Terugblik Masterclass Datagedreven werken binnen het Jeugddomein
Terugblik Masterclass Datagedreven werken binnen het Jeugddomein.
Vanuit Van Dam & Oosterbaan ondersteunen wij bijna 40 gemeenten met het verder op orde brengen van hun informatiehuishouding. Onze ervaring, kennis en expertise hebben we ondergebracht in een reeks praktische Masterclasses waarin we ons toespitsen op het nut van datagedreven werken binnen verschillende beleidsterreinen, waaronder Jeugd en Ondermijning & Veiligheid.
Masterclass Datagedreven werken binnen het Jeugddomein
Op 26 oktober was het zo ver! We gingen van start met de eerste online masterclass van deze reeks: Datagedreven werken binnen het Jeugddomein. In deze masterclass gingen onze adviseurs Inez van de Wiel en Kim Oude Egberink in op het nut van datagedreven werken binnen het jeugddomein. Het was mooi om te zien dat er een goede opkomst was en dat er diversiteit was in deelnemers. Zo bestond de groep uit o.a. beleidsadviseurs, managers, BI ontwikkelaars en controllers.
Waarom deze masterclass?
Veel gemeenten in Nederland hebben sinds de decentralisaties in 2015 te maken met tekorten in het sociaal domein. Met name de tekorten op Jeugdzorg lopen enorm op. Gemeenten ondernemen tweeledig actie: enerzijds door een beroep te doen op de rijksoverheid voor ruimere budgetten. Anderzijds door met beheersmaatregelen in het sociaal domein meer grip te krijgen op de zorgproductie- en kosten. Door data te gebruiken als instrument, is het mogelijk om tot beter onderbouwde beleidskeuzes en besluitvorming te komen. In zowel kostenbeheersing als het bieden van kwaliteit. Maar hoe ga je als organisatie datagedreven te werk? Aan de hand van deze masterclass geven we de deelnemers meer inzicht in hoe hun organisatie datagedreven te werk kan gaan.
Vragen die in deze masterclass centraal stonden, waren o.a.: hoe ga je als organisatie datagedreven te werk? Voor welke beleidsmatige doeleinden kun je de data in jouw gemeente inzetten? En hoe maak je de juiste vertaling van data naar beleid? We gaven praktijkvoorbeelden waarin we naast het verkrijgen van inzicht ook tot concrete sturingsmogelijkheden leidt.
Sturingsmogelijkheden op basis van data
Tijdens de masterclass haalden Inez en Kim de behoeften van de deelnemers op. Veel deelnemers bleken nog zoekende naar de sturingsmogelijkheden op basis van de data. Het blijft nog te vaak bij het verkrijgen van inzichten, en het ontbreekt nog aan het daadwerkelijk gebruiken daarvan in beleid. De deelnemers wilden graag meer inzicht in de manier waarop je projecten gerichter een kop en een staart kan geven. Tot slot gaven deelnemers aan het lastig te vinden een datacultuur te creëren in de organisatie. In de masterclass passeerden alle onderwerpen de revue. Zo gingen we in op de rol van de beleidsanalist, als schakel tussen beleid en data-analist, om het datagedreven werken een boost te geven en beide domeinen bij elkaar te kunnen brengen. Ook werd er aandacht besteed aan de sturingsmogelijkheden die je in je beleid hebt na het verkrijgen van inzicht over de samenwerking tussen Jeugd & Onderwijs, EED, POH-GGZ Jeugd en systeemgerichte ambulante hulp. De eerste reactie van Inez en Kim: “We hebben het ervaren als een leuke masterclass waar een leuke interactie op gang kwam!”
Deelnemen?
Heb je de masterclass helaas gemist maar wel interesse om deel te nemen? Deze online masterclass Datagedreven werken binnen het Jeugddomein wordt nog een keer georganiseerd op 18 november. Aanmelden kan hier.
Daarnaast bieden we vanuit de Van Dam & Oosterbaan Academy nog twee andere masterclasses aan dit najaar, namelijk:
- Online Masterclass Datagedreven werken binnen Veiligheid & Ondermijning (9 november en 8 december 2020)
- Online Masterclass Dashboarding (1 december)
Voor meer informatie, kijk op www.vandamoosterbaan.nl/academy of neem contact op met Selina Tomur via academy@vandamoosterbaan.nl.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.