Advertentie
sociaal / Column

Maak jeugdzorg overbodig; tip 6, “Gebruik passie als alternatieve drang en dwang”

Mijn zesde tip aan de gemeenten als toekomstige opdrachtgevers om jeugdzorg zoveel mogelijk overbodig te maken, gaat over het meer gebruik maken van de passie van kinderen als alternatieve vorm van drang en dwang. Natuurlijk is het een beetje beroepsdeformatie om zelfs passie van kinderen en jongeren te associëren met dwang en drang. Het punt dat ik wil maken is, dat in situaties waarin kinderen en jongeren in de knel niet gemotiveerd zijn om vrijwillig hun leven weer op orde te krijgen, er meer is dan de gebruikelijke, veelal juridische, dwang en drang middelen.

21 juli 2011
Zelf ben ik de kracht van passie van kinderen en jongeren op verschillende plaatsen tegengekomen. Zo zitten er nogal wat voetbaltalentjes tussen onze cliënten bij Bureau Jeugdzorg. En als die voetballertjes één ding vervelend vinden, is dat ze niet mee mogen doen met de wedstrijd op zaterdag. Van de voetbalopleiding van Ajax weet ik, dat wanneer de jongeren onterecht van school verzuimen, ze niet mee mogen doen aan de training en dan op zaterdag op de bank moeten zitten. Het zal niemand verbazen dat het schoolverzuim van de Ajax talentjes nihil is en dat vrijwel iedereen een diploma haalt.

Bij restaurant The Colour Kitchen zie ik hoe jongeren “met een vlekje” die anders een grote kans lopen om verkeerd terecht te komen, met veel enthousiasme ervaring opdoen als kok, barman of ober. Werken in een echt restaurant waarin je uitstekend kunt eten werkt motiverend voor de jongeren. Wat ook motiverend werkt is, dat je niet hoeft terug te komen als je regelmatig te laat komt of de kantjes er van af loopt. Een kwestie van respect.

Bij de kleine particuliere kunstacademie “Mixed Academy” wordt met succes geëxperimenteerd met het bieden van een combinatie van kunstonderwijs en regulier onderwijs. Je mag een paar dagen in de week zoveel tekenen, schilderen of digitaal ontwerpen als je wilt, zolang je er ook maar voor zorgt dat je ook je reguliere onderwijsvakken goed bijhoudt.

Bij de Stichting Team Stages voeren teams van MBO/HBO jongeren serieuze betaalde opdrachten uit voor een range aan bedrijven en maatschappelijke organisaties. De uitval van onder deze jongeren is lager en de competentieontwikkeling is hoger.

In het klein zijn er nog veel meer initiatieven waarbij passie van kinderen en jongeren gekoppeld wordt aan het hen motiveren om een succes te maken van hun leven. De mogelijkheden zijn legio. Elk kind of jongere heeft één of meer passies. Ook de kinderen en jongeren die in de knel zitten en niet direct gemotiveerd zijn om zelf wat aan hun ellendige situatie te doen. Denk aan sport, kunst, muziek, toneel, mode of computers. De gemeenten zijn bij uitstek in de positie om deze “wereld van passies” in te zetten als middel om kwetsbare kinderen in de knel te motiveren mee te werken aan de noodzakelijke hulpverlening. Een kwestie van het organiseren van de samenwerking met de betreffende verenigingen en stichtingen. Een kwestie van uitgaan de kracht van kinderen en jongeren in plaats van hun problemen.

Met als prettig bijeffect dat de dure jeugdzorg weer een stukje meer overbodig wordt.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rene Civile / Eigenaar
Of men zou eens kunnen overwegen een totaal andere manier van assessment bij jeugdigen toe te kunnen passen die veel transparanter is en ook onmiddellijk toepasbaar als basis en als doel.



De methodieken die men nu hanteert zijn veelal gebaseerd op zeer eenzijdige verkokerde mening en visie terwijl men juist een constructieve wijze van benaderen en methode moet gaan hanteren.



