Advertentie
sociaal / Column

Minimabeleid, wat werkt en wat kost het?

Column Edwin de GrooteFinalist van de BB Serious Game Top InfluencersWerken is de oplossing om uit de armoede te ontsnappen. Maar het wordt het steeds moeilijker om werk te vinden. Door de crisis kunnen steeds meer huishoudens het hoofd niet meer boven water houden. Kleine zelfstandigen werken onder het minimumloon en mensen verliezen hun baan door tegenvallende resultaten.

15 december 2011

Ondanks dat “werken werkt”, groeit de armoede nog steeds in Nederland. Minimabeleid is dat stukje beleidsvrijheid van een gemeente om de pijn van armoede wat te verzachten. Met de komende aanpassing aan de Wet Werk en Bijstand, meer armoede en minder middelen, moeten gemeenten zichzelf gaan afvragen wat werkt voor minimabeleid.


Tijd voor onconventionele maatregelen. Meer mensen, minder geld en nieuwe wetgeving. Dat is de situatie. Een uitdaging en daarom tijd voor onconventionele maatregelen. Vooral op de uitvoeringskosten van minimabeleid kunnen er nog een aantal stappen gemaakt worden.

Wat werkt er van het eigen beleid? Wat kost het om dit uit te voeren? De gemeente Nijmegen heeft het eigen beleid aan een dergelijke analyse onderworpen. Het resultaat is dat er een aantal regelingen zijn stopgezet, omdat de uitvoeringskosten te hoog waren ten opzichte van het resultaat. Zo blijft er minimabeleid over waarbij de ‘Return of investment’ groter is dan voorheen en ontstaat er ruimte om verbeterd nieuw beleid neer te zetten.

Gemeenten besteden veel zaken uit, maar bij minimabeleid wordt dit nagenoeg niet gedaan. Dit wordt vaak uitgevoerd binnen de eigen organisatie en gezien als kerntaak. Door kritisch te kijken of aanbesteden financieel interessanter is dan inbesteden, kan een significante stap worden gemaakt om de uitvoeringkosten te verminderen. Kijk hierbij verder dan de voor de hand liggende regionale sociale dienst.

Minimabeleid is omgeven met procedures en formulieren. De administratieve verwerking is tijdrovend en daardoor ook geldverslindend. Dit kan beter en slimmer worden aangepakt. Zie het minimabeleid als een product, op dezelfde manier zoals een bedrijf dat doet. Om winst te kunnen maken moet de kostprijs, lees uitvoeringskosten, zo laag mogelijk zijn. Juist nu is deze winst hard nodig om het minimabeleid zoveel mogelijk overeind te houden.

Als geboren Zeeuw krijg ik vaak de welbekende ‘Ons bien zunig’ te horen. Maar misschien is dit, juist nu, meer dan ooit van toepassing. Maximaal resultaat tegen zo laag mogelijke kosten.

Edwin de Groote
 



*Lees ook columns van andere BB Top Influencer-finalisten>>
*Al LinkedIn-lid? Zoek de finalisten op in de BB Linkedin-groep of in één van de subgroepen:

 

 Arbeidsmarkt & Carrière  
 Digitaal Besturen 

 Financiën 

 Openbare Orde en Veiligheid 

 Ruimte en Milieu 

 Sociaal

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie