Advertentie
sociaal / Nieuws

Zorg aan ongedocumenteerden moet beter, vindt raad

In de vier grote steden, waaronder Amsterdam, kunnen ongedocumenteerden vaak niet terecht bij een huisarts. Een aantal Amsterdamse raadsfracties maakt zich grote zorgen en wil dat het college actie onderneemt.

01 september 2021
geld-en-zorg---pixabay-1961431-640.jpg

In de vier grote steden kunnen ongedocumenteerden vaak niet terecht bij een huisarts. In Amsterdam, waar Dokters van de Wereld onderzoek heeft gedaan, weigert bijna de helft van de huisartsen soms een patiënt zonder verblijfspapieren te helpen. Een aantal Amsterdamse raadsfracties maakt zich grote zorgen en wil dat het college actie onderneemt. ‘Eén oplossing is er niet. Alle obstakels moeten worden weggenomen’, stelt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld.

Maximumaantal

Na vele signalen vanuit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dat ongedocumenteerden vaak verstoken zijn van huisartsenzorg, is een onderzoek in Amsterdam uitgevoerd. ‘Daar is het probleem het grootst’, aldus Kuipers. Uit het recent verschenen onderzoek blijkt dat niet alleen bijna de helft van de Amsterdamse huisartsen soms ongedocumenteerde patiënten de deur wijzen, maar ook dat een op de vijf een maximum hanteert aan het aantal ongedocumenteerde patiënten. Slechts acht procent van de onderzochte praktijken heeft geen moeite om ongedocumenteerde patiënten te helpen.

 

Taalbarrière

Uit het onderzoek komt een aantal knelpunten naar voren. ‘Het vestigingsklimaat is ingewikkeld; dat is een van de overwegingen van huisartsen om geen ongedocumenteerden toe te laten’, aldus Kuipers. Huisartsen betalen hoge huren om een praktijk te kunnen vestigen en moeten als ondernemer hun broek zien op te houden. Bij veel huisartsen is daarnaast de taal een probleem. ‘Deze doelgroep is niet ingeburgerd en de taal vaak niet machtig. Dat betekent een extra belasting voor de praktijk.’ De ongedocumenteerden kunnen zich bovendien niet verzekeren. Er is weliswaar een speciale regeling bij het CAK – regeling onverzekerbare vreemdelingen – waar huisartsen een (financieel) beroep op kunnen doen, maar die is ingewikkeld en daarmee hoogdrempelig, aldus Kuipers. Ook de hoge werkdruk van huisartsen speelt mee.

 

Versimpelen regeling

Aan al die obstakels moet worden gewerkt, bepleit Dokters van de Wereld. De CAK-regeling moet worden versimpeld en actief onder de aandacht bij huisartsen worden gebracht. Veel huisartsen zien hier een rol weggelegd voor het ministerie van VWS en/of de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Kuipers vindt het daarnaast tijd voor een politiek debat over hoe om te gaan met het vestigingsklimaat van huisartsen. ‘Het is wenselijk dat iedereen toegang heeft tot de zorg. Dat is niet alleen belangrijk voor deze groep mensen, maar voor de publieke gezondheid in het algemeen.’

 

Onwenselijk

De resultaten van het onderzoek baren de Amsterdamse raadsfracties van de ChristenUnie, GroenLinks en DENK zorgen. ‘Het is onwenselijk wanneer zij (ongedocumenteerden, red.) onvoldoende toegang hebben tot noodzakelijke zorg’, aldus de fracties in hun schriftelijke vragen. Zij willen van het college weten welke acties worden ondernomen om te voorkomen dat ongedocumenteerden geweigerd worden door huisartspraktijken. Ook moet het college huisartsen beter ondersteunen bij de hulp aan deze doelgroep.  

 

Structurele oplossing

Het college zou huisartsen onder meer op het bestaan van vrijwillige medische organisaties kunnen wijzen, opperen ChristenUnie, GroenLinks en DENK in hun raadsvragen. Huisartsen kunnen ongedocumenteerden daar naartoe verwijzen als zij zelf de patiënt zonder verblijfspapieren niet kunnen helpen. Kuipers vindt dat geen goed plan. ‘Dat is geen structurele oplossing, maar huisartsen-ehbo.’ Dokters van de Wereld vindt dat de overheid het voortouw moet nemen om, samen met de huisartsen, ervoor te zorgen dat iedereen op tijd huisartszorg kan krijgen.

 

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) brengt inmiddels die zogeheten CAK-regeling onder de aandacht van huisartsen, zo laat een woorrdvoerder van de LHV weten. ‘Ook ongedocumenteerden hebben een huisarts nodig.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Die raadsfracties hoeven zich helemaal geen zorgen te maken over die ongedocumenteerden (wat een woord!) die geen zorg krijgen. Nederlanders of echte vluchtelingen kunnen zonder die zorg alleen maar dood gaan. De ongedocumenteerden hebben evenwel nog een keuze, namelijk terug gaan. Yippie, the knife cuts both ways!
Hans / afdelingsmanager
Als arts moet je nooit aan zo'n vergoeding via CAK beginnen. Het is bureaucratie ten top, voor je het weet word je op een - nooit verwacht - schild gehesen, komen er nog veel meer van die patienten naar je toe die vanwege cultuur en taal ook veel en veel meer tijd kosten en vertrekt je personeel en een deel van de reguliere patienten. Als de overheid iets wil, laat het ze dan lekker zelf regelen; geld zat daar!
Boris / ambtenaar
Illegaal. Dat is nu net de crux duh ..Betekent dat je nada/niks krijgt. Zsm het land uit.
S.Gebraad
Jaaa, wat een keus heeft die ongedocumenteerde @Robin (influencer): tussen slapen onder een brug in Italië met vrouw en twee jonge kinderen of opgesloten worden in zijn 'eigen land' omdat zijn overtuiging de machthebbers niet aanstaat. En een mens die hier dood gaan omdat 'een van de ongedocumenteerden zijn plekje inneemt' - zo droevig is de situatie in Nederland gelukkig niet.
Hans / afdelingsmanager
Beste S. Gebraad. Op de grens van Mexico en Texas slapen inmiddels ruim 10.000 mensen onder 1 brug. So what? Ze veroorzaken het zelf en spelen daarna de zieligheidskaart. Ik trap er niet meer in en ben ook niet bereid er 1 eurocent voor te betalen en dat lukt aardig, moet ik zeggen. Per dag gaan er miljoenen mensen en dieren dood: niet mijn probleem!
Hans / afdelingsmanager
Zag deze week de British Navy oefenen op het onderscheppen en terug sturen van illegalen die met rubberbootjes en wat al niet vanuit Frankrijk Engeland proberen te bereiken. Groot gelijk: Britannia rules the waves. En gelijk Frankrijk op zijn nummer gezet in de Pacific met AUSUK. Brexit komt tot leven, wow!
W. van den Bosch
De Amsredamse raad vindt dit niet. De fracties ChristenUnie, GroenLinks en Erdogan vinden dit. Ik kan me niet voorstelken dat die een meerderheid hebben in Amsterdam.
Advertentie