Leeuwarden start nieuwe aanpak kindermishandeling
Leeuwarden start een proef. Daarbij komt het kind centraal en niet de procedure. Dat moet efficienter zijn en beter voor het kind.
In Leeuwarden is een nieuwe werkwijze in de aanpak van kindermishandeling gestart. Doel van het proefproject is om bij de aanpak van kindermishandeling het kind centraal te zetten in plaats van de werkwijze van instanties. ‘Nu moet een kind soms vijf keer hetzelfde verhaal vertellen’, aldus wethouder Thea Koster van Jeugd. ‘In het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling (MDC-K) hoeft dat nog slechts één keer.’
Een team
Politie, justitie, Bureau Jeugdzorg, GGZ, het Medisch Centrum Leeuwarden en de Raad voor de Kinderbescherming werken in het MDC-K samen in één team. Het is de bedoeling dat een mishandeld kind dat binnenkomt één keer zijn verhaal hoeft te doen. Koster: ‘De instantie waar een kind binnenkomt wordt de spil voor dat kind. Die eerste hulpverlener zorgt ervoor dat het proces zo snel mogelijk doorlopen wordt.’
Effect onbekend
Volgens Koster duurt het hulpverleningsproces nu onnodig lang, doordat er veel verschillende interventies zijn. ‘Nu zijn er veel verschillende mensen en instanties betrokken en voelt uiteindelijk niemand zich verantwoordelijk’, legt Koster uit. ‘Sterker nog, het is nu zelfs zo dat het effect van het hulptraject soms niet bekend is.’ Met de proef zal het hulptraject efficiënter verlopen, waardoor uiteindelijk ook financieel winst te behalen valt zodat investeringen snel terugverdiend worden.
Talk to eachother
Het proefproject – dat ook in Haarlem opgezet is - loopt zeker een jaar en is gebaseerd op het Amerikaanse Child Advocacy Center. ‘Dat werkt vanuit het principe Why don’t you big people talk to eachother’, legt Koster uit. Volgens haar past de werkwijze goed in het Welzijnsbeleid nieuwe stijl, met één gezin, één plan, één hulpverlener. Het proefproject wordt door de deelnemende instanties zelf bekostigd en wordt over een jaar geëvalueerd.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.