Advertentie
sociaal / Nieuws

Politie komt in veel gemeenten te laat

De politie haalt in 174 gemeenten de norm aanrijd van een kwartier niet, blijkt uit onderzoek van RTL nieuws.

02 juni 2013

Nog altijd lukt het de politie niet om vaak genoeg op tijd te komen in veel Nederlandse gemeenten. De politie meldde zaterdag dat agenten in 174 gemeenten er te vaak te lang over doen om bij een calamiteit te komen, tegen 171 vorig jaar. Anderzijds komt de politie landelijk gezien in 92,4 procent van de gevallen op tijd.

Binnen een kwartier
De politie moet in 90 procent van de gevallen binnen een kwartier aanwezig zijn na de melding van een noodgeval via 112. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) zegde vorig jaar juni toe dat die norm voor het einde van het jaar overal gehaald moest worden. Dat is niet gelukt, meldt RTL Nieuws zaterdag. In 40 gemeenten was de politie zelfs in meer dan 20 procent van de gevallen te laat.

Lastig te bereiken
De politie weet de norm niet te halen, omdat bepaalde gebieden lastig te bereiken zijn. B-wegen, bruggen en tunnels zorgen voor oponthoud. Als voorbeeld geeft de politie de provincie Zeeland, waar de norm lager ligt omdat het gebied uitgestrekt is. Als de politie te lang onderweg is, wordt vaak telefonisch contact gehouden.

Veel aandacht
Volgens de politie zijn agenten landelijk gezien in 92,4 procent van de gevallen binnen een kwartier aanwezig en wordt in slechts drie politieregio's de norm niet gehaald. ,,De politie heeft in het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan verbetering van de aanrijtijden. Burgers moeten er van op aan kunnen dat de politie zo snel mogelijk ter plaatse is om noodhulp te verlenen'', laat hoofdcommissaris Ruud Bik weten.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Loonsverhoging geven en de overige secundaire arbeidsvoorwaarden verbeteren.
Dan komen ze altijd op tijd.
Eigen belang staat boven het maatschappelijk
algemeen belang.
L. Koopman / Coördinator ICT
"en wordt in slechts drie politieregio's de norm niet gehaald" maar dan gaat het wel om 33,3% waar de norm/afspraak niet wordt gehaald/nagekomen
gerrie
De normale burger zit achter de tralies. GEwoon recht in eigen hand nemen. HEt is hier een bananenrepubliek. Tuig heeft vrij spel en de politie zit achter de computer tabelletjes in te vullen. De rest is ziek of op vakantie. Het gaat bij de politie al mis in de selectierondes. Daar werven ze veel mietjes en geen keiharde vechtmachines. Waardeloos is het.
John Brouwers / zelfstandig juridisch adviseur
Als tunnels, spoorwegen, bruggen het probleem zijn dan zal er een post ook aan de andere kant moeten zijn.

Net als vroeger groepsburo's en politieposten.

Het ligt niet aan de mannen en vrouwen bij de uitvoerende diensten maar aan de bezuinigingen.

Ik ben vaak kritisch naar de overheid en dat mag ook, moet zelfs en ook nu weer, de politie de middelen om mee te werken, verdeel ze over een gebied. Elst Gelderland heeft last van twee drukke spoorwegovergangen en een enorm gebied, ze hebben prima agenten die echt voor hun vak staan maar ik twijfel aan de leiding en dus de sturing en strategisch inzicht.

Ze verdienen zeker meer salaris maar daar los je de aanrijtijden niet mee op. Het vervelende is, blijkt uit andere reacties, dat de diender op straat die zeker wel wil alles over zich heen krijgt.
Advertentie