Duizendbanenplan Noordoost-Groningen ondertekend
Betrokken partijen hebben in het Groningse Uithuizen gisteren hun handtekening gezet onder het duizendbanenplan voor Oost-Groningen. Komende vier jaar zal er ongeveer zes miljoen euro worden geïnvesteerd in omscholing en banen voor werkloze inwoners van het aardbevingsgebied.
Betrokken partijen hebben in het Groningse Uithuizen gisteren hun handtekening gezet onder het duizendbanenplan voor Oost-Groningen. Komende vier jaar zal er ongeveer zes miljoen euro worden geïnvesteerd in omscholing en banen voor werkloze inwoners van het aardbevingsgebied.
Oppepper voor geplaagde regio
In september vorig jaar maakte topambtenaar Bernard ter Haar namens toenmalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher al bekend dat het kabinet 6.2 miljoen euro uittrekt om de werkgelegenheid in de geplaagde regio een oppepper te geven. Onder meer de twaalf aardbevingsgemeenten, de provincie Groningen, de Nationaal Coördinator Groningen, het Centrum Veilig Wonen, de NAM en de Arbeidsmarktregio Groningen hadden daarom gevraagd.
Voorrang in aanbestedingen
Met de 6.2 miljoen euro moeten duizend Oost-Groningse bijstandsgerechtigden banen krijgen in voornamelijk de bouwsector en de technische sector, of daarvoor worden omgeschoold. De bedoeling is dat bedrijven en aannemers die mensen uit de doelgroep in dienst nemen ook voorrang krijgen in de aanbestedingen voor het herstel van aardbevingsschade. Op die manier kan de regio op het gebied van werkgelegenheid nog enigszins zijn voordeel doen met de bevingsproblematiek.
Twee tot vijf procent van alle handen
Burgemeester Marijke van Beek (PvdA) van de gemeente Eemsmond laat weten dat het grootste deel van het vanuit Den Haag toegezegde budget wordt uitgegeven aan de uitvoeringsorganisatie en het bijscholen van de doelgroep. ‘Daarbij zullen we zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande uitvoeringsorganisaties in de regio om hoge overheadkosten te voorkomen.’ Om ervoor de huidige bijstandsgerechtigden zo goed mogelijk te laten matchen met de werkgevers, zal op basis van de inventarisatie van de aardbevingsschade worden onderzocht welke opdrachten de gemeenten op termijn zullen uitschrijven en welke bijscholing ervoor nodig is om dat werk zoveel mogelijk door de doelgroep te laten uitvoeren. ‘De doelgroep moet daarbij goed zijn voor twee tot vijf procent van de handen die nodig zijn voor de herstelwerkzaamheden’, aldus Van Beek. Ook zal een aantal bijstandsgerechtigden volgens haar worden klaargestoomd voor een baan in de zorg.
Regionale aanbestedingskalender
De twaalf gemeenten zullen binnenkort gezamenlijk een regionale aanbestedingskalender publiceren met de uitgeschreven opdrachten. Van Beek benadrukt dat bij onderhandse aanbestedingen ook nu al wordt gemikt op een zo groot mogelijke ‘social return’. Van Beek verwacht dat de gemeenten voor deze zomer een tussenstand bekend kunnen maken van het aantal Oost-Groningers dat in het kader van de duizendbanenafspraak werk heeft gevonden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.