Advertentie
sociaal / Nieuws

FNV wil grotere doelgroep voor Sw-bedrijven

Vakbond FNV pleit er bij staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) voor om meer mensen met een arbeidshandicap toe te laten tot de dienstverlening van de Sw-bedrijven.

20 september 2018

Vakbond FNV pleit er bij staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) voor om meer mensen met een arbeidshandicap toe te laten tot de dienstverlening van de Sw-bedrijven.

Gesneuveld loondispensatieplan

FNV schuift donderdag samen met andere sociale partners en belangenorganisaties (waaronder ook de VNG) aan bij de staatssecretaris om alternatieven voor het onlangs gesneuvelde loondispensatieplan te bespreken. Dat plan zou werkgevers in staat gesteld hebben om arbeidsgehandicapte werknemers te betalen onder het wettelijk minimumloon. Gemeenten hoefden volgens die plannen geen loonkostensubsidie meer te betalen. Met de besparingen die dat plan zou opleveren moest het beschut werk gefinancierd worden. Het beschut werk moet samen met de banenafspraak werkgelegenheid bieden voor de groep die tot de invoering van de Participatiewet onder de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) viel. Sinds 2015 is er daarom geen nieuwe instroom in de Wsw meer mogelijk. De Sw-bedrijven zijn in de laatste 3,5 jaar omgevormd om beschut werk en detacheringen in het kader van de banenafspraak te faciliteren.

Baankansen arbeidsgehandicapten ‘drastisch gedaald’

FNV vindt dat alle arbeidsgehandicapten een wettelijk recht moeten krijgen om weer gebruik te maken van de diensten van de werkbedrijven. De invoering van de Participatiewet heeft er volgens de vakbond voor gezorgd dat de baankansen van arbeidsgehandicapten ‘drastisch zijn gedaald.’ Volgens de FNV kunnen de Sw-bedrijven zich verder omvormen tot ‘sociale ontwikkelbedrijven’ als ook de bezuinigingen op de Sw-bedrijven worden geschrapt. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong benadrukt in een verklaring dat de Sw-bedrijven volgens haar de ‘kennis, kunde, infrastructuur, werkgeverscontacten en niet vergeten het werk’ hebben om mensen met een arbeidsbeperking naar en tijdens het werk te begeleiden. ‘De Sw is er voor de groep beschut werk die intensieve begeleiding nodig heeft. Maar ook de groep die iets minder begeleiding nodig heeft en die nu tussen wal en schip valt moet er wettelijk recht op krijgen’, licht Jong verder toe. ‘Het sociale ontwikkelbedrijf kan een springplank zijn naar werk bij reguliere werkgevers én een vangnet wanneer dat nodig is.’

Verloren generatie dreigt

Jong verwacht dat vooral arbeidsbeperkte jongeren tot 28 jaar baat zullen hebben bij hulp door de werkbedrijven. ‘Jongeren uit het praktijkonderwijs bijvoorbeeld konden vroeger instromen in de Wet sociale werkvoorziening. Dat kan nu niet meer’, aldus Jong. ‘Maar ze hebben vaak ook geen recht op een bijstandsuitkering.’ Volgens FNV dreigt een generatie verloren te gaan. Eerder bepleitten ook de SP en werkgeversorganisatie VNO-NCW ‘een tweede leven’ voor de sociale werkvoorziening. Een woordvoerder van staatssecretaris Van Ark laat weten dat het doel van de gesprekken die donderdag met sociale partners en belangenorganisaties plaatsvinden, is om ‘alle neuzen dezelfde kant op te krijgen’ met betrekking tot het nog te presenteren breed offensief om arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

chris voornhout / HRM functionaris gemeente Groningen
Ik ondersteun dit artikel, de SW bedrijven hebben zich in het verleden bewezen een uitzendorganisatie kunnen zijn voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er is de laatste jaren binnen SW sector sprake geweest van een omslag, de SW bedrijven zijn zich steeds meer gaan omvormen van een intern SW bedrijf naar een extern SW bedrijf, te denken valt hieraan bv. WOL(werken op locatie), groepsdetachering, individueledetachering en begeleidwerken. Ik hoop dat deze regering tot inkeer komt en de SW bedrijven een nieuwe kans geven zodat zij wederom kunnen aantonen een perfect instrument te zijn in de bemiddeling van werkenemers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Advertentie