Advertentie
sociaal / Nieuws

Minima Assen kunnen winkelen in een eigen webshop Baanzicht

Minima die extra ondersteuning nodig hadden konden een bedrag gestort krijgen voor schoolspullen of sportverenigingen. De gemeenteraad wilde hier meer grip op.

17 november 2011

In Assen is sinds kort een nieuwe manier gestart om minima te ondersteunen: de webshop. Via de online winkel van Werkplein Baanzicht, kunnen schoolspullen gekocht worden, of witgoed. Ook kunnen kinderen lid worden van een sportvereniging. Inmiddels zijn sinds juli dit jaar al ruim 1100 bestellingen gedaan via de webshop en groeit de interesse van andere gemeenten.

Kaderen

Tot voor kort konden minima die extra ondersteuning nodig hadden een bedrag op hun rekening gestort krijgen. Dat geld was bedoeld voor bijvoorbeeld schoolspullen of sportverenigingen. Maar de gemeenteraad van Assen wilde meer grip hierop. De raad wilde 'in natura' de minima helpen en weten wat mensen nodig hebben. Ze wilde het geld 'kaderen'.

Andere manier

Het Werkplein Baanzicht, onderdeel van de Intergemeentelijke Sociale Dienst en het UWV in de regio, kreeg in maart de opdracht om te zoeken naar een andere manier om het geld te verdelen. In juli moest het klaar zijn. 'Voor de grap riepen we dat we dan beter een winkel konden openen', vertelt woordvoerder Josien Hof van Werkplein Baanzicht. 'Tot we bedachten dat dat eigenlijk een heel goed idee was.' De praktische bezwaren van winkelruimte en opslagruimte worden omzeild doordat het om een webwinkel gaat.

525 gezinnen

Inmiddels zijn er 42 verschillende aanbieders actief. Er kunnen via de site onder meer schoolspullen, sportartikelen of fietsen gekocht worden. Ook doen verschillende sportverenigingen en cultuurinstellingen mee. En dat aantal groeit. 'Het leuke is dat nu kinderen zelf bij sportverenigingen vragen of ze mee willen doen, omdat ze graag lid willen worden van die vereniging', vertelt Hof. Vanaf juli hebben zich inmiddels 525 gezinnen uit Assen aangemeld bij de webshop. Zij krijgen een 'meedoepremie' van tussen de 210 en 520 euro per kind.

Streng

Het concept klinkt streng en het lijkt dat de gemeente als een soort Big Brother kijkt waar de minima hun geld precies aan uitgeven. Maar zo streng is het volgens Hof niet. 'De producten worden niet rechtstreeks op de site gekocht maar via waardebonnen of klantenpasjes. Iemand koopt bijvoorbeeld een waardebon voor een sportwinkel of voor een boekhandel. We kunnen dan natuurlijk niet controleren of er daadwerkelijk schoolspullen of sportschoenen voor de kinderen van gekocht worden.'

Haarlem

Het concept in Assen blijft niet onopgemerkt. Buurgemeente Tynaarloo heeft interesse in het project en vorige week is de Sociale Dienst Haarlem op bezoek geweest om te kijken hoe de webshop werkt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie