Advertentie
sociaal / Nieuws

Klijnsma vindt vele ontheffingen Wwb zorgelijk

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken gaat gemeenten aanspreken op de grote aantallen Wwb'ers die 'met rust' gelaten worden als ze niet actief op zoek zijn naar een baan.

12 september 2013

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) vindt het zorgelijk dat veel bijstandsgerechtigden door gemeenten ‘met rust’ gelaten worden en daardoor niet op zoek hoeven naar werk. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. Ze gaat gemeenten hierop aanspreken.

Mensen boven 57,5 jaar
Gisteren werd een rapport van de Inspectie SZW openbaar waaruit blijkt dat naast mensen met een officiële ontheffing van de arbeidsplicht ook een ‘substantieel deel’ van bijstandsgerechtigden door gemeenten niet aan de taak gehouden worden om op zoek te gaan naar werk of aan re-integratieprojecten deel te nemen. In veel gemeenten hoeven bijvoorbeeld mensen van boven de 57,5 jaar niet meer te solliciteren.
 

Niet meer van deze tijd
Klijnsma vindt dat gemeenten zo’n leeftijdscriterium niet mogen hanteren. Het is tegen de wet en bovendien vindt ze het ‘niet meer van deze tijd’. De staatssecretaris wijst erop dat er op dit moment verschillende regelingen zijn die het voor werkgevers aantrekkelijk maken om ouderen in dienst te nemen of te houden. Het kabinet heeft hier zelfs voor de komende twee jaren 67 miljoen euro voor uitgetrokken.

Werk of re-integratie
‘Ik begrijp dat gemeenten selectief moeten zijn in hun keuzes waar het gaat om het bieden van ondersteuning', schrijft de staatssecretaris. 'Maar het categoriaal uitzonderen van groepen oudere bijstandsgerechtigden van de arbeids- en/of re-integratieverplichtingen is te rigoureus en bovendien in strijd met de wet’. Volgens Klijnsma nemen gemeenten door het ‘met rust’ laten van groepen mensen onvoldoende hun verantwoordelijkheid. Ze zouden deze mensen moeten begeleiden en stimuleren om aan het werk te gaan of om te werken aan re-integratie.


Geen beleid
Uit het rapport van de Inspectie bleek ook dat weinig gemeenten beleid hebben gemaakt over het ontheffen van de arbeidsplicht. Daardoor krijgen  klantmanagers te weinig sturing en hebben ze grote vrijheid in het beslissen of iemand wel of niet moet solliciteren. Klijnsma noemt het van belang dat gemeenten hun beleid vastleggen en dat zij beschikken over een kwaliteitssysteem om de eenduidigheid en kwaliteit van de uitvoering te bewaken. 

Medische ontheffingen
Klijnsma is wel tevreden over de ontheffingen die gemeenten verlenen om medische redenen. Volgens de Inspectie nemen gemeenten hierover op een gedegen manier een besluit. Ook is Klijnsma tevreden over het feit dat het aantal mensen dat een formele tijdelijke ontheffing krijgt de laatste jaren gestaag aan het dalen is. Klijnsma zal de gemeenten in de komende verzamelbrief aanspreken op de punten.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ster
WWB vindt functioneren Klijnsma zorgelijk.







Zo had de titel hier moeten zijn.

Ik ben het geheel met de voorgaande inzenders eens.



Klijnsma mag van mij zonder wachtgeld tien jaar de WetWaterBrood in .





Maarten Bergman / Zelfstandig
Waarvan akte. Hoeveel mensen zouden wel uitstromen naar werk als deze groep een formele arbeidsplicht wordt opgelegd? Precies.
ANNE / beleidsadviseur
De meest schaamteloze profiteur van de sociale voorzieningen is mevrouw Jette Klijnsma.



Gelukkig is de PvdA afgestraft door de kiezer. Klijnsma is nu een bevoorrecht uitkeringstrekker. Anders zou ze net zoals zoveel versleten bejaarde van een minimale uitkering moeten leven. Verplicht intensief solliciteren, naar de sollicitatiecursus, en op de aanvraag voor een noodzakelijke traplift te horen krijgen: Maar u kunt de trap toch wel op KRUIPEN ?
Kritikus / Geen Hagenees
Klijnsma moet niet zo janken. Het rijk wilde van de WWB af en heeft het bij de gemeenten over de schutting gekieperd.

Als de staatssecretaris vindt dat deze het niet goed doen, moet zij de WWB maar weer zelf gaan uitvoeren.
True
zolang Jetta glimlacht gaat het goed met dit land, kan ze ook niet helpen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Welk werk? Creëer dat dan als Partij van de Arbeid in plaats van 57+ers tot een stoelendans te dwingen die ze in deze tijd toch altijd verliezen. Er is geen werk en als er werk is zit geen werkgever op een 57+er te wachten.
Cor Minnaard / "beleidsambtenaar"
"Ze zouden deze mensen moeten begeleiden en stimuleren om aan het werk te gaan" zegt mevrouw Kleinsma en zoveel ontheffingen van de arbeidsplicht vindt ze zorgelijk.

