Advertentie
sociaal / Nieuws

Direct schuldhulp bij verkeerscontrole

Het doel van het experiment is om mensen met (beginnende) financiële problemen te overtuigen om hulp te zoeken in een zo vroeg mogelijk stadium. Het is onderdeel van een bredere strategie om mensen intrinsiek te motiveren om uit de schulden te komen, legt welzijnsorganisatie DOCK uit.

14 januari 2020
politie-verkeer.JPG

Wie in Rotterdam aangehouden wordt bij een verkeerscontrole, kan meteen ter plaatse een afspraak maken met een schuldhulpverlener. Ten minste, als het experiment van de Rotterdamse politie en welzijnsorganisatie DOCK breder uitgerold wordt. Het is een van de vele pogingen van schuldhulpverleners om betalingsproblemen eerder te signaleren. 

Twintig auto's in beslag

Afgelopen woensdag werd het concept voor het eerst uitgevoerd. Bij een verkeerscontrole in het Rotterdamse Zuidwijk stonden schuldhulpverleners klaar om mensen die aangehouden werden direct een helpende hand te bieden. Er werden zeventig mensen gecontroleerd en twintig auto's in beslag genomen. 'Wij werken informatie-gestuurd', laat een medewerker van de politie Rotterdam weten. Bij controles wordt dus actief gezocht naar kentekens die gekoppeld zijn aan mensen met openstaande boetes of belastingschulden.

Duurzame gedragsverandering

Het doel van het experiment is om mensen met (beginnende) financiële problemen te overtuigen om hulp te zoeken in een zo vroeg mogelijk stadium. Het is onderdeel van een bredere strategie om mensen intrinsiek te motiveren om uit de schulden te komen, legt welzijnsorganisatie DOCK uit. Het gaat daarbij om duurzame gedragsverandering. Van de mensen die woensdag benaderd zijn, kwamen er maandag twee naar het Huis van de Wijk in Charlois, Rotterdam-Zuid, meldt DOCK. ‘Een van de bewoners heeft een vervolgafspraak staan om de administratie goed op orde te brengen. De ander maakt gebruik van het inloopspreekuur van DOCK.’ Als het aan DOCK ligt, krijgt de actie een vervolg.

Meteen hulp bieden
Gemiddeld zoeken mensen pas na vijf jaar na de eerste schuld hulp bij het oplossen van hun problemen. Op dat moment is de gemiddelde schuld opgelopen tot ruim 40.000 euro. Bovendien is het aantal mensen dat zich meldde bij de schuldhulpverlening de afgelopen tijd gedaald, terwijl het aantal mensen met problematische schulden niet zakt. Hulpverleners doen dus hun best om mensen met schulden beter en sneller te bereiken.

Boetes op boetes

Hulp kan bij zo'n verkeerscontrole goed van pas komen, want verkeersboetes en belastingschulden kunnen grote financiële problemen veroorzaken of verergeren. De Belastingdienst staat op nummer twee in het lijstje van veelvoorkomende schuldeisers van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverleners. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) staat op nummer vijf. Onlangs sprak NVVK-bestuurder Dick van Maanen zich uit tegen het incassobeleid van beide partijen. Boetes op niet-betaalde vorderingen vormen een onnodige verhoging de schuldenlast, betoogt hij, waardoor de kans dat mensen uit de schulden komen alleen maar kleiner wordt.

Vroegsignalering

De Rotterdamse proef past in een hele reeks recente experimenten met het vroegsignaleren van schulden. Zo zijn bij rechtbanken in Utrecht, Maastricht en Amsterdam inmiddels schuldhulpverleners aanwezig bij zittingen om mensen met betalingsachterstanden meteen hulp te bieden. Daarnaast bestaat sinds kort de Nederlandse Schuldhulproute, een samenwerkingsverband van onder andere banken, zorgverzekeraars, telecombedrijven, woningcorporaties en energiebedrijven. Die partijen werken samen om mensen met risico op betalingsachterstanden te identificeren en vervolgens te verleiden om, waar nodig, hulp te zoeken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
En nu maar hopen dat Rotterdam de privacy-aspecten rond dit experiment goed heeft afgedekt. Of in ieder geval de politie op dat punt goed heeft opgelet.



En dat "het aantal mensen dat zich meldde bij de schuldhulpverlening de afgelopen tijd [is] gedaald" zal vooral te maken hebben met de beroerde reputatie van schuldhulpverlening.

Net zoals die van de Belastingdienst, als nummer twee in het lijstje van veelvoorkomende schuldeisers.
Advertentie