Advertentie

'Afluistercamera’s luisteren niet af'

De gemeente Amsterdam heeft op drie locaties in de stad camera’s met geluidsdetectie opgehangen om geluiden die duiden op escalatie op te vangen. De laatste camera is in april op het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord geplaatst. Het effect van de camera’s is bij de gemeente nog niet bekend.

20 juli 2010
Effect
Volgens een gemeentewoordvoerder hangen de andere twee camera’s op het Centraal Station en bij de Heineken Music Hall, er al zeker een jaar, maar zijn ook hier nog geen effectrapportages van bekend. De camera’s zijn bedoeld om signalen van agressie op te vangen, zodat deze de kop in kunnen worden gedrukt voordat deze ontaarden in geweld. ‘De camera in Noord hangt er nog niet zo lang. Het effect van deze camera gaan we nog evalueren.’

Privacy
De woordvoerder zegt dat er nog geen stappen worden voorbereid om dit cameratoezicht uit te breiden. ‘U moet het zien als een stap in de technologische ontwikkeling. Het is een manier om cameratoezicht gerichter te maken, zodat toezicht op maat mogelijk is.’ Collegepartij GroenLinks is niet voor commentaar bereikbaar, maar Het Parool meldt dat de partij de gevolgen voor de privacy vreest.

Bordjes
Fractievoorzitter Marieke van Doorninck vindt dat er op zijn minst op de bordjes die passanten attent maken op de aanwezigheid van camera’s moet komen te staan dat deze ook geluid detecteren. Anders dan wel wordt gesuggereerd nemen de microfoons van de “afluistercamera’s” geen gesprekken op, maar signaleren zij alleen de intensiteit en het volume van het geluid, zo laat de gemeentewoordvoerder weten.

Groningen
Ook de gemeente Groningen maakt al een paar jaar gebruik van camera’s met geluidsdetectie. In de stad hangen momenteel 15 camera’s met deze functie. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat er op dit moment onderzoek plaatsvindt naar het effect van de camera’s. Hij verwacht de resultaten in het najaar. ‘Het begon met een proef van een jaar en met goedkeuring van de gemeenteraad is het vervolgens standaardbeleid geworden. Het is nu afwachten wat het oplevert.’

CBP
De woordvoerder wijst erop dat het gebruik van de camera’s destijds is afgestemd met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het CBP is zelf niet voor commentaar bereikbaar, maar de gemeentewoordvoerder weet te melden dat het College, nadat voorzitter Jacob Kohnstamm zich erover had gebogen, de camera’s “privacyvriendelijk en efficiënt” vond. ‘GroenLinks in Groningen vond destijds ook dat er een bordje moest komen dat specifiek waarschuwde voor de geluidsdetectie, maar volgens het CBP was dat niet nodig.’ Ook de woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat het CBP “enthousiast” was over de camera’s.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Menno

Ik waardeer het wanneer Bas zelfrelativering toont (wat hij lang niet altijd doet). Ik denk dat zelfrelativering iets is dat veel waardering verdient in een tijd waarin veel mensen boos naar elkaar schreeuwen.

Wat ik ook in Bas herken, is zijn woede over bepaalde aspecten van de manier waarop Nederland bestuurd wordt (met name de hypocrisie die eerder regel dan uitzondering lijkt in de manier waarop de overheid burgers bejegent).

Maar ik ben het niet eens met de soms bizarre "oplossingen" die Bas aandraagt (afschaffing van belastingen, iedereen een wapen om het werk van de politie over te nemen).

Even terug naar die camera's. Je ziet in Nederland wel degelijk een ontwikkeling waarin burgers steeds grootschaliger worden bewaakt. De steeds geavanceerdere camera's op straat zijn van die ontwikkeling een (klein) onderdeel.

Bas formuleert het in zijn eigen stijl, maar ik ben het met hem eens dat er reden is voor ongerustheid. De balans tussen privacy en overheidstoezicht is zoek, terwijl de overheid vaak niet daadkrachtig gebruik maakt van de middelen die haar wèl (legaal) ter beschikking staan om misstanden aan te pakken.

Het lijkt alsof de overheid haar eigen gebrek aan effectiviteit probeert weg te verklaren door te doen alsof zij te weinig instrumenten ter beschikking heeft. Ondertussen krijgt de overheid steeds meer instrumenten, die het mogelijk maken om straks heel snel een soort 1984 te creëren, als de geesten van de meerderheid daarvoor rijp zijn gemaakt.

Ik hoop dat je dit een serieuze, duidelijke reactie van mijn kant vindt. Anders ben ik graag tot meer duidelijkheid bereid!
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Nog een keer @Menno

Ik realiseer me nu dat ik geen antwoord heb gegeven op het tweede aspect van jouw vraag. Hoe valt de aard en betekenis van (mijn) humoristische uitingen te duiden?

Met goede humor ga je op een rand zitten: een rand tussen iets absurds en iets wat juist waar is. Er zit dus iets dubbels in humor. Bovendien werkt zulke humor door middel van een verrassingseffect: de onverwachte koppeling tussen het absurde en het ware.

