Korte klap cao voor sw-bedrijven
De lonen van de 70.000 werknemers in de sociale werkvoorziening gaan in juli en januari 2021 omhoog. Dat zijn bonden en werkgevers overeengekomen in een onderhandelaarsakkoord. De leden moeten er nog mee instemmen.
Er is een onderhandelaarsakkoord over een ‘korte klap cao’ voor de 70.000 werknemers in de sociale werkvoorziening. Het gaat om een loonsverhoging in juli en januari 2021. Vakbonden en werkgevers gaan er gezamenlijk bij de overheid op aandringen de heffing van de premie werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) voor de SW-sector af te schaffen. Die heffing is niet eerlijk, vinden vakbonden en werkgevers, voor een doelgroep die daar vrijwel nooit een beroep op doet.
Niet mislopen
Om de werknemers geen loonsverhoging te laten mislopen is nu voor een beperkte cao gekozen. Vanwege de coronacrisis was het niet mogelijk om over andere zaken te onderhandelen. Zodra het weer kan, worden de onderhandelingen daarover weer opgepakt, laat CNV Overheid weten.
Loonsverhoging
In het onderhandelaarsakkoord is afgesproken dat de loonsverhoging volgens de zogeheten WML-LPO-systematiek blijft gehandhaafd. Dit betekent dat mensen die het minimumloon ontvangen in juli en in januari 2021 een loonsverhoging krijgen. Het percentage is nog niet bekend.
Werknemers die meer dan het wettelijke minimumloon (WML) ontvangen, krijgen naast een verhoging per juli en januari op grond van de loon- en prijsontwikkeling (LPO) structureel meer. De stijging van het loon als gevolg van de prijsontwikkeling wordt verrekend met de stijging van het wettelijk minimumloon dat zij in juli hebben ontvangen.
Als de vakbondsleden instemmen met het onderhandelaarsakkoord gaat de eenjarige cao met terugwerkende kracht in op 1 januari 2020 in en eindigt op 31 december.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.