Advertentie
sociaal / Nieuws

Wmo-gelden anders verdeeld

Het geld dat gemeenten krijgen voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt vanaf 2011 op een andere manier verdeeld.

19 maart 2010

Dat schrijft CDA-staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. In de nieuwe verdeelformule wegen gezondheidstoestand en het aantal chronisch zieken in een gemeente zwaarder mee dan nu.

 

In 2007 werd de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. In eerste instantie werd het geld onder gemeenten verdeeld op basis van historische gegevens (in een gemeente werd een x bedrag uitgegeven voor onder meer huishoudelijke hulp, datzelfde bedrag kregen ze nu), vanaf 2008 trad een verdeelmodel in werking op basis van bevolkingsgegevens.

 

Al snel kwam toen een lobby op gang van gemeenten die daar financieel nadeel van ondervonden. De gemeenten met de minst gezonde inwoners kregen niet genoeg geld, vonden ze. Een reeks onderzoeken volgde, onder meer door het Sociaal en Cultureel Planbureau, waarin steeds werd bevestigd dat het model aangescherpt zou kunnen worden op factoren als gezondheid, al schreven de onderzoekers ook steeds dat het model op grote lijnen voldeed. De lobbygemeenten kregen de Tweede Kamer mee, die in een motie vastlegde dat de herziening er moest komen. Bijleveld vond dat eerst nóg een onderzoek nodig was. Dat is nog niet helemaal klaar, maar als ze nog langer wacht is 2011 niet haalbaar, schrijft ze.

 

Straf

 

Nu Bijleveld gezwicht lijkt te zijn voor de lobby, staat er alweer een nieuwe boze groep op. Bij de brief aan de Tweede Kamer zit een overzicht van de gevolgen per gemeente. Laren is de grootste verliezer: 38 euro per inwoner minder. PvdA-wethouder Patrick Kerkhoff baalt. Hij verwijt Bijleveld slecht gedrag te belonen: ‘In elk model heb je voor- en nadeelgemeenten. Door nu af te stappen van het oorspronkelijke verdeelmodel wentelt ze het probleem van die lobbygemeenten gewoon weer af op een nieuwe groep.’

 

Kerkhoff voelt zich gestraft voor het voeren van een succesvol Wmo-beleid, zegt hij. ‘We hebben veel ouderen en toch is de bevolking relatief gezond. Dat komt ook doordat we in Laren veel hebben gedaan om een goed Wmo-beleid op te zetten. Dat wordt nu afgestraft.’ Kerkhoff overweegt samen met de andere nadeelgemeenten in actie te komen.

 

‘Weer is de verdeling zo dat kleine, relatief welvarende gemeenten de rekening krijgen. We hebben ook minder grootsteedse problematiek, maar dat betekent nog niet dat we bij elke korting vooraan hoeven te staan. Het is steeds weer het gebruikelijke rijtje. Het is wel een keer genoeg. In dit soort gemeenten dreigt private rijkdom, maar publieke armoede.’

 

De verliezers

 

Korting in euro's op Wmo-budget per inwoner, t.o.v. huidige verdeelmodel.

 

Laren 38
Bloemendaal 37
Rozendaal 35
Schiermonnikoog 34
Wassenaar 33
Heemstede 28
Bussum 28
Baarn 26
Naarden 25
Blaricum 24

Leeswijzer: Laren heeft 11.528 inwoners. Zij scoort in het verfijnde verdeelmodel in 2009 circa 38 euro per inwoner lager dan in het bestaande verdeelmodel. Dat kost de stad dus zo'n 430 duizend euro per jaar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie