Investeren in talent met coachend leidinggeven
Investeren in talent met coachend leidinggeven. Maar hoe doe je dat? Vijf tips
Een coachende leidinggevende en de ruimte om zelfstandig hun functie in te richten. Dat is wat jonge ambtenaren graag willen. Maar hoe kun je binnen jouw leiderschap coachende vaardigheden toepassen? Wij geven je 5 tips.
De kern van coachend leidinggeven
Niet alleen je medewerkers aansturen, maar vooral hun zelfstandigheid stimuleren, meekijken en je medewerkers ondersteunen. Je medewerkers de ruimte geven om hun kwaliteiten en talenten verder te ontwikkelen en te verbeteren. Om zo het beste uit je team te halen en succesvolle resultaten te behalen. Dat is coachend leidinggeven. Maar hoe doe je dat dan?
Tip 1: Vergroot je betrokkenheid
Leer je medewerkers echt goed kennen! Zorg ervoor dat je medewerkers zich gezien en gehoord voelen. Probeer te ontdekken waar ze blij van worden en wat ze juist vervelend vinden. Welke ambities en wensen hebben ze? Waar liggen hun kansen om zich verder te verbeteren? Tegen welke uitdagingen lopen ze aan? Loop regelmatig even bij je medewerkers langs en maak dit allemaal bespreekbaar, maar onderzoek ook welke manier van communiceren je medewerkers zelf fijn vinden.
Tip 2: Communiceer helder
In een coachende rol moet je helder en transparant kunnen communiceren. Wat zijn de doelen en verwachtingen van de organisatie? Waarom doen jullie wat jullie doen? Wat is de rol van elke medewerker hierin en waarom is deze rol zo belangrijk? Door dit allemaal duidelijk te maken aan je medewerkers, wordt het werk voor hen leuker en interessanter. Ook is het goed om de behaalde resultaten te bespreken en analyseren. Wat ging er de afgelopen periode goed en wat kan beter? Als je medewerkers weten wat er speelt, kunnen zij meedenken.
Tip 3: Stimuleer het leerproces van je medewerkers
Maak duidelijk wat de organisatiedoelen en verwachtingen zijn en geef je medewerkers de ruimte om zich zichzelf te ontwikkelen en verbeteren, zodat ze deze verwachtingen kunnen waarmaken. Geef ze de tijd om te leren. Het zal niet allemaal in een keer helemaal goed gaan, maar van fouten maken leer je ook. Laat je medewerkers daarom los en geef ze vertrouwen. Probeer ze te helpen en ondersteunen en geef opbouwende feedback.
Tip 4: Creëer een fijne werksfeer en een veilig klimaat
Ook voor een fijne werksfeer is het belangrijk dat je als leidinggevende je medewerkers ruimte geeft. Laat ze zelfstandig hun werk doen, hun verantwoordelijkheid nemen en zelf ideeën en oplossingen aandragen. Vertrouw in de kwaliteiten en talenten van je medewerkers. Maar houd ze wel in de gaten. Stel de juiste vragen, luister goed naar je medewerkers en steun ze. Geef ook duidelijk aan dat je zelf ook openstaat voor hun mening en feedback. En als je hen feedback geeft, controleer dan of ze de feedback goed begrijpen, zodat er geen misverstanden ontstaan.
Tip 5: Kies voor een coachingsstijl die bij je past
Er zijn heel veel verschillende stijlen van coachend leidinggeven. Bijvoorbeeld oplossingsgericht, resultaatgericht, ontwikkelingsgericht of motiverend coachen. Om je medewerkers op de beste manier te kunnen ondersteunen en succesvolle resultaten te behalen, is het belangrijk dat je de juiste stijl hanteert. Een stijl die bij jouw leiderschap en je medewerkers past. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste stijl? Dan is onze training Coachend Leidinggeven een aanrader.
Training Coachend Leidinggeven
Tijdens onze training Coachend Leidinggeven krijg je inzicht in je eigen coachingsvaardigheden en leer je deze effectief inzetten. Je leert verschillende coachings- en leiderschapsstijlen toepassen en ontdekt welke stijl het beste bij je past. Ook oefen je met het voeren van coachingsgesprekken. Hierbij leer je onder andere:
- Actief luisteren
- Goed doorvragen
- Waarnemen
- Feedback geven
Meer weten over deze training? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag. Je kunt hen bereiken door te bellen naar 035 20 04 913 of te mailen naar info@bestuursacademie.nl.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.