Ook betalingsachterstand geregistreerd
Wie rekeningen te lang laat liggen wordt straks ook bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel in de boeken opgenomen. Dinsdag is in Den Haag een overeenkomst ondertekend tussen negen partijen, waaronder de woningcorporaties, energiebedrijven, banken en thuiswinkelorganisaties.
Zij gaan betalingsachterstanden registreren in het Landelijk Informatiesysteem Schulden, kortweg LIS, dat zal worden gebouwd en beheerd door het BKR. De deelnemers kunnen in het LIS zien of iemand moeite heeft met het betalen van rekeningen en vervolgens zelf de afweging maken of ze iemand al dan niet nieuw krediet geven.
Het systeem moet voorkomen dat mensen ongezien torenhoge schulden kunnen opbouwen. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken, die bij de ondertekening aanwezig was, is in zijn nopjes met de overeenkomst. ‘Tachtig procent van de mensen in de bijstand heeft problematische schulden. Maar het is niet alleen een probleem van de bijstand, ook mensen met hogere inkomens kunnen nu ongemerkt in grote financiële problemen komen. Met dit systeem kunnen we proberen dit te voorkomen.’
De energiemaatschappijen benadrukten op de bijeenkomst dat opname in het LIS niet betekent dat mensen worden afgesloten. Wel zou het kunnen dat speciale afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld om een periode vooruit te betalen.
Het initiatief voor het systeem werd drie jaar geleden genomen door het Leger des Heils, de DSB-bank en de Tilburgse wethouder Gon Mevis. Het systeem wordt nu gebouwd en zou in de loop van 2009 operationeel moeten zijn.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.