Advertentie

Allochtoon uit beeld bij gemeente

Gemeenten werven amper nog speciaal onder allochtonen bij het aantrekken van nieuwe medewerkers.

06 augustus 2010

Uit de Personeelsmonitor 2009 van het A+O fonds Gemeenten blijkt een opmerkelijke daling van de aandacht voor allochtonen als speciale doelgroep. In 2008 gaf ongeveer 10 procent van de gemeenten aan deze doelgroep speciale aandacht te schenken bij de werving. Vorig jaar is het aantal gemeenten dat dit doet, gedaald tot 3 procent.

 

Anders dan in het verleden, krijgen ook vrouwen geen extra aandacht meer bij de werving. 'Gezien het stijgende aandeel van vrouwen in de bezetting - de verhouding is bijna in evenwicht - ligt deze ontwikkeling wel voor de hand', aldus de onderzoekers. Een klein antal gemeenten (7 procent) richt zich nog wel op arbeidsgehandicapten.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / logicus
Het voorkeursbeleid dat gemotiveerde gezonde autochtone heteroseksuele Nederlandse mannen discrimineerde en daarmee diskwalificeerde heeft in Den Haag met zijn uitgebreid netwerk van (semi)overheidsinstanties geleid tot ondermaatse prestaties van die instanties en onvrede onder de bewust achtergestelde slachtoffergroep.
Een ander gevolg is dat er nu veel overheidspersoneel rondloopt met een gelijk of lagere opleiding dan LBO, op functies die oorspronkelijk bedoeld waren voor HAVO/MBO/MBO+.
Naast het kwaliteitsverlies kost het de overheid handen vol geld voor een waardeloos product.
Dat er subsidie is om een gebouw invalide geschikt te maken vind ik acceptabel en terecht.
Wel moet een invalide voldoen aan gelijkwaardige kwalificaties (mbt opleidingsniveau)als het valide personeel. Een eventueel productiviteitsverschil moet niet gesubsidieerd worden maar verrekend met de WIA. Dat mannen en vrouwen verstandelijk gelijkwaardig zijn en dat ze daardoor ook gelijke kansen moeten krijgen op de arbeidsmarkt ben ik het ook mee eens.
Maar om een vrouw slechts voor de vorm op een functie te zetten heeft een averechts effect.
Juist bij aanname overheidspersoneel moet de kandidaat op zijn minst de Nederlandse taal op een behoorlijk niveau te spreken en schrijven, Engels idem dito en moet daarnaast gewoon voldoen aan de werkelijke kwalificaties uit de functieomschrijving.
En het bedrijfsleven gaat voor de winst dus die zoeken gewoon de beste kwaliteit voor de beste prijs ongeacht: geslacht,ras, geloof, seksuele voorkeur,etc.
Arnold / gemeentemabtenaar
Volkomen terecht dat er geen speciale aandacht is voor minderheidsgroeperingen. Het moet zo zijn dat de beste kandidaat wordt aangenomen, ongeacht afkomst of sekse.
Patricia / Sr. Beleidsadviseur
Wel speciale aandacht voor minderheidsgroepen als het gaat om het wegwerken van achterstanden. Als er binnen een gemeente alleen maar witte mannelijke hetero's werkzaam zijn, kun je je heden ten dage afvragen of dit een juiste afspiegeling is van de samenleving. En ja natuurlijk staat kwaliteit voorop. Dat is een opendeur reactie van de vorige schrijver, Arnold.
Jan / adviseur
Met dank aan het "koste wat kost" binnenhalen van vrouwelijke leidinggevenden zitten vele gemeenten (prov, rijk) nu met een fiks aantal incompetente leidinggevenden. Maar goed, dat mag je niet hardop zeggen. (jaja, natuurlijk zaten/zitten er ook heel veel goeie tussen, gelukkig). Kortom, gewoon zonder doelgroepen werven, en de belangstellende solliciteert wel. En dan de beste nemen.
@patricia: wel eens bij een gemeente geweest? Ik denk dat de mannelijke witte heteros inmiddels in de minderheid zijn! Toch maar weer minderheidsgroepenbeleid?? En waarom zou een personeelsbestand een afspiegeling van de maatschappij moeten zijn?? Het is maar net wat voor werk er gedaan moet worden! (en dan heb ik het niet over kleur of sexe maar opleidingsniveau).
Baantjerfan
Allochtonen, vrouwen, homo's en lesbo's: het is allemaal positievce discrimninatie. En, zoals we ooit hebben vastgesteld, ook dát is discriminatie en dat is in art.1 van de Grondwet al verboden. Maar de overheid mag m.i. best allochtonen aannemen; Ik zie er te weinig in functies waarmee ''de ambtenaar'' met publiek in contact komt..
Door dat niet te doen dwingt de overheid
allochtonen(sommigen zijn zeer intelligent en leergierig)) een baantje te aanvaarden in de laagbetaalde sectoren. Gelukkig weten veel werkloos geworden allochtonen
de weg naar de UWV-werkpleinen en -banenmarkten te vinden om de vacatures op te vragen.
Jan Beerenhout azn / Buitenlid IPSV=Bende van Schaefer
Weer wordt Art.1 GW selectief gelezen. Er staat daar nl. niet dat iedereen altijd gelijk behandeld moet worden, maar dat gelijke behandeling vereist is in gelijke omstandigheden. In ons land bestaat een gelijke behandeling dus uit... ongelijke behandeling omdat geen mens hetzelfde is. Het gezeur over voortrekken of achterstellen van allochtonen dan wel autochtonen is alleen op te lossen door een objectief systeem van 'ritsen.'
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
bladiebladiebla, de echte leiders gaan - als voorheen - gewoon voor kwaliteit op de juiste plek en of de persoon nu paars, geel, rood, bruin, gehandicapt, home, lesbo, man of vrouw is, is totaal geen issue. Alleen die bedrijven en organisaties die een bepaald "stimulerings/voorkeurs"beleid voeren daar zou je jezelf af moeten vragen of kwaliteit daar niet veel meer een papieren issue is, dan een op resultaatgericht onderwerp. Kwaliteit staat namelijk los van al deze kul en kwaliteit verloochend zich uiteindelijk ook niet. Het zijn juist die net niet genoeg kwaliteit in huis hebben die van dergelijke stiumuli profiteren en waarmee bedrijven en organisaties alleen maar meer personeel, echter minder resultaat boeken. Dit is dan ook echt weggelegd voor zwakke overheidsinstanties met zwak leiderschap, een zelfbewust ondernemer (onafhankelijk of deze binnen de overheid of zelfstandige is) die afhankelijk is van resultaat (anders komt die boterham niet op tafel en heeft deze geen existentiewaarde) gaat gewoon voor kleurloze kwaliteit.
Veel kwaliteitsbesef toegewenst!
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
We leven in een competitiemaatschappij. De beste moet winnen. Bij een gelijke kwaliteit kopen we het goedkoopste product. Dat wordt algeheel toegejuigd.
Logisch dat een werkgever dan de beste werknemer op iedere plek wil. Om gelijke kansen te creeren moeten we niet bij het bedrijfsleven zijn maar bij opvoeders en het onderwijs en tenslotte natuurlijk bij het individu zelf.
Carola
Aangezien alle gemeenten op ongekende wijze hun broekriem moeten aanhalen, kiezen ze weer blind voor de blonde, kerngezonde jongeman met vijf jaar werkervaring, als ze al iemand willen of kunnen aannemen. Toen de markt nog krap was wilden ze inderdaad ook allochtonen aannemen, maar dat was meer een noodpotje met arbeiders. Heel hypocriet allemaal.
Advertentie