Advertentie
sociaal / Nieuws

Convenant voor schuldregelingen komt precies op tijd

Mensen met een schuldregeling hebben bijna altijd schulden bij de overheid, zegt schuldhulpvereniging NVVK. Daarom tekenen zes grote overheidscrediteuren vandaag een overeenkomst onder de noemer ‘Eén Overheidsconvenant’.

07 april 2020
schulden-saneringskrediet.jpg

Zes overheidsorganisaties die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de schuldenstapel hebben een convenant getekend met schuldhulpvereniging NVVK om sneller regelingen te kunnen treffen voor schulden bij overheidsinstanties. Het convenant gaat net op tijd in, zegt NVVK, die als gevolg van de coronacrisis een 'stuwmeer' aan schuldhulpaanvragen verwacht.

‘Eén Overheidsconvenant’
Overheidspartijen zijn samen verantwoordelijk voor ruim de helft van de totale schuldenlast in Nederland. De Belastingdienst is bijvoorbeeld de op één na grootste schuldeiser van het land. Mensen met een schuldregeling hebben bijna altijd schulden bij de overheid, zegt schuldhulpvereniging NVVK. Daarom tekenen zes grote overheidscrediteuren vandaag een overeenkomst onder de noemer ‘Eén Overheidsconvenant’. Dit moet het afsluiten van schuldregelingen makkelijker maken. Naast de Belastingdienst doen het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau), het CAK (dat schulden int voor zorgverzekeraars), het UWV, DUO en de Sociale Verzekeringsbank mee.

Duidelijkheid
Het convenant moet voor mensen met schulden sneller duidelijkheid bieden over hun financiële situatie, en voor de schuldeisers en schuldhulpverleners moet het tijd besparen. Het convenant bevat bijvoorbeeld de afspraak dat een schuldhulpverlener na een eerste gesprek met een hulpvrager een 'stabilisatieperiode' kan aankondigen, waarna overheidscrediteuren geen extra boetes meer opleggen en de lopende incassomaatregelen tijdelijk opschorten. Verder beloven overheidscrediteuren 'zich in te zetten' om binnen 15 dagen te voldoen aan een verzoek om het volledige saldo van de vorderingen met de schuldhulpverlener te delen. Vervolgens gaan overheidscrediteuren 'in principe altijd' akkoord met een voorstel voor een schuldregeling.

Rijksincassobeleid
NVVK-directeur Geert van Dijk sprak zich eerder bij Binnenlands Bestuur uit over de overheid als schuldeiser. Terwijl de linkerhand van de overheid mensen met schulden helpt, legt de rechterhand nog meer boetes op, merkte hij op. Hij pleitte voor een 'heldere visie op rijksincassobeleid', die er volgens hem nog niet was. Dit convenant is een nieuwe bouwsteen voor dat rijksincassobeleid, laat woordvoerder Auke Schouwstra weten.

Tijdwinst
Het convenant moet schuldhulpverleners meer tijd opleveren omdat ze minder met overheidscrediteuren hoeven te onderhandelen en te overleggen. 'Maar dat betekent niet dat je nu als gemeente minder geld hoeft uit te geven aan schuldhulpverlening. We willen juist meer doen met de tijd die we hebben', aldus Schouwstra. De extra tijd wil de NVVK besteden aan gedragsverandering bij mensen met schulden, zodat de kans op recidive wordt verkleind.

Stuwmeer
Ook wil de NVVK meer mensen helpen. Dat is hard nodig, want de NVVK verwacht een explosie van aanvragen voor schuldhulpverlening als gevolg van de coronacrisis. Het aantal aanmeldingen loopt nu terug, vertelt Schouwstra. Hij wijt dat aan het feit dat schuldhulpverleners hun werk nu vanuit huis moeten doen en daarom hulpvragers minder goed bereiken: 'Deze groep is gewoon minder vaardig met online communicatie. Daarom verwachten wij dat zich nu een stuwmeer aan hulpvragen vormt, dat binnenkort op ons afkomt. Misschien wel een verdubbeling van het aantal aanvragen. Dit convenant komt dus precies op tijd.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie