Advertentie
sociaal / Nieuws

Oppositie scoort nog punten, Jeugdwet per 2015 ingevoerd

Oppositiepartijen halen in het laatste Kamerdebat nog wat zaken binnen, maar de wet blijft staan en krijgt een ruime meerderheid.

16 oktober 2013

De Jeugdwet wordt, zonder uitstel, per 2015 ingevoerd. Na de tweede termijn gisteravond in de Tweede Kamer bleek een ruime meerderheid voor het wetsvoorstel van staatssecretarissen Van Rijn (PvdA, VWS) en Teeven (VVD,V en J). Voor uitstel van de wet, zoals D66 eerder voorstelde, bleek geen meerderheid.

Stemming

100 Amendementen en 17 moties kregen de bewindslieden de afgelopen tijd voorgeschoteld. En vele uren debat. Maar dat alles zal er niet voor zorgen dat morgen, als de wet in stemming komt, Van Rijn overnieuw moet beginnen. Naast de regeringspartijen PvdA en VVD zal naar verwachting ook het CDA, de CU, de SGP D66 en mogelijk zelfs GroenLinks instemmen met de overgang van de complete jeugdzorg naar gemeenten in 2015. Daarmee is het aannemelijk dat de wet ook door de Eerste Kamer komt.


Gemeenschappelijke Regeling
Vorige week al, bleek dat het CDA en het kabinet grotendeels op één lijn zaten. Staatssecretaris Van Rijn kwam die partij gisteren op enkele punten nog tegemoet. Zo schrapt hij de bepaling dat verantwoordelijkheid over de uitvoering bij een Gemeenschappelijke Regeling niet bij de wethouders ligt en scherpt hij een punt aan over wie wel en niet een huis mogen betreden als daar iets mis is.

Te snel
Een groot deel van de Kamer vindt nog steeds dat de invoering te snel of op z’n minst ‘wel erg snel’ door de Kamer gaat. PVV’er Fleur Agema heeft daarom (‘de staatssecretaris wil deze wet in zeven weken door de Kamer jassen’) helemaal geen vertrouwen in de wet, andere partijen hebben grote twijfels. Maar staatssecretaris Van Rijn houdt zijn rug recht: Er gebeurt al heel veel, gemeenten hebben nog een jaar de tijd, er wordt goed gemonitord en de decentralisatie gebeurt zorgvuldig. Aan D66-Kamerlid Vera Bergkamp zegt hij toe de wet niet na 5 maar na 3 jaar te evalueren.


Vluggertje in de media
Het is niet het enige punt dat Bergkamp binnen haalt. Dit tot ergernis van SP’er Renske Leijten. ‘D66 was toch voor uitstel, of was dat een vluggertje in de media?’, vraagt ze zich af. Maar Bergkamp reageert pragmatisch: ‘Ik kan ook tellen, er is gewoon een grote meerderheid.’ En dus probeert ze nog wat punten die voor haar partij belangrijk zijn binnen te slepen. Dat lukt, want Van Rijn zegt – onder ‘dreiging’  van een derde termijn - toe aan Bergkamp en GL-Kamerlid Linda Voortman dat ouders en cliënten altijd eenberoep kunnen doen op onafhankelijke cliëntondersteuning.

Bureaucratie

Ook belooft Van Rijn de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars te gaan stimuleren. Mona Keijzer, die het wetsvoorstel op 15 punten wil aanpassen om de bureaucratie te verminderen, lijkt ook tevreden. Van Rijn zal deze punten aan de Kamer voorleggen om over te stemmen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ronnie van rodijnen / werkvoorziening
in de werkvoorziening is te weinig werk voor mensen met een iets grotere beperking die niet allen werkzaanheden begrypen er moet dus ook een voudigen werkzaanheden komen kyk gelden in u ogen deze mensen mog wel deze mensen vervelen zich nu van 8 uur tot 16.30 uur ik heb begrip voor dat ander werk dat wy niet begrypen beter betaalt word laat de mensen nu eens op de eerste plek komen dan het geld veder moet u stoppen met de zorg kapot te maken deze mensen met een beperking en oudere hebben recvht op een goed betaalde zorg het is waar wat geert wilders zegt dit kabinet rutte 3 moet zyn jas aan trekken en af treden en andere de kans geven dat is beter voor ons land
j doo
Het is niet van deze tijd om psychische en somatische klachten verschillend op te vatten en te financieren. Onbekwame ambtenaren die straks op de stoel van medici zitten en (met hand op de knip) moeten bepalen of zorg toegewezen dient te worden aan kwetsbare kinderen is ethisch onverkoopbaar. Toegang tot zorg is een recht welke volgens politici, wetenschappers, medici, professoren en bezorgde ouders in het geding komt bij overheveling van de jeugd-ggz naar gemeenten. Als uw kind een been breekt klopt u zelf toch ook niet aan bij de gemeente? Schandalig! Wordt wakker!
Pieter Beerens / juridisch adviseur
Wat de jeugdzorg ontbeert is een integrale aanpak vanuit een multidisciplinaire en intersectorale samenwerking. Door de gemeenten de regie te geven wordt bovenstaande doelstelling naar mijn verwachting niet gehaald. Wat mij ernstig zorgen baart is de schijn die gewekt wordt dat mensen in een week tijd opgeleid kunnen worden tot beleidsmedewerker of coordinator Jeugdzorg.
Pierre
Tja, in plaats van dat die politici nu eens eerst afwachten of de plannen die gemeenten eind deze maand moeten indienen voldoende concreet zijn en financieel solide zijn, gaan ze nu maar even instemmen met het wetsvoorstel. Struisvogelpolitiek.

Hoe kan een plan solide zijn als die Van Rijn zelf nog steeds geen volstrekte financiele duidelijkheid geeft?

En ik vind het heel raar dat opeens specifieke eisen aan verantwoordelijkheden van lokale bestuurders bij een gemeenschappelijke regeling worden bedacht. Pas dan ook eerst de wet gemeenschappelijke regelingen aan. Haast, haast, het kabinet mag doorgaan met zijn amateuraanpak. De gedupeerden melden zich vanzelf.
Advertentie