Datagedreven werken aan ondermijning
Datagedreven werken aan ondermijning. Wat houdt een datagedreven aanpak in? Wat levert dit de gemeente op? En hoe pak je dit als gemeente aan?
Ondermijning is een veel omvattend probleem voor gemeenten. Het is een hot topic in Nederland, zowel bij de nationale als lokale overheid. Er worden taskforces samengesteld (samenwerkingen tussen o.a. belastingdienst, RIEC/LIEC, politie en gemeenten), er is een nationaal Ondermijningsfonds opgericht en de City Deal Zicht op Ondermijning ging van start. Ook in de media is er steeds meer aandacht voor Ondermijning.
Gemeenten zijn dan ook hard op zoek naar innovatieve manieren om met Ondermijning aan de slag te gaan. Ook worden gemeenten gezien als een belangrijke schakel in de aanpak van Ondermijnende criminaliteit. Ze hebben goed zicht op lokale (sociale) structuren en beschikken op basis van wettelijke taken en bevoegdheden over veel informatiebronnen. Om tot een goede aanpak van ondermijning te komen is een goede informatievoorziening essentieel. Om deze reden zijn de ogen steeds meer gericht op een datagedreven aanpak van Ondermijning. In deze blog beschrijf ik hoe je datagedreven kunt werken aan Ondermijning.
Wat houdt een datagedreven aanpak in? Wat levert dit de gemeente op? En hoe pak je dit als gemeente aan? Datagedreven werken wil zeggen dat beslissingen en beleid worden gebaseerd op (kwantitatieve) gegevens, dus op basis van feiten en cijfers. Het doel is om met kennis van zaken beslissingen te nemen, in plaats van enkel af te gaan op ervaring of onderbuikgevoel.
De toegenomen aandacht voor Ondermijning binnen gemeenten is één van de redenen voor het groeiende aantal meldingen dat binnenkomt. Hoe houd je als gemeente overzicht over deze meldingen en bepaalde je welk signaal ertoe doet? Welke signalen pak je zelf op en bij welke signalen betrek je ketenpartners? En hoe zit het precies met privacy? Vanuit Van Dam & Oosterbaan geven we gemeenten advies over het opstellen van een privacy protocol, waar de VNG overigens een handig voorbeeldprotocol[1] voor heeft opgesteld. De verschillende stappen worden helder en beknopt uitgewerkt in een door ons ontwikkelde, op maat gemaakte signaleringstool: een beslisboom, waarin alle gemaakte keuzes over een signaal overzichtelijk kunnen worden vastgelegd.
Datagedreven werken begint bij een goede informatievoorziening. Welke data m.b.t. Ondermijning heeft de gemeente precies tot haar beschikking? Hoe komen (ondermijnende) signalen precies bij de gemeente binnen? En hoe worden deze verwerkt of gedocumenteerd? Met de eerdergenoemde signaleringstool maak je als gemeente een eerste aanzet met de documentatie van binnengekomen signalen. Natuurlijk zijn er ook andere (openbare) databronnen waar je als gemeente gebruik van kunt maken. Bijvoorbeeld gegevens uit de KVK, het Kadaster en het CBS. Door data te analyseren, kun je uiteindelijk bruikbare informatie genereren over Ondermijnende activiteiten. Een dashboard kan deze analyses visueel weergeven.
Interesse gewekt? Op 15 april organiseren wij een Masterclass Datagedreven werken aan Ondermijning. Daarin vertellen we je hoe je als gemeente meer datagedreven kunt werken aan Ondermijning. Inschrijven kan via deze link.
[1] vng.nl/artikelen/protocol-uitwisseling-persoonsgegevens-bij-ondermijning
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.