Echt zorgelijk is natuurlijk dat er ongeveer 10x zoveel werkzoekenden zijn als dat er vacatures beschikbaar zijn. En alle "banenplannen" van de overheid zijn er alleen maar op gericht om al die werkzoekenden harder te laten knokken om die vacatures in plaats van dat er meer gewone arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Dat zou heel goed kunnen door om te beginnen van al dat "werken met behoud van uitkering" en verplicht vrijwilligerswerk gewone banen te maken!
Hans van Bussel / Onafhankelijk Voorzitter WMO Raad
Dit is makkelijk roepen vanuit Den Haag. Mist onze minister de binding met de praktijk. Geef deze mensen eens concreet perspectief. Misschien moet je de term arbeidsproductiviteit veranderen in maatschappelijke bijdrage. Dan heb je er in een keer heel veel banen bij met even zoveel perspectieven voor goed willende burgers die door de crisis en de hoge bezuinigingen buiten hun schuld aan de kant zijn gezet.
Lisa Mila
Helemaal eens met onderstaande berichten. Als er iemand geen idee heeft over de werkelijkheid op de arbeidsmarkt dan zijn dat politici wel. Ik ben dagelijks bezig mensen aan het werk te helpen. Afwijzing na afwijzing krijgen ze. Soms al na tien minuten. Vroeger werd je gevraagd voor een baan, nu moet je er om smeken, en zelfs dat helpt niet. Moeten wij dan maar doorgaan de mensen te blijven verplichten zinloos bezig te zijn? Er zijn erbij die al 40 jaar gewerkt hebben. Schandalig van mevrouw Kleinsma. Niet investeren in je mensen maar wel een mening hebben inzake iets waar je niets vanaf weet.
Jacob van der Zee
Zo kan alleen iemand reageren die zelf nog nooit de handen uit de mouwen heeft gehad. Direct van school achter een buro gaan zitten.Maar dit telt voor het hele kabinet. Nazi Rutte en trawanten hebben dit hele land naar de kloten geholpen. Zij proberen het beter dan Hitler te doen, nou ze weten hoe dat is afgelopen.
Marcel baas / bewindvoerder
Heeft Klijnsma onder een Hunebed gewoond.....57 en dan nog solliciteren.
Mensen van net 40 zijn kansloos om aan het werk te komen.
......En ik wil niet veel zeggen,maar als Klijnsma niet voor dat links tuig in Den Haag werkte en een riante onkosten vergoeding elke maand in haar handje kreeg..........zat ze ook thuis met een Wajong of Wwb.
M.deVries / Casemanager
Mevrouw Klijnsma is niet juist geinformeerd. Het college dient iemand niet zinloos te laten solliciteren of andere inspanningen te laten verrichten. Als er echt geen perspectieven op uitstroom naar betaalde arbeid aanwezig zijn, ligt een ontheffing van alle soorten arbeidsverplichtingen voor de hand. Als iemand wordt ontheven van de arbeidsverplichtingen, is het vanzelfsprekend wel wenselijk dat betrokkene zoveel mogelijk wordt gestimuleerd om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te verrichten. Het college kan daar een belangrijke rol in spelen.

Uitgangspunt van de WWB is dat (op termijn) ook alle personen van 57,5 jaar en ouder een sollicitatieplicht hebben. In bepaalde situaties kan overwogen worden om een tijdelijke sollicitatieplicht op te leggen en pas een ontheffing te verlenen indien na enige tijd actief zoeken nog geen baan gevonden is. De gemeente dient om gedragseffecten te voorkomen dan wel periodiek te beoordelen of iemand zich inderdaad voldoende inspant. Het principe dat altijd rekening gehouden moet worden met persoonlijke omstandigheden, is leidend. Voor verschillende personen kunnen, indien uitstroom naar arbeid niet haalbaar is, activiteiten in de vorm van vrijwilligerswerk een goed alternatief betekenen. Het kan in individuele gevallen wenselijk zijn om deze vorm van participatie te stimuleren, bijvoorbeeld om sociaal isolement te voorkomen.

Gezien de huidige situatie op de arbeidsmarkt (ongeveer 100.000 vacatures en 700.000 werkzoekenden) is bemiddeling naar arbeid voor deze groep over het algemeen niet reëel te noemen.

De meesten krijgen echter geen ontheffing maar worden gewoonweg niet meer gevolgd. Dit ook door gebrek aan capaciteit bij de gemeenten.
rubete / uwv
met zoveel werklozen mogen de 57,5 gerust thuis blijven maak werk voor de jongeren dom vrouwtje
Advertentie