Die methode is er overigens wel doch die komt dan weer niet voort uit de koker der psychologie of pedagogie. Gelukkig heeft men steeds meer oog voor deze methodiek voor men zelfs bij instituten als een jeugd zorg terecht komen. Gelukkig.
Kees Verhaar
Mooi om zo naar kinderen te kijken: positief gebruik maken van datgene wat hen drijft. Hen ook helpen, ste lik me voor, om die passie te ontdekken - en zo (hoe moeilijk ook, ik realiseer me dat terdege) te ervaren dat ergens achter de wolken een zonnetje kan schijnen. Ik zou nog een stap verder willen gaan, door expliciet te benoemen dat dit beroep op passie ook geldt voor al diegenen die in en om de jeugdzorg werken. Daar moeten we als samenleving ruimte voor houden! Protocollen en procedures, administratieve verplichtingen, denken in risico's: het zijn vast allemaal hee lnuttige hulpmiddelen, maar ik geloof niet dat er één professional of bestuurder door gedreven wordt. Werken vanuit datgene wat er vor jou toe doet, daar hoort de jeugdzorg te beginnen - want het is toch vanuit een of andere passie dat je je voor kinderen en hun omgeving inzet? Ik hoop, dat dit voor velen als een open deur klinkt, dan delen we een drive, maar ik merk wel op dat ik menige vakman of vakvrouw spreek, die me vertelt dat de passie er in de manier waarop we de beroepspraktijk organiseren er uit gesocialiseerd wordt. Kortom, beste Erik, heb jij nog een leuke keuken, een mooi atelier of een sportveld in de aanbieding waar professionals hun passie weer kunnen ontplooien?
W.Wilkens
Ik denk dat dit een te optimistisch stuk is. Er zijn de afgelopen tientallen jaren letterlijk honderden miljoenen extra in de jeugdzorg gegaan en het is een bolwerk geworden dat zich niet zo snel de geneugten van dit geld laat afnemen. Niet voor niet liep jeugdzorg over tientallen schijven en waren de financieringsstromen nooit goed zichtbaar! Als men had gewild was daar al lang het mes ingezet, maar de belangen en haar verdedigers zijn te groot.
Tuurlijk, de politiek wil nu af van jeugdzorg (in woord tenminste), maar als men ziet hoe lang het gemodder al duurt? Rouvoet als laatste minister wilde de vraagzijde 'afbouwen' maar was ook toen in zijn laatste jaar, nadat hij eerst veel extra geld had losgemaakt.

Maar er is nog een ander belangrijk facet waarom jeugdzorg nooit overbodig wordt. Er zijn namelijk talloze mensen in die bedrijfstak aanwezig en in ons land hangt de economie nu eenmaal van dienstverlening in elkaar. Advocaten, rechters, de medische wereld enz. en tot slot ook de bureaucraten van jeugdzorg (RvK/BJZ) verdienen een goede boterham aan al het papierwerk.
Afschaffen? Waar moeten die mensen naar toe? De boer of de bouw? Misschien nog het onderwijs, maar dan moet het al gekwalificeerd personeel gaan. Doorgaans gaat het echter om administratieve baantjes als 'gezinsvoogd' waarvoor geen specifieke vaardigheden zijn vereist. Wel menselijke vaardigheden en daaar schiet jeugdzorg (en RvK) al jarenlang te kort. Kortgelden kwam er weer in het nieuws dat een vader zijn kinderen doodde en ook hij was weer bekend bij jeugdzorg. Dit soort nieuws is door de Euro nu even uit beeld, maar in feite gaat het, zoals gezegd, om een sector die niets bijdraagt aan de problemen die kinderen hebben in een gezin dat uit elkaar ligt of erger.

Jeugdzorg moet niet overbodig worden; ze is het al. En dat al jaren.

(Nee, Verhaar, daar helpen keukentafel gesprekken ook niet)
e.verhaar
Veel te optimistisch stuk. En ook een beetje raar, want Gerritsen zou zijn organisatie en medewerkers op die inzichten moeten aanpassen. Waarom brengt hij dit als 'tip' voor gemeenten? Omdat hij er weer extra geld voor wil? Zie de prima reactie van Wilkens over het misbruik in de jeugdzorg over zogenaamde startinvesteringen die dan later zogenaamd geld op moeten gaan leveren. Het draait altijd om geld in de jeugdzorg en niet om de kinderen, ook niet of al helemaal niet bij Gerritsen.
betere manager
Met Wilkens eens. Het is inderdaad ongelooflijk dat er geen financiële openheid is van een club als Bureau Jeugdzorg Amsterdam. Kennelijk heeft BJAA veel te verbergen en wil men de financieringsstromen koste wat kost niet openbaar maken.

Ik hamer al maanden op het gebrek aan openheid over financiën van Gerritsens organisatie BJAA. Want alle discussie over een 'goedkopere jeugdzorg' (zou er nog iemand zijn die dat gelooft?) stopt als we niet weten waar we over praten.

Gerritsen dient openheid van zaken te zaken over de financiën van BJAA en zolang hij dat niet doet zijn zijn columns volkomen ongeloofwaardig
Advertentie