Advertentie
sociaal / Nieuws

Helft ouderen in Rotterdam eenzaam

Helft ouderen in Rotterdam eenzaam, volgens de gemeente

16 mei 2015

De helft van de ouderen in Rotterdam voelt zich eenzaam. En een op de vier ouderen in de Maasstad heeft helemaal niemand om op terug te vallen. Dat meldt de gemeente Rotterdam zaterdag.

Campagne

Rotterdam start zaterdag een publiekscampagne om eenzaamheid onder ouderen onder de aandacht te brengen. Volgens wethouder Hugo de Jonge (Zorg) is dat hoognodig. Met onder meer een flashmob bij de Markthal zaterdag, uitgevoerd door honderd dansers op een lied over eenzaamheid, hoopt de gemeente inwoners bewust te maken van eenzame ouderen.


Huisbezoek vrijwilliger

Vanaf september krijgen duizenden 75-plussers in Rotterdam een huisbezoek door een vrijwilliger. De bedoeling daarvan is dat zorgwekkende situaties tijdig worden opgemerkt. 'Essentieel is dat we als bewoners meer naar elkaar omzien’, aldus De Jonge.

Tien jaar dood in huis

Waar eenzaamheid toe kan leiden, werd in 2013 duidelijk door een schrijnend voorbeeld. Een vrouw bleek tien jaar lang dood in haar huis in de Jan Porcellisstraat in Rotterdam West te hebben gelegen. Niemand had opgemerkt dat ze overleden was. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Elke actie op dit gebied is meegenomen. De cijfers veranderen niet. Geldt voor heel Nederland trouwens. Een op twee/drie mensen onder en boven de 65 is eenzaam. Daarbij is er onderscheid tussen je alleen voelen en geen vrienden of relaties hebben.
Madeleine Schellaars / Business consulant
Hoe kunnen onse kinderen (9 en 11. Jaar) een concrete bijdrage leveren? Zij willen best buddy worden met iemand. Hoe gaan we de juiste match vinden?
Moiahh50 / Gebruiker DIGID
Dit is nu de keerzijde van de medaille Eerst alles wegbezuinigen, buurthuizen en bejaardenhuizen e.d. dicht. Mensen dwingen thuis oud te worden, met deze resultaten. Over het algemeen vinden buren het niet errug als je ziek bent om ff de boodschappen voor je mee te nemen of de brievenbus met de krant te legen. Maar structureel vragen op te treden als mantelzorger gaat menigeen begrijpelijk te ver.

Daarnaast waarom pas bij 75 jaar....ik zie groepen die al veel vroeger /jonger vervreemden van de maatschappij..
Advertentie