Als ik grappig probeer te zijn, probeer ik dus te spelen met de verwachtingen van lezers. Maar eigenlijk is het omgekeerd: iets roept een drang in me op om te spelen, en dan zoek ik zo'n rand tussen het absurde en het ware, met een schuin oog naar de mogelijke verwachtingen van een denkbeeldige lezer of een lezer die ik alleen ken op basis van wat berichten in een discussie.

Door op de rand te gaan zitten, neem ik inderdaad het risico een lezer op het verkeerde been te zetten. Maar dat doe ik met de bedoeling om door de daaropvolgende ontlading juist iets duidelijk te maken wat ik serieus geloof.

Wat voor dingen roepen een drang in me op om te gaan spelen? Vaak gaat het dan om hypocrisie en onrecht die moeilijk aan de kaak vallen te stellen zonder "zeurderig" te worden. Humor is in zekere zin het wapen van een kat in het nauw.
Bas
1984

men hoeft de cameras niet af te luisteren
men luistert uw telefoon al af

de 'overheid' bespied zijn burgers, is het om de burgers te helpen, of is het om de burgers onder de duim te houden?

Vroeger had je een huiszoekingsbevel nodig om bij iemand 'naar binnen' te kijken, nu kijkt de overheid bij iedereen 'naar binnen' (op straat, het internet, de telefoon, het giroverkeer, de staat kijkt mee!)

Ja, zelfs je eigen huis is niet meer veilig en kan zonder enige vorm van verdenking worden doorzocht door de staat als ze daar zin in hebben.

De staat vergroot zijn wurggreep op de burgers.

Het zal geen tien jaar meer duren of de hele stad hangt vol cameras. Met geluid.

Waarom niet? waarom hier stoppen? de burgers staan toe dat de hele stad vol cameras komen te hangen? dat de cameras 'slim' geluiden interpreteren? dan ook dat ze 'gewoon' geluid registreren: waarom niet: de beelden registreren ze ook, en die hangen er toch allang?

Big Brother is Wathcing You!
Menno / beileidsmedewerker
@Bas

Ga toch verhuizen man. Ga naar een ander land. Je zit te zeiken over van alles en nog wat. Ga toch weg. Doe iets in plaats van te zeuren,
Bas
@menno • burger • 20.07.10 11:05
als iets goed gaat hoef je daarover niet te praten. Meestal zitten we dan ook zwijgend op de bank. Pas als er iets misgaat trek ik mijn mond open. Dat een stad inmiddels volhangt met cameras vind ik geen goede ontwikkeling. En ik probeer daar dus iets tegen te doen: ik 'zeur' erover.

Beter iets dan niets, je moet ergens beginnen he? weggaan vind ik geen goede optie. Ik ben hier geboren, ken de taal enigszins, en laat me niet wegjagen omdat de overheid hier nu eenmaal veel op een maffia lijkt: ik zeur daar liever over, in de hoop dat het verbeterd.

Vind u het heel irritant? ik zal proberen wat vriendelijker te zeuren.

Wat vind u ervan dat het briefgeheim is afgeschaft? dat massaal word afgeluisterd? dat de hele stad vol cameras hangt? ik vind dat nogal ernstig: de overheid probeert de burgers te wurgen.

Vluchten doe ik niet, ik probeer het met hier en daar wat zeuren. kan u mij nog meer tips geven?

Wat zou u ervan zeggen als de overheid ernaar zou streven een totale controle over de burgers te bewerkstelligen?

Zou u dat zoveel mogelijk proberen te negeren? proberen te vluchten naar een ander land? of zich op enigerlei wijze proberen te verzetten, zoals ik? met mijn gezeur?

Het spijt me als ik wat zwartgallig overkom: de meeste tijd is alles tip top in orde en vrolijk en lachen. Maar als de overheid weer eens iets flikt zoals met die cameras overal, dan moet ik daar even over zeuren. Sorry!
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Bas Koning

Als stamgasten van het BB-café zijn u en ik het vaak niet met elkaar eens. Maar dit keer wil ik graag mijn waardering uitspreken voor uw laatste bijdrage. Wanneer u schrijft:

"Het spijt me als ik wat zwartgallig overkom: de meeste tijd is alles tip top in orde en vrolijk en lachen. Maar als de overheid weer eens iets flikt zoals met die cameras overal, dan moet ik daar even over zeuren. Sorry!"

...dan voel ik een diepe verwantschap met u. Wij zeuren!

En die Menno... die moet nog veel leren. Bijvoorbeeld om goed onderbouwd te zeuren.

@Menno

Behoefte aan een pispaaltje? Neem dan een paal met een camera eraan. Bas is van mij. Als er over hem gezeurd wordt, dan doe ik dat.
Menno / beileidsmedewerker
@Q "Bas is van mij" zeg je?
Wat een arrogantie zeg! Putlucht.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Menno

Was maar een grapje. Relax.
Menno / beileidsmedewerker
@Q Grapje?
Tot nu toe heb ik je reakties op dit forum met belangestelling en een zekere respect gevolgd. Dat meen ik. Nu ik echter constateer dat ik jouw humor niet herken, wordt het lastig om de aard, inhoud en betekenis van jouw reacties te duiden. Zoals bijvoorbeeld de waardering die je in de voorlaatste reactie aan Bas verwoord. Is dat serieus bedoeld of sarcastisch?
Advertentie