Advertentie

Algoritmes moeten Amsterdamse woonfraude opsporen

De gemeente Amsterdam start een test met het gebruik va computeralgoritmes voor het opsporen van woonfraude en illegale vakantieverhuur. De gemeente verzekert dat er ook op de privacy gelet zal worden.

26 februari 2020
Algoritmes-shutterstock-650654335.jpg

De gemeente Amsterdam start een test met het gebruik van computeralgoritmes voor het opsporen van woonfraude en illegale vakantieverhuur. De gemeente verzekert dat er ook op de privacy gelet zal worden.

Eenvoudiger

Met de proef wil de gemeente kijken of het opsporen van illegale verhuur van woningen via verhuurddiensten eenvoudiger en sneller kan. Ambtenaren besteden relatief veel tijd aan het verzamelen en combineren van gemeentelijke en openbare gegevens om woonfraude op het spoor te komen. Dat is een tijdrovende klus waar een mens volgens de gemeente een week of vijf mee kwijt kan zijn. Een computeralgoritme kan met dezelfde gegevens die berekeningen in enkele seconden uitvoeren, en andere verbanden leggen tussen databases en andere data.

Pakkans

Het algoritme weet de gemeente straks sneller hoe groot de kans op woonfraude is op een adres is. Is die kans meer dan 50 procent, dan kan kunnen de medewerkers een overweging maken over de grootte van de pakkans prioriteit geven aan dat specifieke adres. Volgens de gemeente maken handhavers wel zelf die overweging, en niet de computer.

Risico

De aankondiging van de Amsterdamse proef komt kort nadat het fraude-opsporingsinstrument SyRi, dat door een aantal rijksdiensten en gemeenten was ontwikkeld, door de Haagse rechtbank als een te groot risico op de privacy werd beoordeeld. Het voornaamste bezwaar was dat SyRi geen inzicht kon geven in de gegevens die werden gebruikt om een risicoprofiel te maken.

Eisen

Maar volgens de gemeente voldoet haar algoritme wel aan de privacy-eisen.  In De Volkskrant zegt Marnix Bolkestein, hoofd Handhaving Wonen van de gemeente Amsterdam, dat het systeem is goedgekeurd door een onafhankelijke privacycommissie. ‘En we halen de minimale hoeveelheid data binnen die nodig is om te kunnen handhaven.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Gaan ambtenaren met een te grote broek tegenwoordig ook al op de stoel van de rechter zitten?
Advertentie