Advertentie

Crisiswet en afschaffing stadsdelen niet controversieel

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de afschaffing van de stadsdelen en deelgemeenten toch niet controversieel verklaard. Ook het permanent maken van de Crisis- en Herstelwet gaat gewoon door.

06 juni 2012

De lijst van controversiële onderwerpen is er na de stemmingen van dinsdag 5 juni toch anders uit komen te zien. Het permanent maken van de Crisis- en Herstelwet en de wet die afschaffing van de deelgemeenten regelt worden wel degelijk behandeld.

Gedoogcontructie
De verwachting was dat de stemming voor het controversieel verklaren van de afschaffing van deelgemeenten “ontzettend spannend” zou worden. Uiteindelijk is de stemming naar de contouren van de oude gedoogconstructie verlopen. VVD, PVV en CDA stemde voor behandeling van het wetsvoorstel voor de verkiezingen en de overige partijen niet. Hero Brinkman bleef het standpunt van zijn oude partij trouw, dus dat betekende een meerderheid van een zetel voor het niet controversieel verklaren van het onderwerp.

Van Es verbolgen
Dat is een streep door de rekening van de Amsterdamse wethouder Andrée van Es, die hoopte en wilde dat de afschaffing van de stadsdelen wel controversieel zou worden verklaard. Eigenlijk doet de stemverhouding doet daar ook recht aan, vindt ze. 'Ik ben er verbolgen over dat de Tweede Kamer op deze manier met het binnenlands bestuur omspringt.' Voor haar is dit het slechtst denkbare scenario. 'We hebben geen idee wanneer het wetsvoorstel wel wordt behandeld of wanneer het een wet wordt. Zo ga je niet met lokaal bestuur om.' Ondanks de grote onzekerheid of de deelraadsverkiezingen op 5 maart 2014 doorgaan, zal Van Es toch de voorbereiding oppakken. 'Al is het niet echt motiverend. Leuk is anders. Dit besluit doet ook geen recht aan de kwaliteit van het bestuur van de stadsdelen.' Van Es houdt ook nog rekening met de variant dat hun zittingsduur bijvoorbeeld met een jaar wordt verlengd. 

Toch deelraadsverkiezingen
Volgens de D66-fractie in Amsterdam kunnen de deelraadsverkiezingen van 2014 gewoon doorgaan. Door vertraging van de besluitvorming is het volgens hen hoogst onzeker of de wet al in 2014 in werking treedt. ‘Dit is de slechtste optie. Het is nu te laat om het niet te weten. Wat D66 betreft gaat Amsterdam daarom gewoon voorbereidingen treffen voor verkiezingen in de stadsdelen over twee jaar’, aldus raadslid Pam de Soete. ‘We hielden ook al verkiezingen voor de wijziging van 2002, dus kunnen we dat bij een nieuwe wijziging voor “territoriale commissies” ook blijven doen.’ D66 wil dat gekozen volksvertegenwoordigers op stadsdeelniveau de komende jaren blijven bestaan. ‘Stadsdeelbestuurders zitten dicht op de wijk en nemen betere beslissingen. Zo kunnen we ook beter inspelen op initiatieven van burgers.’

Waterschapswet
Ook andere onderwerpen die van belang zijn voor lokaal en regionaal bestuur zijn van de lijst van controversiële onderwerpen afgehaald. De wijziging van de Waterschapswet om de verkiezing van waterschapsbesturen door gemeenteraadsleden te regelen en de Definitieve Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte worden gewoon behandeld.

Zomerreces
Dit betekent overigens niet dat ze definitief niet controversieel zijn. Een onderwerp kan altijd weer controversieel worden verklaard en controversiële onderwerpen kunnen altijd weer op de agenda worden geplaatst. De vraag is ook of alle onderwerpen agendatechnisch wel voor de verkiezingen kunnen worden behandeld. Het zomerreces nadert met rasse schreden en niet lang daarna zijn de verkiezingen al.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Duidelijk dat de liefhebbers van de stadsdeelpraatgroepjes, sorry deelraden, graag zolang mogelijk door willen gaan. Ieder ander realiseert zich dat die deelraadsverkiezingen, ondanks het samenvallen met de gemeenteraadsverkiezingen, handen vol geld kosten en niets voor de burger opleveren. Wat de burger wel graag wil is goede dienstverlening in zijn buurt, en juist hierop bezuinigen deelraden door de loketten (nog per voormalig stadsdeel) na de samenvoeging van staddelen uit die buurten samen te voegen in één kantoor per nieuw stadsdeel.
Margriet Dirks / buurtbewoner Oud Zuid Amsterdam
Hoe durft D66'er Pam de Soet dit te beweren : "Stadsdeelbestuurders zitten dicht op de wijk en nemen betere beslissingen. Zo kunnen we ook beter inspelen op initiatieven van burgers." Kijk eens even op de site www.banvloek.nl, waar het drama van de sloop van de Bangarage in de Banstraat in Oud Zuid terug te lezen is. NB 28% van de inwoners van Oud Zuid hebben de moeite genomen om een zienswijze in te dienen om de Bangarage te behouden. D'66 deelraadslid Ed Berkhout presteert het om eerst het controversiele besluit door de raad te loodsen om in plaats daarvan 6 luxe appartementen te laten bouwen incl een parkeergarage van 700 m2 voor 6 auto's. Een dag huilt hij krokodilletranen in een ingezonden stuk in het Parool, dat er hoog nodig meer ruimte in Oud Zuid moet komen voor middenklasse-woningen. Hij is woordvoerder Wonen, dus als dat zo belangrijk was, had hij dat zo kunnen bijsturen. Als D66 ooit hun Farizee-achtige trekjes heeft laten zien, is het nu wel. SVP OPHEFFEN DIE STADSDELEN !!! Ook D66 heeft geen idee wat er in de buurt speelt, ze luisteren absoluut niet naar wat de bewoners van het stadsdeel willen, maar men laat zich leiden door hun eigen (dubbele) agenda's, en de valse concties met de PvdA. Schandalig !! Hoe meer bestuurslagen, hoe meer dubbele agenda's, zo lijkt het.
True
40 miljard aan Griekenland en Spanje geven is ook niet controversieel, hooguit misdadig.
Boris
ZSM afschaffen die dure partijpolitieke baantjesfabrieken
Advertentie