Advertentie

Gelders investeringsbudget voor Apeldoorn

Apeldoorn krijgt 17 miljoen euro van Gelderland om te investeren in grote projecten. Dit gebeurt nadat de gemeente honderden miljoenen euro's verloor op het grondbedrijf.

21 januari 2014

Provinciale Staten van Gelderland besluiten naar verwachting woensdag dat Apeldoorn 17 miljoen euro krijgt om te investeren in de stad. Dit gebeurt omdat Apeldoorn daar zelf geen voor heeft na het miljoenenverlies op de grondexploitatie.

Voorwaarden
De provincie biedt alle gemeenten die onder toezicht staan - dat zijn op dit moment Beuningen en Apeldoorn - de mogelijkheid om geld te krijgen op basis van de ‘beleidslijn verslechterde financiële positie gemeenten.’  Een gemeente die in aanmerking wil komen voor de financiële injectie moet kunnen aantonen dat de inkomsten gemaximaliseerd zijn, dat er alles aan gedaan is om zelfstandig uit de situatie te komen. En de gemeente moet onder financieel toezicht van de provincie staan.


Investeren
In totaal is er voor de ondersteuning 25 miljoen euro beschikbaar, waarvan Apeldoorn er vijftien krijgt. Vanuit de ‘robuuste investeringsimpuls’ krijgt Apeldoorn nog eens twee miljoen extra voor investeringen in nieuwbouwprojecten. Het geld wordt op projectbasis besteed. In het geval van Apeldoorn onderschrijft de provincie het belang van de gemeente om te investeren. 'Waar Apeldoorn belang heeft bij het op peil houden van investeringen in haar stad, hebben wij dat vanwege de impulsen die dit geeft voor structuurversterking en de werkgelegenheid van Gelderland', staat in het voorstel aan de Staten. Apeldoorn leed 200 miljoen euro verlies op de grondexploitatie. Dat bedrag werd in één keer afgeboekt. ‘Het was een bewuste keus om in één keer het verlies te nemen en het niet uit te smeren’, legt wethouder Detlev Cziesso (financiën) uit. In april 2013 deed Apeldoorn het verzoek om geld te krijgen, op grond van de beleidslijn

Grote projecten
Het geld is bestemd voor een aantal grote projecten die Apeldoorn weer op de rit moeten helpen. Er gaat vijf miljoen naar de ontwikkeling van de Apeldoornse binnenstad, vijf miljoen wordt besteed om achterstallige wegwerkzaamheden uit te voeren en er is nog vijf miljoen beschikbaar voor andere kernen in de gemeente. De resterende twee miljoen zal worden besteed aan nieuwbouwprojecten, geeft Cziesso aan. De algemene reserves delen niet mee in het geld. Dat is een uitdrukkelijke eis van de provincie: het geld moet uitgegeven worden aan projecten binnen de stad die de werkgelegenheid versterken en die bijdragen aan de uitstraling van de stad. Gelet op die eis zijn de voorstellen ingediend.

Klap opvangen
Het op orde krijgen van de begroting en de algemene reserves is een zaak voor de gemeente zelf. In Apeldoorn zijn ze daar druk mee bezig. ‘Die klap wordt nu opgevangen’, zegt Cziesso. De wethouder durft te stellen dat een verlies van zo’n grote orde niet meer zal voorkomen. ‘We hebben hard moeten ingrijpen, maar we zijn in control.’  Toch verwacht Cziesso niet dat er nog financiële problemen komen met het oog op de decentralisaties. ‘Ik heb goede hoop dat we ook dat halen.’ Mocht het Rijk nog wel een aantal bezuinigingen in petto hebben, dan is er volgens de wethouder een bepaalde eindigheid. ‘Dat moet Den Haag zich ook realiseren’, zegt hij, doelend op het feit dat de financiële positie op dit moment bepaald niet rooskleurig is en weinig ruimte laat voor tegenvallers.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De weinig rooskleurige financiële positie, waarin Apeldoorn verkeert, heeft men vooral aan zichzelf te danken. Andere Overheden hoeven daar in hun beleid geen rekening mee te houden.

Trouwens voor de in hun geld zwemmende provincies is het geen enkel probleem om een helpende hand toe te steken.
Advertentie