Werken aan interessante IT-vraagstukken doe je bij de overheid!
Werken aan interessante IT-vraagstukken doe je bij de overheid!
De bedrijfsvoering en dienstverlening van overheidsorganisaties zijn grotendeels afhankelijk van digitale systemen. Een professionele IT-afdeling is dus onmisbaar. Abderrahman vertelt hoe het is om op deze afdeling te werken.
Even voorstellen: Abderrahman Oulad Sedik
De 25-jarige Abderrahman kunnen we wel ambitieus noemen: na zijn WO-opleiding Economie en Bedrijfseconomie volgde hij een Master Marketing Management én een Master Information Management. Vooral dat laatste bleek zijn ding te zijn. Vorig jaar startte hij daarom als IT-trainee bij gemeente Tilburg. Het traineetraject duurt twee jaar en biedt Abderrahman de kans om drie verschillende IT-functies uit te proberen. “Ik wil graag in de praktijk ervaren hoe het eraan toegaat en ontdekken wat mij ligt. Over twee jaar zit ik met mijn begeleider om te bekijken wat ik van het traineetraject vond, wat mijn competenties zijn en op welke plek in de organisatie ik deze het beste kan inzetten. Het lijkt me leuk om op langere termijn door te groeien naar een meer coördinerende rol, waarbij ik dichter op het management zit en mee kan denken op strategisch vlak.”
Abderrahmans keuze voor IT binnen de overheid
In het bezit van zijn Masters kon Abderrahman zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid aan de slag, maar uiteindelijk had hij toch een duidelijke voorkeur: “Met het oog op de toekomst vond ik informatiemanagement heel interessant. Je kunt in dit tijdperk heel veel met technologie en data en daarmee kun je mensen helpen. Dat kan in het bedrijfsleven ook, maar bij de overheid heeft het direct impact op de burger. Het gebruik van data biedt de overheid veel mogelijkheden voor het opstellen van beter beleid. De gedachte dat je met IT mooie dingen kunt doen bij een gemeente was voor mij echt een motivatie om daar te gaan werken. Ook kreeg ik tijdens het sollicitatiegesprek meteen een goede indruk van de organisatie. Vooral wat betreft de manier waarop we binnen de organisatie met elkaar omgaan. Dat was heel fijn!”
Van IT-architectuur naar datagedreven werken
Het eerste deel van het traineetraject hield Abderrahman zich bezig met IT-architectuur. “Vanuit de organisatie is er regelmatig vraag naar andere functionaliteiten of nieuwe applicaties. Deze vraagstukken komen terecht bij de afdeling IT-architectuur. Daar wordt bekeken wat de situatie nu is, welke koppelingen er zijn tussen applicaties en welke data de applicaties onderling uitwisselen. Vervolgens wordt bepaald wat de gewenste situatie is en welke waarde een nieuwe applicatie of functionaliteit daaraan zou kunnen toevoegen. Op basis daarvan wordt een advies opgesteld, met een beschrijving van de factoren waarmee rekening gehouden moet worden, de mogelijke risico’s en de stappen die gezet moeten worden om alles goed te laten verlopen. Het houden van overzicht en letten op de samenhang tussen verschillende projecten is daarbij belangrijk. Er moet zicht zijn op welke applicaties er al gebruikt worden binnen de organisatie en waarvoor, zodat we niet meerdere applicaties voor dezelfde dingen gaan gebruiken.”
Inmiddels werkt Abderrahman in zijn tweede rol mee aan het programma ‘Datagedreven werken’. “Met dit programma proberen we de organisatie bewust te maken van de toegevoegde waarde van data. Wat kunnen we met data en hoe gaan we ermee om? Ik ben nu samen met het team aan het onderzoeken hoe we datagedreven werken het beste kunnen inrichten. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld de mogelijkheden voor een Advanced Data-analytics Platform, waarmee we uiteindelijk aan de hand van data de juiste keuzes kunnen maken en beter beleid kunnen uitstippelen. Met behulp van data kan bijvoorbeeld bekeken worden hoe we de stad klimaatbestendiger kunnen maken.”
Wat werken bij de overheid leuk maakt
“Buiten het feit dat je echt iets voor de burger kunt betekenen, is het ook gewoon heel interessant om mee te krijgen hoe beslissingen nu eigenlijk tot stand komen”, vertelt Abderrahman. “Wat zijn de belangen die worden afgewogen? Welke factoren spelen mee? Wie zorgt ervoor dat alles goed en tijdig gebeurt? Bovendien zijn er bij een gemeente veel vraagstukken die een oplossing nodig hebben en projecten waaraan je kunt meewerken. Er valt altijd wel iets te verbeteren en je kunt altijd iets voor de stad betekenen. Helemaal als het aankomt op IT. Ook krijg je de ruimte om jezelf verder te ontwikkelen. Met vakinhoudelijk opleidingen, maar ook met trainingen gericht op je persoonlijke vaardigheden.”
Behoefte aan jonge mensen met frisse blikken
“Er zijn bepaalde vooroordelen over werken bij de overheid”, zegt Abderrahman. “Ze worden gezien als logge organisaties. Maar binnen de gemeente Tilburg heb ik gemerkt dat iedereen heel goed beseft dat we dynamisch moeten zijn. De digitale revolutie is allang begonnen en als overheidsorganisatie moet je zorgen dat je niet de boot mist. Zeker nu we door het coronavirus bijna alles digitaal doen, is het belangrijk om technologie op zo’n manier in te zetten dat het ook nog eens in het voordeel van de organisatie is. Als jonge overheidsprofessional kun je daar een mooie bijdrage aan leveren. Je bent opgegroeid met technologie, je hebt nog een frisse blik en bekijkt de wereld vanuit een ander perspectief. Waarschijnlijk ben je een tikkeltje eigenwijs en denk je veel dingen beter te weten. Bij de overheid kunnen we dat goed gebruiken je krijgt ook zeker de ruimte om dat te uiten.”
Ook werken op een IT-afdeling bij de overheid?
Wil je net als Abderrahman aan de slag met interessante projecten op het gebied van informatiemanagement bij de overheid, maar wil je eerst je kennis en vaardigheden actualiseren of verbreden? Wij bieden verschillende opleidingen en trainingen aan op het gebied van informatiemanagement. Voor meer informatie of een passend opleidingsadvies kun je bellen naar 035 - 7 604 860 of mailen naar info@bestuursacademie.nl.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.