Utrechts armoedebeleid zoekt inkomensgrens kinderen op
De gemeente blijft zich in haar armoedebeleid richten op kinderen waarvan de ouders tot 125 procent van de bijstand hebben te besteden, aldus wethouder Rinda den Besten.
De gemeente Utrecht blijft haar armoede beleid richten op kinderen waarvan de ouders minder dan 125 procent van de bijstand verdienen. Dit ondanks de nieuwe wet waarin de grens is verlaagd naar 110 procent.
Mogen niet helpen
Dat staat in het nieuwe ’armoedeplan’ dat het college deze week naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Voor gezinnen zonder opgroeiende kinderen wordt de inkomensgrens van het kabinet wel gevolgd, zij het niet van harte. ‘We zijn gehouden de wet uit te voeren, dus we mogen deze mensen niet meer helpen’, stelt wethouder Rinda den Besten (werk en inkomen) contre coer vast.
Vuilnisman verliest steun
Wat haar als PvdA bestuurder erg steekt is de ‘reuk die het kabinet verspreidt als zouden er alleen maar werkschuwe mensen op het minimum leven. 'Ze vergeten dat een derde van hen een baan heeft, maar gewoon te weinig verdient om een gezin fatsoenlijk te kunnen onderhouden. Je kunt een vuilnisman of iemand met een contract aan de onderkant van de zorg niet toeroepen: “Ga aan het werk dan komt alles goed".'
Onverantwoord
Den Besten noemt de verlaging van de inkomensgrens ‘onverantwoord'. 'Het gaat om mensen die elke maand weer een paar tientjes in de schuld wegzakken. Uit alle monitoren blijkt dat je met 125 procent van de bijstand niet echt kunt rondkomen, laat staan dat je op een goede manier kunt participeren in de maatschappij’.
Mooie uitweg
En laat het kabinet nu net die laatste zin wel als doelstelling in de tekst van het armoedebeleid hebben opgenomen, zeker als het kinderen betreft. Den Besten ziet hier dan ook een mooie uitweg om gezinnen met schoolgaande kinderen uit te mogen zonderden van de boveneis van 110 procent bijstand.
Hoe bedoel je participeren
'Als we hen niet helpen, dan kunnen ze niet sporten, een bibliotheek bezoeken of zelfs maar hun huiswerk maken op de computer, want die is er niet. Hoe bedoel je participeren in de maatschappij: laat De Krom maar opkomen, voor deze kinderen zal de gemeente de rug recht houden’.
Wel versobering
Dat betekent overigens niet dat Utrecht het armoedebeleid onder druk van de door het rijk opgelegde kortingen niet zal versoberen. ‘We houden rond de 8,5 miljoen euro over voor de ongeveer 17 duizend gezinnen die in aanmerking komen voor steun. En dat zullen er snel meer worden', zo vreest de wethouder. 'We zien de ellende toenemen, de wachtlijsten voor mensen die schuldhul aanvragen groeien met de dag.’
U-Pas krijgt maximum
Om de kosten te drukken zal er bijvoorbeeld een maximum van 100 euro worden gesteld aan de kortingspas voor allerlei voorzieningen die mensen krijgen. ‘Maar ook hier worden kinderen ontzien, aldus Den Besten: ‘Zij krijgen 225 euro op hun U-pas.’
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.