Advertentie

Val kabinet dreigt aanpak bestuurlijke drukte te vertragen

Het zou zonde zijn als de aanpak van de bestuurlijke drukte nu weer op de lange baan wordt geschoven door de val van kabinet Rutte.

24 april 2012

De val van het kabinet Rutte biedt voor gemeenten een aantal kansen om onwelgevallige dossiers nog aan te passen. Maar dat hoeft niet altijd ten goede te zijn, zo vreest Hans Engels, hoogleraar Thorbecke leerstoel in Leiden. ‘Het zou zonde zijn als de aanpak van de bestuurlijke drukte nu  weer op de lange baan wordt geschoven’.

Deelraden en stadsregio's afschaffen

Engels reageert op de plannen van het nu gevallen kabinet Rutte om zowel de gemeentelijke deelraden als de stadsprovincies af te schaffen. Deze liggen nog bij het parlement en zullen vrijwel zeker niet meer in behandeling worden genomen.

Broodnodig
'Jammer’, stelt de hoogleraar, tevens senator voor D66. ‘Daarmee komt de aanpak van de bestuurlijke drukte in gevaar. Het kabinet deed er al niet zoveel aan, maar als deze wetten het niet halen, komt er helemaal niets van terecht van de broodnodige hervorming van het bestuursmodel.’

Verdunning van de hulpstructuur
Engels pleit al jaren voor ‘verdunning van de hulpstructuur waarbinnen ambtelijke en bestuurlijke samenwerkingsverbanden als vluchtweg voor halfhartige bestuurders fungeren’. Samenwerking laat zich in de optiek van de hoogleraar niet rijmen met daadkrachtig bestuur. ‘Een krachtig bestuur neemt zelf beslissingen’.

Waterschappen en provincies weer ter discussie

Mochten de twee wetsvoorstellen tot vermindering van de drukte inderdaad sneuvelen, dan kon dat voor sommige besturen wel eens een pyrrusoverwinning zijn, zo verwacht Engels. Hij acht het niet ondenkbaar dat dan 'het bestaansrecht van provincie of waterschap weer ter discussie komt’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Meer / bestuurskunde
De voorstellen waar Engels, zo gecharmeerd van is, zijn weinig inhoudelijk onderbouwd. Het opruimen van tussen structuren betekent een bestuurlijke schaalvergroting door middel van nieuwe herindelingen. Dit is ook het streven van d66 (200 gemeenten; een partij waar Engels Eerste Kamerlid is. Het gat met de burger wordt alleen maar groter en de gemeenten verschalen tot een uitvoeringsorganisatie van het rijk. Het betekent een regionalisering en feitelijke afschaffing van het lokaal bestuur. Het instellen van deelgemeenten dient overigens door gemeenten te worden bepaald en niet door een centralistische politiek op rijksniveau. Over centralisme gesproken. Dit is dus eerder een wat gedateerd D66 stuk dan dat het gebaseerd is op grondig denken. Jammer.
Advertentie