Bestuurders van buiten nodig in 'bedorven' Wassenaar
Dat constateert oud-senator Joop van den Berg, aangesteld als informateur na de val van het college deze maand.
Bestuurders van buiten de gemeente zijn nodig om het door conflicten geteisterde Wassenaar weer op de rails te zetten. Dat concludeert oud PvdA-senator Joop van den Berg, die door de gemeente als informateur was aangesteld.
College gevallen
Half december viel het Wassenaarse college van VVD, CDA en D66 vanwege een te duur uitgevallen fietstunnel. De bestuurscrisis in Wassenaar duurt al veel langer. Van den Berg, professor parlementaire geschiedenis, werd aangetrokken om onderzoek te doen naar de verstoorde bestuurlijke verhoudingen in de gemeente. Hij voerde gesprekken met alle fractievoorzitters, wethouders, de burgemeester en de gemeentesecretaris.
Bedorven politieke verhoudingen
Zijn conclusie luidt dat een college van ‘pacificatie’ nodig is om de 'bedorven' politieke verhoudingen in Wassenaar te doorbreken. Dat kan volgens Van den Berg alleen met een team van ervaren wethouders dat geen banden heeft met het Wassenaarse politieke heden en verleden. Zij moeten zorgen voor het herstel van een geloofwaardige functionerende lokale democratie.
College van buitenstaanders
Zaterdagochtend meldde Van den Berg de fractievoorzitters dat een college van buitenstaanders nodig is om de ambtelijke fusie van Voorschoten en Wassenaar te doen slagen. Dat geldt ook voor de drie grote decentralisatie-operaties die in 2014 hun beslag krijgen en die deugdelijk voor moeten worden bereid.
Nieuwe start in 2014
Het college van vredesstichters kan ervoor zorgen dat de politieke verhoudingen normaliseren, zodat bestuurlijk Wassenaar in 2014 een nieuwe start kan maken.
Collegeprogramma voor anderhalf jaar
Van den Berg adviseert de gemeenteraad verder de fractievoorzitters van VVD-CDA-WWW te vragen samen een formatieteam te vormen dat het huidige coalitieakkoord tot grondslag neemt voor het collegeprogramma de komende anderhalf jaar. Ook moet het formatieteam in eigen kring zoeken naar kandidaat-wethouders en, bij voorkeur, in de eerste dagen van januari tot een selectie van in totaal drie kandidaten voor het wethouderschap te komen.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Scheelt al heel wat in de sfeer op het gemeentehuis.
Een aantal gemeenten kennen deze al. Het helpt B&W en Raad om een aantal bestuurlijke risico's (w.o. samenwerken, projecten, samenwerkingsverbanden, beleid en control) in één dag tijd te onderkennen. De kracht is dat het politieke uit de risicomatrix wordt gehouden! Iedere wethouder en raadslid wil toch immers 4 jaar inzetbaar zijn voor zijn/ haar gemeente?