Advertentie

Barack Obama en psalm 46

Anders dan de meeste Nederlanders ben ik nooit voor Barack Obama gevallen. Drie jaar geleden, in november 2008, was ik in Washington om in een uitzending van de NOS commentaar te leveren op de presidentsverkiezingen van toen.

13 september 2011

Iedereen was blij en opgelucht. Er stond een menigte mensen bij de ingang van het Witte Huis te sjorren aan de hekken, zo zag ik toen ik ’s nachts naar mijn hotel wandelde. Ze riepen George Bush op om nu maar alvast naar Texas terug te gaan. Dat ze het bewind van Bush zat waren, daar kon ik me na de verschillende echecs in zijn beleid iets bij voorstellen, al heeft de agressie me verbaasd. Maar dat ze Bush wilden inruilen voor een man zonder eigenschappen – blank noch zwart, moslim noch christen, links noch rechts – op wie iedereen zichzelf kon projecteren en in wie iedereen zichzelf als in een spiegel terug kon zien, daar begreep ik niets van.

 
Ik was aangenaam verrast toen ik Obama zondag bij Ground Zero psalm 46 hoorde reciteren. Een psalm is niet zo maar een ‘religieus gedicht’, zoals de NOS ons aanvankelijk voorhield, maar een lied uit het Oude Testament dat in de wereld van jodendom en christenheid de eeuwen door is gelezen en vooral gezongen. Deze psalm gaat over de God van Israël die een toevlucht en sterkte is in tijden van nood en gevaar. Het was deze psalm die voor Maarten Luther de leidraad vormde bij de compositie van zijn beroemde lied ‘Een vaste burcht is onze God’, dat protestanten minimaal één keer per jaar, op Hervormingsdag (31 oktober), zingen.

In deze psalm gaat het ook over bruisend en schuimend water, dat gecontrasteerd wordt met de beekjes van de rivier die ‘de stad van God’ zullen verblijden. Ik kan me voorstellen dat deze psalm ook om dit beeld is gekozen. Amerikanen zien hun land graag als een stad op een berg, zoals Jezus in Zijn bergrede daarover in de gelijkenis van het zout en het licht sprak. Toen de puritein John Winthrop met een groep pelgrims in 1630 naar Amerika zeilde, zei hij in een preek aan boord van de Arbella dat hun nieuwe gemeenschap een ‘stad op een berg’ zou zijn. Democraten als John F. Kennedy zowel als Republikeinen als Ronald Reagan hebben het beeld in toespraken gebruikt.

 
Zou het in Nederland mogelijk zijn geweest dat het staatshoofd of een regeringsleider bij een bijzondere gelegenheid uit de Bijbel een psalm voorlas? In Frankrijk in ieder geval niet, met zijn strikte, laïcistische scheiding van kerk en staat. In het pluriforme Nederland zou zo’n citaat al snel als te exclusief worden opgevat. In de herdenkingsdienst in de Haagse Kloosterkerk sprak onder andere een priester van de Rooms-Katholieke Kerk in Den Haag, en zijn betoog had een sterk oecumenische strekking. Amerika is een gelovig land, en er was veel kritiek gerezen op het voornemen van burgemeester Bloomberg van New York en anderen om, bij de herdenking van tien jaar 9/11 geen plaats voor kerk en geloof in te ruimen. George Bush citeerde een brief van Abraham Lioncoln aan een moeder die haar vijf zoons op de slagvelden van de Amerikaanse Burgeroorlog had verloren. Met het citeren van psalm 46 heeft Obama mogelijkerwijs aan de kritiek op Bloomberg tegemoet willen treden.

 

Cynici vermoeden altijd dat een politicus zoiets alleen maar met bijbedoelingen kan doen. Maar als een schending van het principe van de scheiding van kerk en staat kan het citaat van psalm 46 niet worden opgevat. Die scheiding is immers ooit opgetrokken om te voorkomen dat de overheid één bepaalde denominatie zou opleggen aan haar burgers of bepaalde denominaties zou verbieden, en dat is hier natuurlijk niet aan de orde. Met het citeren van deze psalm heeft Obama naar de bron verwezen die ervoor heeft gezorgd dat Amerika, in Obama’s woorden, door 9/11 niet is gebroken: het christelijk geloof als bron van kracht en moraal die het land, zo heeft de geschiedenis bewezen, veel goeds heeft gebracht.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen
En zoals gebruikelijk begint Bart Jan Spruyt met een lofrede op Bat Jan Spruyt, want hij is natuurlijk "anders dan de meeste Nederlanders" nooit voor Obama gevallen. Hoe meet Bart Jan dat eigenlijk? Heeft Bart Jan dat aan de meeste Nederlanders gevraagd? Of gaat Bart Jan ervan uit dat hij per definitie beter, helderder en onafhankelijker denkt dan "de meeste Nederlanders"? Het pedante beginnetje ergert me zo dat het moeite kost om de rest te lezen. Bart Jan, kom eens op aarde, tussen de andere mensen. Al vind je jezelf het zout der aarde, zout zit in de pap en ligt niet op een schoteltje ernaast.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Is er ergens een mogelijkheid tot beïnvloeding op wie nog columns indient; ik ben de narcistische bloemlezingen van deze man meer als zat en het wordt hoog tijd voor meer inspiratie en minder eigen verheerlijking!
JD / Lezer
mooie woorden.

