Advertentie
sociaal / Nieuws

Aflospauze niet populair onder schuldhulpverleners

Tweede Kamerleden Steven van Weyenberg (D66) en Henk Nijboer (PvdA) dienden vorige maand een motie in waarin de regering wordt verzocht om mensen in een schuldhulptraject het recht op een aflospauze van twee maanden per jaar te geven. Maar slechts een kwart van de schuldhulpverleners vindt het een goed idee dat een aflospauze een recht wordt.

26 februari 2020
schuld.JPG

Moeten mensen in een schuldhulptraject het recht hebben op twee aflossingsvrije maanden per jaar? Als het aan de Tweede Kamer ligt wel, maar schuldhulpverleners denken daar anders over.

Zweden

Tweede Kamerleden Steven van Weyenberg (D66) en Henk Nijboer (PvdA) dienden vorige maand een motie in waarin de regering wordt verzocht om mensen in een schuldhulptraject het recht op een aflospauze van twee maanden per jaar te geven. In Zweden gebeurt dit al, schrijven de Kamerleden in de motie. De VVD, de partij van staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken), die verantwoordelijk is voor de landelijke schuldenaanpak, stemde tegen. Maar dat kon niet voorkomen dat de motie werd aangenomen.

Weinig steun

De NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverleners, onderzocht in een enquête of er onder haar leden ook steun bestaat voor dit plan. Maar slechts een kwart van de schuldhulpverleners vindt het een goed idee dat een aflospauze een recht wordt. Vier op de tien zijn erop tegen, de rest staat er neutraal tegenover.

Onbekend

De aflospauze kan nu al wel ingezet worden, maar alleen in overeenstemming met de schuldeisers. Het is dus een gunst, nog geen recht. Het instrument wordt dan ook weinig gebruikt: meer dan driekwart van de schuldhulpverleners sluit nooit of vrijwel nooit een aflospauze af. Een derde weet zelfs niet van de mogelijkheid af. Deze onbekendheid verklaart wellicht waarom zo'n vier op de tien schuldhulpverleners geen mening hebben over het effect van een aflospauze op de persoon met schulden.

Lijden

De groep die wel een mening heeft, is overwegend positief. De extra financiële ruimte die een aflospauze biedt, kan voorkomen dat een schuldregeling voortijdig wordt afgebroken, zegt bijvoorbeeld een van de respondenten. Toch is er, zoals gezegd, weinig steun onder schuldhulpverleners voor de motie waarmee de aflospauze een recht zal worden. Als reden wordt onder andere genoemd dat het de schuldregeling verlengt: 'elke pauze levert langer "lijden" op', reageerde een schuldhulp-professional. Anderen wijzen op het belang van duidelijkheid en regelmaat in de schuldregeling en het werken aan blijvende gedragsverandering.

Balans
De NVVK laat weten niet achter een recht op een aflospauze te staan. Dat zou te diep ingrijpen in de balans tussen hulpvragers en schuldeisers. Wel wil de vereniging de inzet van aflospauzes als afspraak tussen de twee partijen stimuleren. Daarom wordt het instrument het komende jaar meer onder de aandacht van de leden gebracht.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
"Een derde weet zelfs niet van de mogelijkheid af. "

Symptomatisch voor de Schuldhulpverlening.

Des te eerder dit miljoenencircus wordt gesaneerd hoe beter.

Dat geld kan beter naar fincanciering van de WSNP.
Advertentie