Wethouder Amsterdam: staat en kerk beter scheiden
De scheiding tussen kerk en staat is in nederland op grote lijnen goed geregeld. Maar zolang een kamerlid zich niet op jaweh mag laten inzweren, kan het beter.
De Nederlandse staat is niet godsdienst-neutraal genoeg: zolang het staatshoofd haar jaarlijkse toespraak met kerstmis houdt en deze afsluit met gods zegen, zolang het rijk religieus onderwijs betaalt en zolang een islamitisch kamerlid zich bij de eed niet mag beroepen op Allah, zo lang is de scheiding tussen staat en kerk niet volledig
VVD'er
Dat stelt de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg in een opiniestuk, verschenen in het boek Breekpunt of Bindmiddel, over de invloed van religie op de huidige maatschappij. In een toelichting stelt Van der Burg deze week het verhaal te hebben geschreven als VVD’er eerder dan als wethouder. ‘Ik draag hierin niet het standpunt van het college uit’.
Niet neutraal genoeg
Voor de liberaal Van der Burg kan de Nederlandse Staat niet neutraal genoeg zijn. Hij erkent dat de scheiding tussen kerk en staat ‘in grote lijnen goed is geregeld, maar hij is niet absoluut genoeg’. Zo vraagt de wethouder zich af waarom de koningin nu juist met kerstmis haar jaarlijkse toespraak moet houden. ‘Ik was blij met de inhoud van haar rede van vorig jaar, maar laat ze die op een doordeweekse – niet religieuze dag uitspreken’.
'Zo helpe mij Jaweh'
Erger vindt Van der Burg dat een kamerlid of gemeenteraadslid bij installatie alleen maar een eed kan uitspreken met de woorden ‘Zo waarlijk helpe mij God Almachtig’. Islamitische – maar ook joodse – politici kiezen daarom voor de belofte, hoe gelovig ze ook zijn. ‘Zo waarlijk helpe mij Jaweh mag nu eenmaal niet’.
Artikel 23 weg
Tenslotte pleit de wethouder voor het afschaffen van artikel 23 van de grondwet. Daarin is vastgelegd dat religieuze scholen precies dezelfde financiële middelen moeten krijgen van het rijk als openbare scholen. ‘Daarmee betalen we dus met zijn het religieonderwijs van al die kinderen. Of dat nu islamitisch onderwijs is of christelijk dat maakt me niets uit.’ De staat dient alleen openbaar onderwijs aan te bieden. Voor de rest zijn er de zondagscholen of de koran-uitleg op zaterdag, aldus Van der Burgt. ‘Dat moeten de ouders dan maar zelf betalen’.
Onhaalbaar
Het onderwerp ligt hem als VVD’er na aan het hart, maar tegelijkertijd ziet hij in dat het een kansloos pleidooi is: ‘De meeste Nederlanders vinden het prima zo, dus het zal nog wel even duren voordat de scheiding werkelijk absoluut wordt’.
God is geen aanspreeknaam maar een titel. Allah bijvoorbeeld betekent god in het arabisch. De eed uitspreken zou om deze reden dan ook geen probleem moeten zijn voor moslims of joden.