/ Blog

2200 picknickplekken voor de bij en andere bestuivers

2200 picknickplekken voor de bij en andere bestuivers.

08 april 2021

Twee keer per jaar valt bij 2200 collega’s ons personeelsmagazine Salamander op de mat. Met daarin deze keer een leuke verrassing! Bij ieder magazine zit een zakje bloemzaad van ‘de Pollinators’. Zoals je misschien wel – of niet – weet hebben bijen en andere bestuivers het moeilijk. Daarom doet Arcadis mee aan Nationale Zaaidag op 22 april en krijgt elke collega een zakje bloemzaad voor in de tuin of op het balkon. Zo creëren we 2200 picknickplekken voor bestuivers. Eric en ik doen mee, jij toch ook!

Bio mengsel

Bestuivers doen het goed als we door het hele jaar heen genoeg verschillende bloemen zijn. Bijen en vlinders hebben ieder zo hun eigen favorieten. In het zakje zitten bloemen voor in de tuin en op het balkon waar de bestuivers voedsel uit kunnen halen; het Tubinger mengsel van de vlinderstichting. Daarnaast werkt de organisatie van de Nationale Zaaidag aan een volledig inheems ‘Cruydthoek mengsel’. Meer weten over de ontwikkeling van de mengsels en hoe te zaaien voor het beste resultaat: kijk dan op de site van The Pollinators

 

Picknickplekken
Stel je een Aardhommel voor, of een Koninginnepage. Kun je je voorstellen dat bestuivers niet eindeloos vliegen om voedsel op te halen? Hoe ver ze vliegen, verschilt per soort. Binnen een bepaalde straal tot de woning van de bestuiver moet er dus voldoende voedsel zijn. Door allemaal de zaadjes uit dit zakje te planten creëren we duizenden picknickplekken voor bestuivers. Niet alleen Arcadis, maar ook vele, vele anderen doen mee aan Nationale Zaaidag. Dat is mooi, want zo zorgen we voor verschillende soorten bloemen op veel plaatsen. Een culinaire vliegroute dus. En dat is precies wat we nodig hebben om impact te hebben: een grootschalige infrastructuur waarlangs bestuivers hun weg afleggen. Vanzelf komen daar ook andere insecten op af. Die trekken vervolgens vogels aan om ze op te eten en daar komen dan weer grotere vogels en andere predatoren op af. Zo creëer je dus niet alleen een culinaire route voor bestuivers, maar uiteindelijk ook een uitgebreid menu voor andere dieren. En voor je het weet, heb je een goed functionerend ecosysteem!

 

Sterke ecosystemen
Met ons werk in de leefomgeving, werken we automatisch in ecosystemen. Elke plant en diersoort heeft daarin een rol. Zo ook bestuivers zoals bijen en vlinders. Voor onze projecten kijken we hoe we zo veel mogelijk bijdragen aan de biodiversiteit en zorgen voor sterke ecosystemen. Daarmee helpen we bestuivers. Die kun je niet los zien van andere plant- en diersoorten in zijn leefomgeving. Juist door aandacht voor de biodiversiteit van het ecosysteem waarin hij leeft helpen we hem zijn rol te vervullen. Het zou mooi zijn als iedereen ook na de Nationale Zaaidag doorgaat in de private én publieke leefomgeving. Dat past natuurlijk ook helemaal bij ons werk; het bijdragen aan goede infrastructuur.

 

Positieve impact
Naast projecten die direct te maken hebben met natuurontwikkeling zijn er talloze kansen om bestuivers te helpen. In onze projecten krijgen we steeds meer ruimte om te kijken naar een positievere impact op de biodiversiteit. Daarbij helpen de regels ons soms ook een handje: vanuit wettelijke verplichtingen, recreatieve waarden of esthetisch ontwerp. Het is een beetje zoals het verbouwen van je huis – als je dan toch bezig bent met het vervangen van je dakconstructie, maak het dan ook meteen sterk genoeg voor zonnepanelen of een groen dak. Ofwel: als we dan toch een ingreep doen, pak door op de kansen die er zijn. Zo kunnen onze opdrachtgevers ook laagdrempelig aan de slag met het verbeteren van de biodiversiteit, het ecosysteem en daarmee automatisch de leefomgeving van bestuivers.

 

Ontdek meer op www.arcadis.com/duurzaamheid.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.