Flip Dronkers

Flip Dronkers is klinisch (kinder- en jeugd) psycholoog met een lange staat van dienst in de jeugdhulp en jeugd-ggz, de afgelopen jaren voornamelijk als zelfstandig beleidsadviseur en projectmanager. Zo leidt hij het programma richtlijnontwikkeling voor de jeugdhulp en jeugdbescherming. Hij is lid van het algemeen bestuur van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en voorzitter van de sector Jeugd. In dat kader is hij al jaren lang nauw betrokken bij de professionalisering van de jeugdhulp en jeugdbescherming. In zijn vrije tijd is hij actief in een grote mede door hem opgerichte zorgmoestuin in ’s-Graveland. 
  • sociaal / Column

    Zelfstandige psychologische praktijken hebben het zwaar

    Zelfstandige kinder- en jeugdpsychologische praktijken staan bekend om hun grote flexibiliteit, korte wachtlijsten en efficiënte (kosteneffectieve) zorg. En ze kennen de lokale situatie als geen ander. Verwijzers en cliënten weten van tevoren wie de behandelend psycholoog is, en over welke kwaliteiten en mogelijkheden deze beschikt. Kom daar maar eens om in zorgland.

    27 augustus 2015
    Zelfstandige psychologische praktijken hebben het zwaar
  • sociaal / Column

    Beter bejegenen

    In 2014 ontving de Inspectie Jeugdzorg meer dan honderd meldingen van burgers en beroepskrachten over bejegening, waaronder ruim zestig meldingen waarbij beroepskrachten expliciet tekortschoten. Dit stelt de inspectie onlangs in het jaarbericht 2014. Instellingen houden zich bijvoorbeeld niet aan gemaakte afspraken, informatie die een ouder geeft aan een gezinsvoogd wordt tegen de ouder gebruikt, informatie komt niet op tijd of ouders voelen zich niet serieus genomen. Er is volgens de inspectie winst te boeken door het verder professionaliseren van medewerkers en het ontwikkelen van meer richtlijnen. 

    25 juni 2015
    Beter bejegenen
  • sociaal / Column

    Niches bieden bij chronische problemen

    Sinds we in gesprek zijn over de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten, zie  ik voortdurend de kansen.  Ik wil er hier één in het bijzonder voor het voetlicht brengen:  de mogelijkheden die nu open liggen om gezamenlijk gezinnen waar chronische problemen aan de orde  zijn, nu eindelijk eens écht goed te helpen.  

    28 mei 2015
    Niches bieden bij chronische problemen