Advertentie
sociaal / Column

Zorg, vrije artsenkeuze en woekerpolissen

We zijn van overheidswege verplicht een zorgverzekering af te sluiten vanaf ons 18e jaar. Moeten we doen met een particulier verzekeringsbedrijf. Er is inmiddels een woud aan polissen en ‘merken’ van vier giga verzekeringsclusters die 90% van de zorgmarkt hebben. Ze besteden zo’n 60 miljoen euro per jaar aan reclamefolders en -filmpjes. Hun riante verdienmodel - verplichte premieafdracht van alle 18+Nederlanders en risicovereveningsfonds – geeft de ruimte. Wij betalen dat dus.

04 december 2014

De Eerste Kamer beslist deze maand over wijzigingen in de Zorgverzekeringswet. Gaat o.a. over afschaffing van onze vrije zorgkeuze. Lobby van de zorgverzekeraars. Die hebben daar last van. We mogen dus onze verzekeraar kiezen, maar niet meer onze dokter. Tenzij je geld hebt voor een vrije-keuzepolis. Als jouw keuze-dokter al niet failliet is.

De verzekeraar-conglomeraties doen meestal ook in andere verzekeringen. Ze doen in, zeg, autoschadeverzekering, in private banking, in pensioen- en levensverzekeringen, in overlijdensrisicoverzekeringen (een flut-risico!), in vastgoedbeleggingen, in ongevallenverzekeringen, in hypotheekverzekeringen, inboedel, in … woekerpolissen. Want daarin deden ALLE verzekeraars afgelopen 30 jaar. Huuuh??

En in deze woeker-handen vertrouwt onze Volksvertegenwoordiging onze zorg toe? Ja. En ze willen niet dat we zelf zomaar kiezen voor onze zorg. Stel je voor, wij onnozele premiebetalers! Dat kunnen verzekeraars veel beter.

De grote jongens zijn nu wel even boos op kleine collega-verzekeraar DSW. Die pleit juist vóór vrije zorgkeuze. André Rouvoet heeft namens Zorgverzekeraars Nederland laten weten dat DSW misschien uit de club wordt gezet. De woede van de grote jongens is voor DSW het bewijs dat die jongensclub een kartel vormt.


De politiek staat erbij en kijkt ernaar. Tenzij de Eerste Kamer nu ‘nee’ zegt. Toezichthouder NZa pruttelt wel maar is onmachtig. Teveel met zichzelf bezig na de zelfmoord van een van hun mensen die het niet meer kon aanzien, de belangenverstrengeling en de passiviteit. Vorige week heeft zelfs de EU-commissie verklaard dat Nederland verkeerd bezig is. En deze week oppert de NZa ‘toch wel’ de vrees voor machtsconcentratie bij verzekeraars. Gotspe!

Meer dan de helft van de Nederlanders weet niet wat voor zorgverzekering hij heeft of welke behandelingen vergoed worden. Bijna een derde van de Nederlanders denkt dat onze zorgverzekeraar zelf een zorgverlener is, sic!

Net als met woekerpolissen. Daar dacht driekwart Nederland ook dat onze spaarregelaar in ons belang handelde. Die bleek gewoon een ordinaire (woeker)verzekeraar te zijn. Tel uit je winst bij zoveel vertrouwen en onwetendheid bij je klanten die duidelijk geen koning zijn. Enne …. onze premies moeten weer omhoog, want de wijkverpleging komt er bij. Hoe het dan zit met die 1,5 miljard euro die ervan af gaat voor de jeugdGGZ? – want dat gaat naar gemeenten. We weten het niet. Het is te ingewikkeld.

Mechtild Rietveld
Meer columns van Mechtild Rietveld leest u hier.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Wassenburg
Dus maar weer terug naar het Ziekenfonds. Want de zorg hoort per definitie niet commercieel te zijn. Zorg kent namelijk geen markt, omdat er sowieso geen keuzevrijheid is. Je kunt toch niet kiezen voor wel of niet ziek worden?
gerard
Ik mis overal de werkelijke reden waarom de zorgverzekering er is gekomen. Dat is toch omdat er niet genoeg uit de algemene middelen komt om de zorg voor alle nederlanders te betalen ?. En hoe komt dat dan?. Omdat de zakkenvullers er mee akkoord zijn gegaan dat de multinationals geen belasting meer hoeven te betalen. Dit wordt afgewenteld op de burgers. Eerst een zorgverzekering opgedrongen krijgen ipv het ziekenfonds. De hogere premie wordt gecompenseerd door een zorgtoeslag. Dan wordt de zorgtoeslag verlaagd en zelfs tot 0 teruggebracht, komt er nog een eigen bijdrage bij voor medicijnen etc. en stuurt de tandarts ook nog eens rekeningen die opeens niet meer vergoed worden. En Mark Rutte maar lachen op handelsmissie in de USA, even zijn diplomatenkoffertje vullen met dollars als dank voor de nederlandse belastingrulings. Afschaffen die zorgverzekering en iedere burger en ieder bedrijf gewoon weer eerlijk zijn belasting laten betalen.
Ellen
Nouja, het lijkt me wat flauw om de burger weer de schuld te geven omdat die zich er niet voldoende in verdiept en niet mee doet in het marktdenken. Iedereen die zit met medische issues, en dat heb je al gauw, gaat niet van zorgverzekeraar wisselen want je wordt dan niet geaccepteerd voor de aanvullende verzekeringen terwijl je al weet dat je die waarschijnlijk nodig gaat hebben. De basisverzekering biedt te weinig voor ieder ander dan een student die gezond is, veel sport en af en toe een been breekt (maar niet te vaak).

En wie geschoren wordt, kan beter blijven zitten. Bovendien, waar moet je heen? Je zit toch steeds weer bij hetzelfde conglomeraat. En gaan we allemaal naar DSW dan worden die straks ook door Achmea opgekocht of ze gaan failliet door de overheidsregels die de grote bedrijven bevoordelen.

Als je geen keus hebt, voelt het oneerlijk om wel het verwijt te krijgen dat je niet kiest.

Er zijn nog altijd veel mensen die niet verzekerd zijn. Dat is ook een keuze, maar ja, wel een dure met hoge boetes.
Ellen
En dan nog de dans rond het eigen risico. Je kiest een hoog eigen risico en ontvangt een premiekorting.



Dan ineens wordt zorg gefactureerd met een hoger bedrag dan verwacht, direcht bij de zorgverzekeraar, dus je kunt nog wel klagen over de factuur, maar ja het is al betaald, en bij de huisarts gaan klagen dat hij dit er niet bij zei toen hij je doorverwees naar die aardige psycholoog (die normaal 75 Eu per uur rekenen maar deze doet ineens in DBCs en kost dus 1000 Eu voor 6 uurtjes) heeft ook geen zin; en het gaat over het vorige jaar. Dus moet je fors bijbetalen. Je eigen risico voor dat jaar is "op" maar daar heb je niks meer aan, want het jaar is ook al voorbij. Dit jaar dan maar rustig aan doen met de zorg? Ja, maar dat van vorig jaar hoor ik nu pas. En ik heb toch zorg nodig. Dan maar voor volgend jaar een veel lager eigen risico, want ik leg er alleen maar op toe. En dan maar hopen dat er niet weer facturen opduiken over jaren die ver achter me liggen en met een omvang die ik nooit verwacht had. Ja je kunt als burger zo echt goed je afwegingen maken - NOT.
Advertentie