amen
Koert Vrijhof / juridisch adviseur
"Waar visie ontbreekt, komt het volk om", zo citeerde Joop den Uyl Spreuken 11 vers 14 in de regeringsverklaring 1973. Overigens heeft Bart Jan Spruyt de boeken van Obama ('Dromen van mijn vader' en de 'De herovering van de Amerikaanse droom' blijkbaar niet gelezen, want anders is het moeilijk vol te houden dat hij een 'man zonder eigenschappen' is.
Baantjerfan
Zal er dinsdag a.s. weer een echte bede zijn die de Troonrede besluit?
Wim Laman / voorzitter LOV, oud-wethouder
Van Bart Jan Spruyt ben ik niet zo'n bewonderaar, maar hier geeft hij raak commentaar. Bijzonder dat Obama een psalm voorleest bij een gelegenheid, die over de hele wereld wordt gevolgd. En een prachtig statement tegen degenen, die denken dat religie er niet toe doet.
Willy Bruinsma / beleidsmedewerker
Obama een man zonder eigenschappen omdat hij blank nog zwart, moslim noch christen is? Wat een onzin meneer spruijt!
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Vreemd voor een zichzelf Christelijk noemende natie. Zo gigantisch veel mensen hebben geen verzekering voor medische hulp. Zorg voor de zieken is toch echt een van de 7 werken van Barmhartigheid. Heb je de pech je baan en je verzekering te verliezen en een hartaanval te krijgen, moet je je huis verkopen. Niet zelden ook nog dakloos raken. Huisvesting is ook een van de 7 werken van Barmhartigheid. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de afkeer tegen Obama vanwege zijn huidskleur. Zonde tegen de 1ste van de 10 geboden. Al dat wantrouwen of hij wel een Amerikaan is. Niet bepaald een Christelijke deugd.

Dat president Obama hom noch kuit is, gaat mij te ver. Na zoveel jaar Bush is het goed dat deze man het stokje heeft overgenomen en juist niet een denkbeeldig politiek bordje om zijn nek hangt bij zijn optredens.

Een persoonlijkheid die dit ambt siert. Integer en intelligent. Rutte had het trouwens ook moeilijk nog niet zo lang geleden.

Obama is met een enorme negatieve erfenis van zijn voorganger aangetreden. De VS leed onder een enorme imagoschade en schulden. Het eerste heeft hij wel verbeterd. China moet nu de VS financieel overeind houden. Je houdt je hart vast als er nou ook nog een Chinese lente uitbreekt, al gun je iedereen op de wereld een liberale democratie.

Amerika zou er goed aan doen deze president geruisloos 4 jaar nog door te laten gaan en die gigantische bedragen aan campagne kosten in de economie te steken.

Met welk geld moet de economie in Amerika gestimuleerd worden? Dat gaat niet gratis! Fortuyn zei al dat de ondernemers over de economie in principe gaan. Er staat geen banenmachine op het Binnenhof, zoals Fortuyn dat uitdrukte.
Ook dus niet in de White House!

Te zot voor woorden dat men president Obama aanrekent dat hij de economie nog niet uit dat diepe zwarte gat heeft gehaald.
Ze hebben daar niet op Harry Potter gestemd! De man kan de beste experts van de wereld raadplegen op economisch terrein, maar zit met een enorme Amerikaanse schuld en sterk gebonden handen, door de voor hem ongunstige verhouding tussen republikeinen en democraten.

Een dergelijke betrokken slimme persoonlijkheid gaat echt niet achterover leunen als hij ook maar enige mogelijkheid kreeg de economie aan te jagen. Geen opvolger kan er in de gegeven huidige omstandigheden er meer uithalen dan president Obama. De kans is eerder minder. Tenzij de opvolger de Christelijke waarden nog meer onder druk zet en de zwakken nog meer de dupe laat worden via bezuinigen aan die kant.
Verhagen
Foei, meneer Bart Jan Spruyt ! Barack Obama een man zonder eigenschappen? Obama heeft niet alleen spruitjes gegeten,hoor. Dat zou een verlicht mens zoals u toch wel moeten weten. Er lopen draden van hoogwaardige kwaliteit en kleur door Obama en deze draden zijn gevlochten tot een sterk touw. Dit touw heeft Obama gemaakt tot een groot man, een man met bijzondere eigenschappen. Dit blijkt keer op keer.
Advertentie