bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

‘Een politieke antenne kun je leren’.

Een praktijkvoorbeeld vanuit de Gemeente Enschede. Werken bij een gemeente betekent opereren in een politiek-bestuurlijke omgeving. Deze omgeving heeft een sterke invloed op het dagelijks werk van ambtenaren. Medewerkers kunnen vanuit hun vakinhoudelijke kennis geconfronteerd worden met bestuurlijke belangen of dilemma’s die haaks op hun eigen overtuiging staan. Om effectief te werken is inzicht in dit krachtenveld noodzakelijk.

De gemeente Enschede vroeg de Bestuursacademie Nederland een training te verzorgen over hoe politiek binnen de gemeente Enschede bedreven wordt. De training was bedoeld voor medewerkers die regelmatig te maken hebben met het politiek bestuur (college/raad) van de gemeente Enschede.

Vragen die onder meer centraal stonden: Hoe zijn de verhoudingen binnen het college? En tussen het college en de gemeenteraad? Hoe is de verhouding tussen de organisatie en het college (of individuele wethouders)? Welke rollen spelen speelt het management (en de gemeentesecretaris) hierin? Hoe kun je als medewerker de belangen van de verschillende actoren met elkaar verenigen? En hoe kun je met jouw voorstellen anticiperen op de ‘wens’ van de politiek?

Aanpak
Bij het samenstellen van de training werd zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de praktijk van de gemeente Enschede. Een belangrijk onderdeel was bijvoorbeeld een gesprek met één van de wethouders van de gemeente Enschede. De deelnemers bepaalden gedurende de training zelf welke thema’s in dit gesprek aan de orde zouden worden gesteld. Ook werd een praktijkcasus van één van de deelnemers volledig ontrafeld tijdens de training. De deelnemers gingen daarbij op zoek naar machtsbronnen, belangen en positie in netwerken van de ‘spelers’ die in de gemeente Enschede in deze casus een rol speelden. Een andere manier om naar de dagelijkse praktijk te kijken.

Er was daarnaast aandacht voor de persoonlijke vaardigheden die nodig zijn om effectief te functioneren in het spanningsveld van belangen, dilemma’s en vraagstukken. Het ging daarbij bijvoorbeeld om de mogelijkheden die je hebt om invloed uit te oefenen (zonder dat je ‘macht’ hebt), bewustwording  van eigen non-verbale communicatie, luistervaardigheden en vaardigheden als onderhandelen en overtuigen (en ‘nee’ zeggen).

Resultaat
Door de training hebben medewerkers beter inzicht in de werkomgeving van de gemeente. Ze hebben geleerd de politiek-bestuurlijke omgeving te analyseren en weten wat de invloed van politiek en bestuur is op hun werk. Ook hebben ze inzicht in de belangen van de verschillende partijen en weten ze waarop de verschillende belangen van invloed zijn in het optreden van deze partijen. Henriëtte Oosterhuis,


Coördinator Enschedese School, namens de gemeente Enschede over wat de training hun opgeleverd heeft: “Door ook aandacht te besteden aan de verschillende rollen die de gemeenteraad, het college van B&W en de afzonderlijke wethouders hebben werd helderheid verschaft over de verschillen in verantwoordelijkheden. Niet alleen naar elkaar toe maar ook bijvoorbeeld richting gemeentelijke organisatie. Deze rolhelderheid is erg waardevol als het gaat om politieke en bestuurlijke ondersteuning en/of advisering”.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over deze training of de incompany mogelijkheden? U kunt contact opnemen met Lex Bruijn, programmamanager, telefoon 06 53 79 03 15 en per e-mail l.bruijn@bestuursacademie.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.