Klijnsma vindt vele ontheffingen Wwb zorgelijk
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken gaat gemeenten aanspreken op de grote aantallen Wwb'ers die 'met rust' gelaten worden als ze niet actief op zoek zijn naar een baan.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) vindt het zorgelijk dat veel bijstandsgerechtigden door gemeenten ‘met rust’ gelaten worden en daardoor niet op zoek hoeven naar werk. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. Ze gaat gemeenten hierop aanspreken.
Mensen boven 57,5 jaar
Gisteren werd een rapport van de Inspectie SZW openbaar waaruit blijkt dat naast mensen met een officiële ontheffing van de arbeidsplicht ook een ‘substantieel deel’ van bijstandsgerechtigden door gemeenten niet aan de taak gehouden worden om op zoek te gaan naar werk of aan re-integratieprojecten deel te nemen. In veel gemeenten hoeven bijvoorbeeld mensen van boven de 57,5 jaar niet meer te solliciteren.
Niet meer van deze tijd
Klijnsma vindt dat gemeenten zo’n leeftijdscriterium niet mogen hanteren. Het is tegen de wet en bovendien vindt ze het ‘niet meer van deze tijd’. De staatssecretaris wijst erop dat er op dit moment verschillende regelingen zijn die het voor werkgevers aantrekkelijk maken om ouderen in dienst te nemen of te houden. Het kabinet heeft hier zelfs voor de komende twee jaren 67 miljoen euro voor uitgetrokken.
Werk of re-integratie
‘Ik begrijp dat gemeenten selectief moeten zijn in hun keuzes waar het gaat om het bieden van ondersteuning', schrijft de staatssecretaris. 'Maar het categoriaal uitzonderen van groepen oudere bijstandsgerechtigden van de arbeids- en/of re-integratieverplichtingen is te rigoureus en bovendien in strijd met de wet’. Volgens Klijnsma nemen gemeenten door het ‘met rust’ laten van groepen mensen onvoldoende hun verantwoordelijkheid. Ze zouden deze mensen moeten begeleiden en stimuleren om aan het werk te gaan of om te werken aan re-integratie.
Geen beleid
Uit het rapport van de Inspectie bleek ook dat weinig gemeenten beleid hebben gemaakt over het ontheffen van de arbeidsplicht. Daardoor krijgen klantmanagers te weinig sturing en hebben ze grote vrijheid in het beslissen of iemand wel of niet moet solliciteren. Klijnsma noemt het van belang dat gemeenten hun beleid vastleggen en dat zij beschikken over een kwaliteitssysteem om de eenduidigheid en kwaliteit van de uitvoering te bewaken.
Medische ontheffingen
Klijnsma is wel tevreden over de ontheffingen die gemeenten verlenen om medische redenen. Volgens de Inspectie nemen gemeenten hierover op een gedegen manier een besluit. Ook is Klijnsma tevreden over het feit dat het aantal mensen dat een formele tijdelijke ontheffing krijgt de laatste jaren gestaag aan het dalen is. Klijnsma zal de gemeenten in de komende verzamelbrief aanspreken op de punten.
Zo had de titel hier moeten zijn.
Ik ben het geheel met de voorgaande inzenders eens.
Klijnsma mag van mij zonder wachtgeld tien jaar de WetWaterBrood in .