Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Tot hier en niet verder

De pers moet in alle vrijheid zonder bedreigingen het werk kunnen doen.

07 juli 2023

Het was binnen no time trending topic op Twitter. Een boze inwoner van Bloemendaal belaagde twee journalisten van De Telegraaf, na afloop van een raadsvergadering over een geplande asielopvang in het villadorp. De reacties verschilden. Minister Yesilgöz ( Justitie en Veiligheid) reageerde verontwaardigd: ‘Journalisten horen vrij en veilig hun werk te kunnen doen. Geen excuus voor belagen van de pers. Je blijft van de vrije pers af’, tweette ze.

Er waren ook relativerende geluiden, zoals van de Bloemendaalse VVD-wethouder Nico Heijink. Die vond de belager iemand die de journalist ‘ter verantwoording riep’. Hij was weliswaar ‘blij’ met de aanwezigheid van de journalisten, maar leek ook wel begrip voor zijn agressieve inwoner te hebben. Heijink: ‘Het geeft aan hoe groot de betrokkenheid is van mensen met hun omgeving’.

Democratische hoofdrolspelers, zoals politici, bestuurders en journalisten, worden vaker geconfronteerd met dreigingen. Onlangs viel Yoeri Albrecht, directeur van het onder journalisten populaire debatcentrum De Balie, een journalist van Left Laser aan. Die journalist stelde vragen die Albrecht niet bevielen.

Minister Kaag lijdt al jaren onder een stroom van verbale en fysieke bedreigingen: vorig jaar stond complotdenker Max van den Berg met een brandende fakkel voor haar huis. Een jaar later werd ze bij een talkshow in Diepenheim opnieuw opgewacht door demonstranten met fakkels.

Wie bedreigingen relativeert, zaagt zelf aan de poten van de democratie

Voor het functioneren van een democratie is het cruciaal dat bestuurders de vrijheid voelen zonder geweldsdreiging de beste besluiten voor burgers te nemen. Daarbij moeten zij worden gecontroleerd door een vrije, kritische pers. Wie fysieke en verbale bedreigingen relativeert, zaagt zelf aan de poten van het democratisch bestel. Dat ‘fakkeldreiger’ Van den Berg nog welkom is in de Tweede Kamer, waar hij regelmatig Kamerleden intimideert, is onbegrijpelijk. Het is net zo onbegrijpelijk als een wethouder die agressie tegen journalisten relativeert.

Politici, bestuurders, journalisten en burgers moeten zich keihard opstellen tegenover elke vorm van intimidatie. Zoals het nieuwe Manifest tegen agressie en geweld, ondertekend door onder meer de regeringspartijen en de Nederlandse Vereniging van Journalisten, zegt: ‘Tot hier en niet verder!’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie