunctie? Scroll dan eens door ons volledige opleidingsaanbod. Voor vragen kun je altijd contact opnemen met onze opleidingsadviseurs via info@bestuursacademie.nl of 035 – 2 008 035.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.