sociaal / Partnerbijdrage

DBA wetgeving – wat zien wij nu?

Doe de DBBA-scan om de arbeidsrelatie te beoordelen.

10 februari 2025
DBA
Beeld: Shutterstock

De Wet DBA richt zich op de beoordeling van arbeidsrelaties ter voorkoming van schijnzelfstandigheid. Veel gemeenten en opdrachtgevers in het sociaal domein werken met zzp’ers, maar in de praktijk zien we dat het vaak om ingebedde functies gaat waarop een zzp’er langdurig en vaak ook fulltime wordt ingezet, met een gezagsverhouding en vaste werktijden. Op deze momenten spreek je over schijnzelfstandigheid. Dit wringt met de DBA-wet en benadeelt de echte ondernemers.

Een (schijn)zelfstandige werkt vaak via een tussenpartij. Hierdoor weet de opdrachtgever in het sociaal domein ook niet of het om een zzp’er gaat. Door de verschillende partijen die al een controle van de belastingdienst hebben gehad, blijkt dat de positie van de zzp’er vaak onbekend is binnen de organisatie. De gemeenten en opdrachtgevers lopen risico’s op naheffingen en boetes als een opdrachtnemer later als werknemer wordt aangemerkt.

Wij als Verder zetten daar een streep doorheen. Wij voeren een DBA-scan uit die gebaseerd is op de beoordelingen in de rechtspraak van arbeidsrelaties aan de hand van meerdere toetsingscriteria. De beoordeling van de huidige zzp-populatie is een goede eerste stap. Daarvoor vormt de DBA-scan een bruikbaar en betrouwbaar hulpmiddel.

Samen met de opdrachtgever en de zzp’er kijken we of de opdracht helder is geformuleerd, of er sprake is van een (korte) vaste looptijd met duidelijke afbakeningen. Als dit niet het geval is, dan is er de overweging om de opdracht te herzien of een tijdelijk dienstverband aan te gaan ter voorkoming van de risico’s op schijnzelfstandigheid. Het draagt bij aan voorzienbare capaciteitsissues op (mogelijk zelfs korte) termijn te voorkomen door voor te sorteren waar nodig op alternatieven.

DBA-scan

In onze DBA-scan beoordelen we verschillende criteria van de arbeidsrelatie om een goede indicatie te geven van de arbeidsrelatie. Voor de beoordeling van de arbeidsrelatie zijn de volgende criteria van belang:

  • de aard en duur van de werkzaamheden,
  • de bepaling van de werkzaamheden en de werktijden,
  • de inbedding van het werk en de werkende,
  • de verplichting om het werk persoonlijk uit te voeren,
  • de wijze waarop de overeenkomst tot stand is gekomen,
  • de wijze waarop de beloning is bepaald en wordt uitgekeerd,
  • de hoogte van de beloning,
  • het lopen van commerciële risico’s en
  • het gedrag als ondernemer (reputatie, acquisitie, aantal opdrachtgevers, duur opdrachten).

Op basis van een weging van deze criteria wordt beoordeeld of sprake is van een overeenkomst van opdracht (zzp’er) of een arbeidsovereenkomst (werknemer).

Actie is nodig!

De markt is volop in beweging. Binnen de Rijksoverheid, gemeenten en andere publieke organisaties wordt momenteel het inhuurbeleid streng geëvalueerd en herzien om risico’s op naheffingen en boetes bij schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dit betekent dat er strenger wordt gekeken naar waar wel en niet nog met zzp’ers kan worden gewerkt en onder welke voorwaarden. Dwars hier doorheen loopt natuurlijk dat ook de impact en gevolgen voor de eigen capaciteitsbehoefte zo goed als mogelijk realiseerbaar moeten blijven.

Doe daarom de DBA-scan en krijg inzicht in de huidige populatie, het effect van de Wet DBA en maak inzichtelijk waar en welk ingrijpen nodig is.

Meer weten?

Heb je verdere vragen over de Wet DBA of wil je concreet aan de slag met een van onze specialisten? Neem contact op met Samantha Leperf.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.