Uitstel schrappen dwangsom Wob
De Tweede Kamer gaat opnieuw nadenken over de aanpak van misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het parlement wil een alternatief wetsvoorstel voor de Wob een kans geven.
De Tweede Kamer gaat opnieuw nadenken over de aanpak van misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het parlement wil een alternatief wetsvoorstel voor de Wob een kans geven.
Om misbruik van de Wob te voorkomen, heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken een voorstel in voorbereiding om de Wet dwangsom los te koppelen van de Wet openbaarheid bestuur.
Voorstel GroenLinks en D66
Het voorstel om de dwangsom af te schaffen is ook opgenomen in het initiatiefwetsvoorstel van Linda Voortman (GroenLinks) en Gerard Schouw (D66) voor een Wet open overheid (Woo). Omdat dat voorstel overlapt met het wetsvoorstel van de minister behandelt de Tweede Kamer dat initiatief nu eerst. In de Woo willen Voortman en Schouw regelen dat de toegang tot overheidsinformatie wordt verbeterd. Zij vinden het te eenzijdig om, zoals Plasterk voorstelt, alleen de dwangsom te schrappen. Aan de Woo is geen dwangsom gekoppeld.
Aanpak misbruik
De Tweede Kamerfracties van de VVD en de PvdA steunen Plasterks wetsvoorstel om het Wob-misbruik te voorkomen door de dwangsom af te schaffen. Maar de oppositie ziet bezwaren, omdat de burger daarmee een machtsmiddel tegen een onwillige overheid dreigt te verliezen.
Het CDA pleit voor een alternatief om misbruik aan te pakken, waarbij een verzoek om informatie via voortaan via een standaardformulier loopt. Onduidelijke of verstopte Wob-verzoeken worden daardoor onmogelijk. Maar volgens minister Plasterk tast zo’n formulier ‘het vormvrije karakter van de Wob aan.’
Onduidelijke Wob-verzoeken
Bestuursorganen, zoals overheden, die te laat informatie verstrekken aan burgers die een beroep doen op de Wob, moeten een dwangsom betalen aan de aanvragers. Jaarlijks wordt echter ten koste van naar schatting 14 miljoen euro misbruik gemaakt van deze regeling. Dat gebeurt onder andere door bewust grote aantallen of onduidelijke Wob-verzoeken in te dienen, alleen om daarmee de dwangsom te innen.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zie verder het beschreven misbruik door de overheid van de Nationale Ombudsman en het artikel in Binnenlands Bestuur van 10 apr 2014 . Daaruit bleek dat het oneigenlijk gebruik van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) een gemeente gemiddeld hooguit duizend euro per jaar kost aan dwangsommen. Hoogleraar Heinrich Winter, die de omvang van het misbruik onderzocht, noemde de opwinding over massaal oneigenlijk wobben ‘sterk overdreven'.'
Het lijkt me tijd dat de Minister niet meer gaat schatten, maar een tegenonderzoek uitvoert op basis van feiten.
Het gaat hierbij om belastinggeld, waarvan ik zelf (ook belastingbetaler) graag zou zien dat dat anders wordt ingezet dan voor het behandelen van onzinverzoeken.
Indien de overheid van mening is dat er geen belang is, dan kan betrokkene op grond van de afwijzing meteen naar de rechter stappen. Dan is de lol van het innen van een - onterechte - dwangsom zo voorbij.