Advertentie

Alkmaar respecteert referendum en steunt vuurwerkverbod

Ook partijen die zelf geen bezwaar hebben tegen wat knallen besloten de stem van het volk te volgen.

16 juli 2024
Bord Alkmaar Station Vuurwerk

De gemeenteraad in het Noord-Hollandse Alkmaar heeft maandagavond ingestemd met het instellen van een algeheel vuurwerkverbod. Inwoners van de gemeente konden 6 juni jongstleden, gelijktijdig met de verkiezingen voor het Europees Parlement, bij een lokaal referendum stemmen over het voorstel. Een meerderheid van de inwoners koos er toen voor om het vuurwerk te verbieden.

Herstel en Veerkrachtplan (HVP)

JS Consultancy
Herstel en Veerkrachtplan (HVP)

Werkgeversadviseur WSP Midden Holland

Yacht
Werkgeversadviseur WSP Midden Holland

Referendum

De uitslag van het referendum was duidelijk: 65,3% van de inwoners was voor- en 34,7% tegen een vuurwerkverbod. Dat betekent niet dat een vuurwerkverbod direct van kracht is, het gaat om een raadgevend referendum: een advies aan de raad. Naar aanleiding van de uitslag kwam het college met een raadsvoorstel om het verbod daadwerkelijk in te voeren. De raad stemde uiteindelijk unaniem in.

Uitslag bindend?

Dit terwijl sommige partijen in eerste instantie tegen een verbod waren. De coalitiepartijen hadden al afgesproken de uitslag van het referendum hoe dan ook te volgen, maar ook leden van de oppositie namen de uitslag serieus. De lokale FvD gaf bijvoorbeeld aan bewust tegen haar eigen partijprogramma in te stemmen door nu het verbod te steunen. Forum is niet voor een vuurwerkverbod, maar respecteert wel de uitslag van het referendum.

Handhaving

Ook veel andere fracties, uitten hun zorgen over of de gemeente het verbod wel kan handhaven. Burgemeester Anja Schouten gaf aan dat de handhaving waarschijnlijk niet direct helemaal perfect zal gaan, maar hopelijk wel ieder jaar iets beter. De VVD en lokale partij BAS willen dat het college alternatieven onderzoekt, zoals een georganiseerde vuurwerkshow.

'Het schuurt'

De ChristenUnie bracht nog een kritische noot, die de partij overigens niet in dank werd afgenomen. Volgens de CU is het niet wenselijk dat de coalitiepartijen in het coalitieakkoord hadden opgenomen dat zij de uitslag van het referendum hoe dan ook volgen. Dat zou schuren met de verplichting te stemmen zonder last of ruggespraak. Volgens de coalitie zijn ze simpelweg open en eerlijk richting de bevolking.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. D.
Mooi, nu deze onzinnige en totaal niet Nederlandse maar geimporteerde traditie afschaffen.
Hielco Wiersma
Wie volgt?
Advertentie