Het belang van een datagedreven aanpak van ondermijnende criminaliteit
Het belang van een datagedreven aanpak van ondermijnende criminaliteit
Voor veel gemeenten is de gestructureerde aanpak van ondermijnende criminaliteit een uitdaging. Vaak is er onvoldoende capaciteit en geld beschikbaar. Daarnaast is het inhoudelijk een lastig onderwerp; de problematiek is complex en heeft een relatie met een grote hoeveelheid werkgebieden. Bovendien kunnen bij de aanpak verschillende partijen betrokken zijn, zoals de politie en het RIEC, wat het inrichten van een werkproces nog lastiger maakt.
Bij Van Dam & Oosterbaan wordt het belang van deze datagedreven aanpak in dit domein erkent. Vandaar dat wij tijdens het Van Dam & Oosterbaan studieweekend een lezing kregen van Steven Wierkcx. Steven helpt gemeenten met zijn bedrijf Veelzijdig Veilig bij de aanpak van Ondermijnende criminaliteit. Vanuit Veelzijdig Veilig voert hij – namens gemeenten – regie op de integrale samenwerking van zorg- en veiligheidspartners. Met zijn kennis, vaardigheden en competenties helpt hij gemeenten om de leefbaarheid en veiligheid van kwetsbare buurten en wijken te verbeteren en/of ondermijnende situaties te doorbreken.
Steven heeft ons een inkijkje gegeven in zijn werk en zijn kijk op de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Daarbij legde hij de verbinding tussen zijn kennis en ervaringen en de expertise van Van Dam & Oostbaan: datagedreven werken. Volgens Steven is het gebruik van data cruciaal in de aanpak van ondermijning. Met data creëer je meer inzicht, krijg je meer grip op werkprocessen en kun je beter verantwoording afleggen richting het bestuur. Ook draagt het bij aan de informatiepositie van gemeenten in de samenwerking met ketenpartners.
Waar begin je? Het is van belang om te beginnen met de basis: welke (ondermijnende) signalen komen er bij de gemeente binnen? Hoe komen deze signalen binnen bij de gemeente? Welke informatie is er nog meer bekend of beschikbaar over dit signaal? Waar worden deze signalen verzameld? Welke signalen worden opgepakt en door wie? Door de binnenkomende signalen structureel vast te leggen in een database, wordt de basis gelegd voor het doen van data-analyses en het maken van rapportages en dashboards.
Parallel hieraan is het werkproces van kop tot staart ingericht. Vanaf de binnenkomst van een (ondermijnend) signaal tot het oppakken, opvolgen, rapporteren en analyseren. Met een gevulde database en een geïmplementeerd werkproces staat er een solide basis om datagedreven te kunnen werken aan ondermijning. Er kunnen verschillende analyses uitgevoerd worden en rapportages en dashboards ontwikkeld worden. Met behulp van deze tools kun je als gemeente datagedreven aan de slag met de aanpak van ondermijnende criminaliteit.
Meer weten?
Meer weten over datagedreven werken binnen ondermijning of interesse in het inrichten van een werkproces en database voor jouw gemeente? Neem dan contact op met Remco Korving (remco.korving@vandamoosterbaan.nl) of Rob Kerkdijk (rob.kerkdijk@vandamoosterbaan.nl).
Je kunt je ook direct inschrijven voor onze masterclass datagedreven werken binnen ondermijning op 16 november om 13:00. Schrijf je hier in!
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.