Eerste Kamer ongevoelig voor wens gemeenten
Staatssecretaris De Krom kan beginnen, de nieuwe Wwb gaat op 1 januari 2012 in.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Wet werk en bijstand die per 1 januari volgend jaar ingaat. Met de nieuwe wet komt er onder meer een toets op het inkomen van alle gezinsleden in een huishouden, waarbij ook het inkomen van meerderjarige kinderen wordt meegeteld. De VNG is teleurgesteld en heeft een meldpunt ingericht waar gemeenten de problemen waartegen ze aanlopen kunnen melden.
Alternatief
De gemeenten hadden onlangs nog een alternatief voor de zogeheten huishoudtoets aan de Eerste Kamer gepresenteerd. Maar een meerderheid van VVD, CDA, PVV en SGP stemde toch in met het wetsvoorstel van staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken. De Krom moest nog wel aan de Senatoren beloven dat hij met de gemeenten gaat kijken of werken meer lonend gemaakt kan worden voor jongeren die bij hun ouders inwonen.
Prikkel
In november zeiden VVD en CDA nog te vrezen dat de prikkel om te gaan werken bij deze jongeren wordt weggenomen als door hun inkomsten hun ouders niet meer in aanmerking komen voor bijstand. VVD-senator Henk Beckers vroeg of starters op de arbeidsmarkt tot 27 jaar op dezelfde manier ontzien kunnen worden als De Krom doet bij volwassen kinderen die studeren of een opleiding volgen en inwonen bij hun ouders. Dat weigerde de zijn partijgenoot.
Wwnv
De VNG had gepleit voor een uitstel van invoering. In 2013 gaat ook de nieuwe Wet werken naar Vermogen van start. Gemeenten wilden deze twee veranderingen tegelijk doorvoeren. Bovendien is de voorbereidingstijd nu erg kort - zo'n twee weken. Bij het meldpunt van de VNG kunnen gemeenten laten weten tegen welke problemen ze aanlopen bij de uitvoering van de nieuwe Wwb. De VNG wil met de problemen en klachten terug naar Den Haag om zo te proberen de wet te verbeteren.
Kunstenaarsregeling
Naast de nieuwe Wwb stemde de Eerste Kamer ook in met de afschaffing van de Wwik, de kunstenaarsregeling. Kunstenaars vallen per 1 januari 2012 onder de algemene sociale regelingen. De Wwik ondersteunde beginnende kunstenaars door als ze tijdelijk niet genoeg inkomsten hadden uit hun werk, te zorgen voor een aanvullende uitkering. Morgen dient een kortgeding van kunstenaarsorganisaties tegen de staat wegens gebrek aan een overgangsregeling.
Het is erg treurig, dat in ons land onder aanvoering van de VVD, het voornaamste grondbeginsel van deze partij nl. de ontwikkeling van het individu ondermijnt met de nieuwe WWB.
Tot 1 januari 2012 beschikte iedere volwassen persoon in Nederland over een eigen inkomen. Bijv. inkomen uit Studiefinanciering, inkomen uit arbeid of een vorm van uitkering (WIA, ANW, WWB) als men tijdelijk in een niet voorziene situatie kwam te verkeren. Dit beginsel is nu verlaten en ouders en volwassen kinderen moeten nu elkaar aan de eettafel met elkaar onderhandelen en uitleggen waarom zij het niet voor elkaar krijgen om werk te krijgen. Als dit maar niet regelmatig tot excessen gaat lijden? We glijden erg af in Nederland.
Er had op andere wijze meer rekening gehouden kunnen worden met inkomen van inwonende kinderen.
Bovendien legt de regering hiermee de verantwoordelijkheid vooral bij dergelijke gezinnen neer. De regering daarentegen doet er te weinig aan om ook banen te scheppen, die door mensen vervuld kunnen worden.
Naar de VNG is helaas niet geluisterd, omdat men waarschijnlijk bovengenoemd hoofdargument onvoldoende heeft benadrukt.
Ik hoop, dat wij geen gelijk krijgen en dat de VVD er de andere partijen, die meegegaan zijn, dat dit de slechtste keuze is. Ouderen worden afhankelijk van hun thuisinwonende volwassen!!!! kinderen of andersom. We gaan zo weer terug naar de Neandertalertijd!!