Ook steun voor kleinere raad
De VNG vindt de door het kabinet Rutte voorgestelde vermindering van het aantal raadsleden met 25 procent ‘onaanvaardbaar’. niet alle bestuurders delen die mening.
Bestuurders zien meer in de vermindering van het aantal raadsleden dan de officiële reactie van de VNG doet vermoeden. De VNG vindt de door het kabinet Rutte voorgestelde vermindering van het aantal raadsleden (en wethouders) met 25 procent ‘onaanvaardbaar’, omdat de positie van de raad daarmee in gevaar zou komen.
Drukker
Burgemeester van Alphen aan den Rijn en Bestuurder van het Jaar 2011 Bas Eenhoorn (VVD) ziet een verkleining met 25 procent van het aantal raadsleden wél zitten. Hij zegt: ‘Het wordt nu alleen maar drukker. We vergaderen aan één stuk door en de straat komen we niet meer op. De volksvertegenwoordigende rol van de raad moet worden opgepoetst. Iedereen wil iets te doen hebben in een commissie of een werkgroep, waardoor we nog meer in het gemeentehuis zitten. We houden elkaar bezig met details, terwijl de raad zich juist zou moeten beperken.’ Anoniem zegt een burgemeester: ‘Kwaliteit van raadsleden en scherper prioriteiten stellen; daar gaat het echt om.’
Versnippering
Gemeentesecretaris en bestuurslid van de Vereniging van Gemeentesecretarissen Jan Fraanje in de Brabantse gemeente Boxtel vindt dat vermindering van het aantal raadsleden versnippering tegengaat. ‘Het kan eventueel ruimte bieden voor verruiming van de faciliteiten voor individuele raadsleden’, aldus Fraanje. Het aantal wethouders kan ook naar beneden, zegt hij, maar: ‘het aantal wethouders heeft niet alleen met werkdruk, maar vooral met draagvlak te maken. In een eerdere bestuursperiode hebben we drie wethouders gehad en dat ging goed; het bevordert de integraliteit van beleid.’ Net als burgemeester Eenhoorn vindt de gemeentesecretaris van Boxtel wél dat Den Haag het goede voorbeeld moet geven door het aantal parlementariërs te verminderen. ‘Dat past bij een compacte overheid met krimpende ambtelijke organisaties.’
Westvoorstel
Dit voorjaar gaat een wetsvoorstel voor verkleining van de Eerste en Tweede Kamer naar respectievelijk 50 en 100 zetels naar de Tweede Kamer. Om deze wijziging van de Grondwet mogelijk te maken, moet eerst een meerderheid in beide Kamers voor stemmen. Daarna is in beide Kamers een tweederde meerderheid nodig. Dit voorstel kan pas behandeld worden na nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Minister Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken hield tijdens de Trendlezing Lokaal Bestuur van de VNG vorige maand vast aan de vermindering van het aantal raadsleden en bestuurders.
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 7, 13 april 2012.
Bij 25% van het aantal stemmen benodigd voor een raadszetel krijgt een kandidaat tegenwoordig een zetel. In mijn beleving kiest men dan niet op dat fantastische meedenkende kaderstellende raadslid. Dat een raad wel eens amateuristisch is of veel (te veel?) interesse heeft in de hondenpoep dan wel stoeptegels hoort bij een democratie. Als het professionele apparaat het niet lukt een voorstel erdoor te krijgen dient men het voorstel te verbeteren, of beter uit te leggen. Niets mis mee.