Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG wil strengere eisen voor sociale huurwoningen beleggers

Beleggers mogen bovenop de maximale huurprijs ook nog veel servicekosten rekenen waardoor woning onbereikbaar wordt voor de doelgroep.

17 augustus 2022
Sociale huurwoning
Nieuwbouw sociale huurwoningen in NijmegenANP

VNG wil dat er strengere eisen worden gesteld aan sociale huurwoningen van beleggers. Voorkomen moet worden dat deze woningen binnen de kortste keren onbetaalbaar zijn voor mensen met lagere inkomens.

Bovenregionaal Projectleider

JS Consultancy
Bovenregionaal Projectleider

Strategisch informatiemanager business

gemeente Capelle aan den IJssel
Strategisch informatiemanager business

Definitie

Dat zei de VNG gisteravond tijdens een uitzending van Nieuwsuur. De vereniging roept minister De Jonge van huisvesting op om met landelijke regelgeving te komen, inclusief een eenduidige definitie van een sociale huurwoning.

Strenger

Volgens Martijn Balster, PvdA-wethouder Wonen van Den Haag en woordvoerder namens de VNG, moeten gemeenten veel  strenger worden voor beleggers die sociale huurwoningen bouwen.

Andere regels

Op dit moment gelden er voor hen andere regels dan voor woningbouwcorporaties. De maximale huurprijs van een sociale huurwoning  is voor beide partijen gelijk, 763,47 euro per maand. Maar beleggers mogen hier bovenop ook nog servicekosten rekenen. Die kunnen oplopen tot honderden euro’s per maand waardoor de woning onbereikbaar wordt voor de oorspronkelijke doelgroep: mensen met lagere inkomens.

Te klein

Ook bouwen beleggers vaak woningen die weliswaar - net - onder de maximale huurprijs vallen, maar voor veel huishoudens eigenlijk te klein zijn om in te wonen.

Tijdelijk

Onduidelijk is in veel gemeenten bovendien hoe lang een sociale huurwoning ook daadwerkelijk een sociale huurwoning moet blijven. In veel gemeenten zou het volgens emeritus hoogleraar woningmarkt Johan Conijn gaan om een periode van 10 jaar. ‘Dan bouw je dus eigenlijk een tijdelijke sociale huurwoning, dat is niet duurzaam’, aldus Conijn in Nieuwsuur.

Toewijzingssysteem

Ander aandachtspunt is dat sociale huurwoningen van beleggers lang niet altijd onderdeel uitmaken van een gemeentelijke toewijzingssysteem, zoals Woningnet. . Hierdoor zijn ze voor iedereen toegankelijk - ook voor mensen met hoge inkomens.

Verstandig

Minister De Jonge van Volkshuisvesting wil tot 2030 minimaal 200.000 nieuwe sociale huurwoningen laten bouwen door corporaties. 'Dat is heel verstandig, want die blijven dan ook beschikbaar voor de doelgroep', aldus wethouder Balster in Nieuwsuur.

 

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Prima boodschap. Van de linkse grachtengordel elite horen we hier niet zoveel over. Die zorgen hoofdzakelijk goed voor zichzelf. Sociaal economisch zwakkeren hebben in de huidige politiek geen stem meer. Niemand op wie zij kunnen stemmen. Gelukkig is er nog de VNG.
P. Smit
Dit helpt de Nederlandse woningmarkt ook niet:

https://www.destentor.nl/binnenland/hoe-schatrijke-george-soros-miljoenen-verdiende-aan-een-arnhems-volksbuurtje-kwetsbare-mensen-zijn-de-pineut~a5247f3a/?cb=fe00cec0291ce1606841f5bccb38e7d1&auth_rd=1
Hielco Wiersma
Op de bouw van sociale huurwoningen wordt -afhankelijk van de lokale situatie- via de exploitatieopzet over het algemeen al tussen de E 100.000 en E 200.000 toegelegd. Corporaties en beleggers zullen vervolgens in hun verdienmodel uitgaan van de kostprijs in combinatie met de economische waarde van een woning om toekomstige nieuwbouw ook blijvend te kunnen continueren. Met nog meer indirecte subsidie van sociale woningbouw (bijv. via de huurprijs) worden de werkelijke kosten van sociale nieuwbouwwoningen slechts verdoezeld. Het is daarom beter om het systeem van huurtoeslag, gekoppeld aan het inkomen, in stand te houden.
Advertentie