Allochtoon uit beeld bij gemeente
Gemeenten werven amper nog speciaal onder allochtonen bij het aantrekken van nieuwe medewerkers.
Uit de Personeelsmonitor 2009 van het A+O fonds Gemeenten blijkt een opmerkelijke daling van de aandacht voor allochtonen als speciale doelgroep. In 2008 gaf ongeveer 10 procent van de gemeenten aan deze doelgroep speciale aandacht te schenken bij de werving. Vorig jaar is het aantal gemeenten dat dit doet, gedaald tot 3 procent.
Anders dan in het verleden, krijgen ook vrouwen geen extra aandacht meer bij de werving. 'Gezien het stijgende aandeel van vrouwen in de bezetting - de verhouding is bijna in evenwicht - ligt deze ontwikkeling wel voor de hand', aldus de onderzoekers. Een klein antal gemeenten (7 procent) richt zich nog wel op arbeidsgehandicapten.
Een ander gevolg is dat er nu veel overheidspersoneel rondloopt met een gelijk of lagere opleiding dan LBO, op functies die oorspronkelijk bedoeld waren voor HAVO/MBO/MBO+.
Naast het kwaliteitsverlies kost het de overheid handen vol geld voor een waardeloos product.
Dat er subsidie is om een gebouw invalide geschikt te maken vind ik acceptabel en terecht.
Wel moet een invalide voldoen aan gelijkwaardige kwalificaties (mbt opleidingsniveau)als het valide personeel. Een eventueel productiviteitsverschil moet niet gesubsidieerd worden maar verrekend met de WIA. Dat mannen en vrouwen verstandelijk gelijkwaardig zijn en dat ze daardoor ook gelijke kansen moeten krijgen op de arbeidsmarkt ben ik het ook mee eens.
Maar om een vrouw slechts voor de vorm op een functie te zetten heeft een averechts effect.
Juist bij aanname overheidspersoneel moet de kandidaat op zijn minst de Nederlandse taal op een behoorlijk niveau te spreken en schrijven, Engels idem dito en moet daarnaast gewoon voldoen aan de werkelijke kwalificaties uit de functieomschrijving.
En het bedrijfsleven gaat voor de winst dus die zoeken gewoon de beste kwaliteit voor de beste prijs ongeacht: geslacht,ras, geloof, seksuele voorkeur,etc.