Persoonlijk: ‘Ik breng overzicht’
Vorig jaar werd Ed de Haan (52) directeur van muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Hij geeft leiding aan het muziekcentrum in de overgangsfase naar het nieuwe Muziekpaleis. Daarvoor was De Haan hoofd financiën en plaatsvervangend directeur bij de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) van de gemeente Utrecht.
Wat maakt u zo geschikt voor deze functie?
In 2012 heeft Utrecht een nieuw Muziekpaleis. Tivoli, het SJU Jazzpodium en Vredenburg gaan daar onder één vlag samen. Er komt een nieuwe organisatie met een nieuwe artistiek directeur. Alles wat ik nu doe, staat in dienst van de toekomstige directeur. Ik denk dat ik juist in zo’n overgangsperiode goed functioneer. Mijn achtergrond is financiën, management en bestuurskunde. Ik ben procesgericht, analytisch, durf besluiten te nemen en probeer in deze turbulente periode overzicht te brengen.
U noemt zichzelf een ambtenaar met weinig verstand van muziek.
Ik kan wel zien wat de functie van muziek is voor mensen en hoe Vredenburg zich zou moeten ontwikkelen. Nu biedt het vooral veel hoogstaande klassieke muziek voor een klein kennispubliek. Het plan is om een podium te bieden met alle soorten en maten muziek voor een breder, multicultureler en jonger publiek. Ik ben er niet om te zeggen hoe het moet, maar om de juiste vragen te stellen.
Hoe kijkt u terug op afgelopen jaar?
Het was een turbulent jaar dat voorbij is gevlogen. We moesten om te beginnen verhuizen, omdat het oude Vredenburg ingrijpend wordt verbouwd tot Muziekpaleis. Onze concertzalen zijn tijdelijk ondergebracht in de ‘Rode Doos’ in Leidsche Rijn en in de voormalige kerk Leeuwenbergh. We gaan samen met nieuwe partners. Ik denk dat we veel op gang hebben gebracht.
Er was ook kritiek.
Dat klopt. De akoestiek zou te wensen over laten, ook al waardeert onze akoestisch expert die met een 7,5. En de locatie in Leidsche Rijn is nog te weinig publieksvriendelijk. Je kunt geen zalen van A naar B verhuizen zonder strubbelingen. Muziekliefhebbers zullen ook met iets minder genoegen moeten nemen in deze overgangsperiode. Het blijven tijdelijke locaties. Maar we zorgen ervoor dat voor het volgende seizoen de kinderziektes verholpen zijn.
Hoe gaat het met de begroting?
Met de begroting die ik nu heb, kom ik niet uit. Met de verhuizing van de grote zaal van het centrum naar de A2 in Leidsche Rijn hebben we een groot deel van ons vaste en wat oudere publiek in één keer verloren. Zij zijn niet mobiel genoeg. Dan heb ik het over bijna 30.000 bezoekers. Ook vielen de huisvestingskosten hoger uit.
U wordt weinig bevlogen genoemd.
Ik sta voor deze opdracht en ben zeker bevlogen. De kritiek hoort erbij. Vredenburg staat dicht bij mensen en dat maakt dit werk ook leuk. Tuurlijk denk ik weleens: hou eens even op met brommen, we doen ons best. Nobody is perfect.
Wat heeft u geleerd?
Dat ik me in de hectiek niet moet laten verleiden tot overhaaste beslissingen op basis van halve informatie. Het is beter eerst goed te wikken en te wegen. Ook heb ik meer begrip gekregen voor het feit dat er intern sprake is van rouw, omdat Vredenburg in de toekomst verdwijnt en opgaat in een groter geheel. Dat kan ik wel relativeren, maar dat moet ik niet te veel doen. De mensen met wie ik werk, hebben zich veel langer aan het muziekcentrum verbonden dan ik.
Heeft u nog vrije tijd over?
Gisteren heb ik weer eens een stuk geskeelerd. Dat voelde ik wel aan mijn benen, zo lang geleden was het. Maar dat het een drukke baan zou worden, wist ik toen ik eraan begon.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.