Gemeentelijke professionals halen te weinig energie uit hun werk
Vraag nu het onderzoeksrapport aan!
Vraag nu het onderzoeksrapport aan!
Hoe bevlogen zijn gemeentelijke professionals? Die vraag heeft de Bestuursacademie met Schouten & Nelissen in opdracht van de stichting IKPOB onderzocht in een Bevlogenheidsonderzoek onder 3.500 medewerkers uit meer dan 10 Nederlandse gemeenten. Uit de resultaten blijkt dat gemeentelijke professionals sterk op gaan in hun werk, maar er relatief weinig energie van krijgen. Een kwart van hen is op zoek naar meer uitdaging en voldoening en heeft het idee onder zijn mogelijkheden te werken. Aandachtspunten voor bevlogenheid en duurzame inzetbaarheid. Daarnaast toont het onderzoek dat de kwaliteit van communicatie verbeterd kan worden en de bureaucratisering verminderd. En dat ook leiderschap kansen biedt om meer bevlogenheid te creëren.
Ontwikkelingen
Gemeenten hebben te maken met ingrijpende ontwikkelingen zoals decentralisatie, meer samenwerking en digitalisering van de dienstverlening. Deze ontwikkelingen waren aanleiding voor het landelijk Bevlogenheidsonderzoek van de stichting IKPOB en Schouten & Nelissen. De gemeentelijke professional moet verbinden, faciliteren en vernieuwen en dit vraagt nieuwe competenties en bereidheid tot verandering. Bevlogenheid speelt hierin een belangrijke rol. Bevlogen medewerkers werken met passie en overgave, ze zijn productiever en gaan proactiever om met hun werk en hun eigen ontwikkeling.
Bevlogenheid
Of een medewerker bevlogen is hangt in basis af van twee zaken: dat wat inspanning kost (werkstressoren) en dat wat energie oplevert (energiebronnen). Deze twee moeten in balans zijn. Het werk moet voldoende uitdagend zijn maar niet teveel stress kosten. En het werk moet voldoende motivatie en ondersteuning bieden om de uitdagingen die het werk biedt aan te kunnen. Een goede balans leidt tot bevlogenheid en een verstoorde balans kan leiden tot burn-out of verveling.
Stress
‘Het onderzoek toont aan dat er een betere match mogelijk is tussen de capaciteiten en het werk van gemeentelijke professionals,’ aldus Mark van de Grift, Adviseur en Projectmanager bij Schouten & Nelissen. Medewerkers hebben behoefte aan meer uitdaging en een deel van hen heeft het idee onder zijn niveau te werken. Tegelijkertijd is de werklast hoog en vraag het werk veel concentratie. Wat betreft de ontwikkelingen binnen de gemeentebranche blijft bureaucratisering een aandachtspunt. Ruim een kwart (28%) van de medewerkers geeft aan dat nieuwe ideeën vaak in de kiem gesmoord worden en een vijfde (20%) geeft aan dat dit hen ook belemmert in hun autonomie.
Energie
Wat opvalt in de resultaten is dat werken in het lokaal openbaar bestuur een behoorlijke mate van sociale steun met zich mee brengt. Ook op afwisseling scoort het lokaal openbaar bestuur ongeveer gelijk met andere branches. Communicatie is iets waar nog aan gewerkt kan worden volgens de gemeentelijke professional. Een kwart (25%) van hen geeft aan niet goed op de hoogte gehouden te worden van het reilen en zeilen binnen de gemeente. En bijna de helft (48%) vindt dat er niet goed wordt gecommuniceerd tussen de verschillende afdelingen.
Leiderschap
Wat betreft leiderschap tonen de resultaten een interessante tweedeling. Het mensgerichte aspect van leiderschap is sterk aanwezig. Bijna tweederde (62%) van de medewerkers geeft aan dat zijn leidinggevende vriendelijk is en bijna de helft (46%) van de medewerkers voelt zich gewaardeerd. Het taakgerichte aspect daarentegen is minder aanwezig. Ruim de helft (59%) van de medewerkers vindt dat zij niet aangesproken wordt door hun leidinggevende en een derde (29%) geeft aan dat de leidinggevende nauwelijks taken coördineert en toeziet op voortgang. Mark van de Grift: ‘deze tweedeling tussen mens- en taakgericht leiderschap vormt een uitdaging in de huidige context waarin verantwoordelijkheid, gezamenlijke doelbepaling en sturing op resultaat steeds belangrijker wordt.’
Burn-out en Bevlogenheid
Het percentage gemeentelijke professionals dat een verhoogd risico op een burn-out loopt, is met 14% vergelijkbaar met andere branches. Oorzaken van burn-out binnen de gemeentebranche lijken te liggen in de sterke mate van bureaucratisering en gebrekkige communicatie. Op bevlogenheid scoort de gemeentelijke professional ook gemiddeld, 23% is bevlogen en 22% is helemaal niet bevlogen. Het werk geeft de medewerker weinig energie, maar dit wordt gecompenseerd doordat ze wel vaak helemaal in hun werk opgaan. De bevlogenheid van gemeentelijke professionals kan worden gestimuleerd door meer uitdaging en beter gebruik van capaciteiten.
Gevolgen voor de gemeenten
De werkbeleving en bevlogenheid van gemeentelijke professionals heeft effect op onder andere prestatie, verzuim, klantgerichtheid, betrokkenheid en duurzame inzetbaarheid. Deze factoren zijn essentieel om te voldoen aan de veranderende eisen die aan gemeenten worden gesteld. In het licht van de uitdagingen waarvoor gemeenten staan, is het van belang om in bevlogenheid te investeren.
Onderzoeksrapport
U kunt het hele onderzoeksrapport gratis aanvragen.
Hoe bevlogen is uw gemeente?
Het Bevlogenheidsonderzoek voor gemeenten vervangt uw MTO en PAGO en geeft input voor uw verplichte RI&E. Het geeft u informatie voor uw levensfase- en duurzaam inzetbaarheidsbeleid en is nu ook voor u beschikbaar. U voert al een Bevlogenheidsonderzoek uit vanaf € 6.000,-.
Wilt u meer informatie over Bevlogenheidsonderzoek of een offerte? Neemt u dan contact met ons op via 0418 682 900 of info@bestuursacademie.nl.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.