Advertentie
sociaal / Nieuws

Uitkeringsgerechtigden Amsterdam moeten aan het werk

De gemeente Amsterdam wil de komende jaren veel meer mensen met een uitkering aan het werk helpen dan nu gebeurt. In 2014 moeten het er 4200 zijn. Dat is drie keer zo veel als de doelstelling voor dit jaar.

04 november 2010

Maatschappelijke participatie

Wethouder Andrée van Es (werk, inkomen en participatie) presenteerde donderdag haar plannen hiervoor aan de gemeenteraad. Tot nu toe volgden veel personen een re-integratietraject dat niet leidde tot werk maar tot maatschappelijke participatie. Zij konden op kosten van de gemeente bijvoorbeeld samen sporten of een computercursus volgen, ook als die hen niet hielp bij het vinden van een baan. ´Vanaf nu zet de gemeente 100 procent in op de uitstroom van mensen vanuit de uitkering naar werk’, aldus Van Es.

 

Goedkoper

Reden voor deze ommezwaai zijn de tekorten op het budget voor re-integratiemiddelen. De gemeente Amsterdam moet de komende jaren flink bezuinigen door de economische crisis. Daar komen nog eens bezuinigingen vanuit het Rijk bij. Als meer mensen met een uitkering werk vinden, is de gemeente goedkoper af.

 

47.000 uitkeringen

Het nieuwe beleid houdt ook in dat Amsterdam strenger wordt ten opzichte van uitkeringsgerechtigden. De controles worden scherper. Wie niet zijn best doet om werk te vinden, verliest zijn uitkering of wordt gekort. In Amsterdam hebben momenteel 47.000 personen een uitkering. Tienduizend van hen ontvingen geld voor een re-integratietraject dat niet leidde tot werk, maar krijgen dat nu niet meer.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tony Thijs / VP
Hoeveel straatvegers kan de markt aan? Wat iedere politicus zou moeten beseffen is dat werkverschaffing alleen maar het probleem verlegt en een gestaag groeiend tekort op het overheidsbudget schept.
Wie uit de arbeidsmarkt valt doet dat namelijk niet zonder reden. Vaak is een gebrek aan kennis of verouderde kennis de oorzaak.
Inderdaad, werken aan kennis en kwaliteit zal niet direct leiden tot resultaat als een baan, maar voorkomt wel dat wij opgescheept raken met 12 miljoen straatvegers.
Voordat het zover is zullen politici als André van Es echter moeten leren logisch na te denken. Wie bijvoorbeeld zoekt naar de eisen die aan reïntegratie dienstverleners worden gesteld kan erg lang zoeken. In de ogen van velen zijn die reïntegratie bedrijven dan ook niet meer en niet minder dan een stel handige zakkenvullers die zich op kosten van de gemeenschap hebben verrijkt met reïntegratie gelden tot het geld op was.
Die zwarte piet wordt nu op het bordje van de uitkeringstrekker gelegd.
Advertentie