Veel zorg vanwege ‘corona’ gestopt of verminderd
Mensen met een beperking worden hard getroffen door de coronacrisis. In veel gevallen is de zorg en ondersteuning stopgezet of verminderd. Dat blijkt uit panelonderzoek van Ieder(in).
De coronacrisis treft mensen met een beperking hard. In veel gevallen is de zorg en ondersteuning stopgezet of verminderd. Mantelzorgers raken overbelast en mensen voelen zich vaker angstig en geïsoleerd.
Panelonderzoek
Dat blijkt uit panelonderzoek van Ieder(in) waaraan ruim 500 mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperkingen en chronische aandoeningen hebben meegedaan. Het onderzoek is van 7 tot en met 12 april uitgevoerd. Voor 60 procent van de mensen die voor de coronacrisis professionele zorg of ondersteuning kregen, is de zorg of ondersteuning verminderd, veranderd of gestopt. Ieder(in) is bezorgd over de gevolgen op de lange termijn, nu er gaten in de behandelingen vallen.
Zorg op afstand
Bij 28 procent (van die 60 procent) wordt de zorg sinds de corona-maatregelen op afstand gegeven. Bij 21 procent is de dagopvang/dagbesteding/kinderdagcentrum gestopt. Bij 20 procent wordt er minder uren zorg en ondersteuning gegeven. Bij 16 procent is de huishoudelijke hulp gestopt, bij 14 procent is de begeleiding thuis gestopt en bij 8 procent is de verzorgende of verpleegkundige hulp gestopt. Sommige mensen krijgen (kregen) meerdere soorten hulp en ondersteuning; daarom tellen de percentages op tot boven de 100 procent.
Gezondheid achteruit
De verminderde of gestopte zorg heeft gevolgen voor de gezondheid of het welzijn. 45 procent van de respondenten zegt dat hun lichamelijke gezondheid achteruitgaat. Bijna 40 procent is eenzamer en bij 38 procent zijn stress en/of psychische klachten toegenomen. Veel mensen met een beperking behoren tot de kwetsbare doelgroep voor corona en zijn bang om corona te krijgen. Bijna een derde van de respondenten geeft aan in thuisquarantaine te zijn. Ze blijven binnen en hebben geen contact met mensen van buitenaf. 14 procent heeft het aantal zorgverleners beperkt, uit angst voor besmetting.
Overbelast
16 procent van de respondenten ontvangt minder mantelzorg; een kwart juist meer. Bij bijna 60 procent is er niets veranderd. 47 procent van de respondenten die mantelzorg ontvangen, maakt zich zorgen over de belastbaarheid van de mantelzorger. Daarvan zegt 33 procent dat zijn mantelzorger(s) zwaar worden belast en 14 procent dat zijn mantelzorger(s) overbelast raken.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.